Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Σουβάλα 27 Φεβρουαρίου 2014 - Φωτογραφία








Ρούγες στη Σουβάλα

"Η ρούγα είναι μια λατινογενής λέξη (ruga). Εισήχθηκε στην ελληνική γλώσσα τον μεσαίωνα, χαρακτηρίζοντας τον δρόμο. Στην Σουβάλα, η χρήση της εννοούσε την υπαίθρια συνάντηση των γειτόνων ή και των διερχόμενων, σε συγκεκριμένα σημεία του χωριού. Στο χώρο της ρούγας, συνήθως ήταν η βρύση της γειτονιάς και κάποια πέτρινα ή ξύλινα καθίσματα. Όταν υπήρχε η ευχέρεια οι άνθρωποι να ξεκλέψουν λίγο χρόνο από τον καθημερινό μόχθο, έβρισκαν την ευκαιρία να συναντηθούν. Εκεί διαδίδονταν τα νέα του χωριού, συζητούσαν προβλήματα, αφηγούνταν θρύλους και ιστορίες, τραγουδούσαν την πλούσια δημοτική κληρονομιά τους. Μπορούσαν παράλληλα, να γίνονται και κάποιες απλές οικιακές εργασίες (το γνέσιμο της ρόκας, η διαλογή οσπρίων, το καθάρισμα χόρτων, κ.α.), αφού η παρέα τις έκανε πιο ευχάριστες.."                                 http://irugatissouvalas.blogspot.gr/



Ίσως η τελευταία ρούγα στο χωριό μας.
Διακρίνονται από αριστερά:
Αργυρώ Καρούλα, Γιαννίτσα Ανδρέου,
Ευθυμία Πλατή και Μαρία Παπαστάμου.


Φωτογραφία του Φάνη Παπαβασιλείου.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Πτήση με απογείωση από το συνδετικό του Παρνασσού και προσγείωση στη Μεγάλη Ράχη


Επίσκεψη φοιτητών της Σχολής Δασολογίας και ΦΠ του ΑΠΘ στις 9-10 Νοεμβρίου 2013

Φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη των φοιτητών του 5ου έτους της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 9 & 10 Νοεμβρίου 2013 σε προστατευόμενες περιοχές του Παρνασσού, στο πλαίσιο του μαθήματος «Προστασία Φύσης -Προστατευόμενες Περιοχές - Διαμόρφωση Δασικού Τοπίου». Η δράση χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο.

Οι φοιτητές ανάμεσα στα μέρη που επισκέφτηκαν ήταν:


Οι πηγές του Βοιωτικού Κηφισσού (Αγία Ελεούσα), Πολύδροσος.





Τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Παναγίας της Μαυρομαντήλας 



Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

1980. Σουβαλιώτες στην Παναγιά της Τήνου για προσκύνημα


Η Φωκίδα μας πεθαίνει. Αποκαλυπτικά στοιχεία.




Τον Μάρτιο του 2011 έγινε η τελευταία απογραφή πληθυσμού τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι του 2012. Πριν από έναν μήνα περίπου ανακοινώθηκαν επίσης από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. οι πίνακες με τις ληξιαρχικές πράξεις του 2013.
Δυστυχώς και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις τα νέα για την Φωκίδα δεν είναι καλά. Αν μάλιστα ρίξουμε και μια ματιά στην ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Tα επαγγέλματα των Σουβαλιωτών μέσα από φωτογραφικό υλικό

Περιέχεται υλικό από τις εκθέσεις φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκαν στον αύλιο χώρο της Εκκλησίας του χωριού μας, κάθε Αύγουστο, τα έτη 2010,2011 και 2012.


Ο εμπλουτισμός των φωτογραφιών θα γίνεται σταδιακά. (τελευταία ενημέρωση Σάββατο 22/2/2014 με 5 νέες φωτογραφίες.Είναι οι τελευταίες στη σειρά.)

Σχολικό Έτος 1971-72. Α Tάξη Δημοτικού Σχολείου Πολυδρόσου


ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΥΒΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ (3ο ΜΕΡΟΣ)

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ


Η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου στις 16 Φεβρουαρίου 2011 που δίνει τέλος στην δικαστική διαμάχη για τα Κελλάρια

                                                                    Τα Κελλάρια από τον Προφήτη Ηλία


Στη δικαιοδοσία της Τοπικής Κοινότητας Πολυδρόσου, του Δήμου Δελφών περιέρχονται τα Κελλάρια Παρνασσού, μετά από δικαστικούς αγώνες που κράτησαν ……ακριβώς έναν αιώνα!!!!!!!!!
Το τέλος της δικαστικής διαμάχης, ήρθε να δώσει η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου με την αριθ. 30/2011 απόφασή του και η …
οποία αποφασίσθηκε στις 16 /2/2011, δημοσιεύθηκε στις 9/11/2011 και κοινοποιήθηκε πρόσφατα.


Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

19 Αυγούστου 2007. Εκδήλωση προς τιμήν των Δασκάλων. Γ Μέρος

Το Γ Μέρος και τελευταίο περιλαμβάνει τη συνέχεια στην απονομή των αναμνηστικών πλακετών στους Δασκάλους





19 Αυγούστου 2007. Εκδήλωση προς τιμήν των Δασκάλων. Β Μέρος

Το Β Μέρος περιλαμβάνει την ομιλία του προέδρου Αλέξανδρου Βαλάσκα 
και την απονομή των αναμνηστικών πλακετών στους Δασκάλους





19 Αυγούστου 2007. Εκδήλωση προς τιμήν των Δασκάλων. Α Μέρος

Mιά από τις πρώτες ενέργειες του νεοσύστατου τότε συλλόγου μας ήταν να διοργανώσει μια εκδήλωση προς τιμήν των συνταξιούχων Δασκάλων του Δήμου Παρνασσού που υπηρέτησαν στο Δημοτικό Σχολείο Πολυδρόσου, η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου 2007 στην πλατεία του χωρίου μας.

Η παρουσίαση θα γίνει σε τρία μέρη

Το Α Μέρος περιλαμβάνει χαιρετισμούς των προσκεκλημένων





Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Καταβόθρα Γεροντόβραχου - Παρνασσός



Η καταβόθρα του Γεροντόβραχου βρίσκεται σε υψόμετρο 2110 μέτρων στο όρος Παρνασσός στην ευρύτερη περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου της Φτερόλακας.
Εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από ΕλληνοΑγγλική αποστολή το 1983 και κατόπιν έγινε αναφορά σε αυτήν, στην Αγγλική αποστολή (PARNASSOS 96) του Y.U.C.P.C και πήρε την ονομασία P19.

Καταβόθρα Φτερόλακας


Στα πλαίσια της αποστολής που πραγματοποιεί μέσα στο 2012 ο ΣΕΛΑΣ στην καταβόθρα Φτερόλακα στον Παρνασσό, με σκοπό την περαιτέρω εξερεύνηση της και που οργάνωσε ο Κώστας Αδαμόπουλος, την επισκεφθήκαμε κι εμείς 2 φορές την 9/6/ και 24/6/2012 βοηθώντας εν μέρει στο αρμάτωμα της.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Στις 29-8-1912 το χωριό μας αναγνωρίζεται επίσημα ως Κοινότητα.


Η γεωλογική δομή του Παρνασσού

Χιονούρες κάτω από το Γεροντόβραχο και στο βάθος η Λιάκουρα

Αν σας έλεγαν ότι στον Παρνασσό κάνετε χιονοσκί πάνω σε μια τροπική θάλασσα, με νησάκια, κοραλλιογενείς υφάλους, λιμνοθάλασσες και παλιρροϊκά πεδία, δηλαδή κάτι σαν τις σημερινές Μπαχάμες, θα το πιστεύατε; Κι όμως, είναι αλήθεια, αν κάνετε με το νου σας ένα "μικρό" ταξίδι στο χρόνο, και πάτε πίσω 120 έως 150 εκατομμύρια χρόνια, στην περίοδο του Ύστερου Ιουρασικού και του Πρώιμου Κρητιδικού.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Μαυρομαντήλας ή Αγίας Ελεούσας






Την εκκλησία της Παναγιάς Μαυρομαντήλας επισήμανε και χαρτογράφησε ο Αναστάσιος Ορλάνδος, διευθυντής αναστηλώσεως αρχαίων και ιστορικών μνημείων της Ελλάδας (1920 – 1958), καθηγητής αρχιτεκτονικής και βυζαντινής αρχαιολογίας και ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

O Παρνασσός σήμερα 5-2-2014 με εικόνες

H Απάνω Σουβάλα σήμερα 5-2-2014

Η ιστορία της Πολυδρόσου

Για την ιστορία της Πολυδρόσου υπάρχουν λίγες πήγες, στις οποίες θα μπορούσαμε να στηριχθούμε, για να σκιαγραφήσουμε το παρελθόν της. Ίσως να μην διαδραμάτισε, από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, κορυφαίο ρόλο σε ιστορικά γεγονότα, ποτέ όμως δεν έμεινε αμέτοχη και ανεπηρέαστη.

Η εύφορη κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού, αποτελούσε δίοδο προς την νότια Ελλάδα, για διάφορους επιδρομείς, ανά τους αιώνες. Έτσι λοιπόν οι κάτοικοι της υποχρεώθηκαν, να οργανώνουν την άμυνα τους, ώστε να μπορούν να επιβιώνουν στις δύσκολες περιόδους. Ένας τρόπος ζωής που διαμόρφωσε σε βάθος χρόνου μια κοινωνία αυτόνομη και διαφύλαξε τις πανάρχαιες παραδόσεις από γενιά σε γενιά. Θα δούμε, παρακάτω, ότι ο οικισμός μεταφέρθηκε αρκετές φορές, με κέντρο αναφοράς τις πηγές του Κηφισού, καταφέρνοντας να έχει, ένα εκπληκτικό βάθος χρόνου ύπαρξης.


Πολύδροσος άνωθεν

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Παρνασσός (Ονομασία- Ιστορία- Χαρακτηριστικά- Χιονοδρομικό Κέντρο)



Ο Παρνασσός είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας, που εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Έχει μέγιστο ύψος 2.457 μέτρα, (υψηλότερη κορυφή η Λιάκουρα) και είναι ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας.
Στα βορειοδυτικά ενώνεται με τη Γκιώνα ενώ στα νότια συνδέεται με την Κίρφη. Ο Παρνασσός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ελληνική ιστορία και μυθολογία, κυρίως για το σπουδαιότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας που ήταν χτισμένο πάνω στα ιερά χώματά του, το Μαντείο των Δελφών. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα οι Δελφοί, ο "ομφαλός της γης", αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, προσδίδοντας με τη φήμη τους αίγλη στον Παρνασσό.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Παρνασσός και Δελφοί ανάμεσα στα πιο ιερά μέρη του πλανήτη!


Οι αμερικανοί αναφερόμενοι στους Δελφούς και τον Παρνασσό κάνουν λόγο για τους δεκάδες μύθους από την αρχαία Ελλάδα που συνοδεύουν το όρος, καθώς και πολλές παραδόσεις της Ελληνικής μυθολογίας και της γένεσης του Ελληνικού έθνους που έχουν συνδεθεί με τον Παρνασσό αλλά και για το μαγευτικό τοπίο.

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Πολύδροσος Παρνασσού: Η τέχνη του μαχαιριού


Στον οικισμό Πολύδροσος της περιοχής του Παρνασσού, επιβιώνει ακόμη η παμπάλαια τέχνη της κατασκευής μαχαιριών. Οι μαχαιροποιοί δούλευαν αρχικά στο χωριό Ανω Σουβάλα, αλλά μετά τη δημιουργία του νέου οικισμού κατέβηκαν στην Πολύδροσο.
Hταν διάσημοι για την τέχνη τους και τα σουβαλιώτικα μαχαίρια ήταν περιζήτητα. Είναι μαχαίρια για… χασάπηδες, για αγρότες, για κτηνοτρόφους και για οικιακή χρήση.

ΟΙ ΜΑΧΑΙΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ - Γράφει ο Π. Γ. Δημάκης


....Όπως προκύπτει από τον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Δωριέων του 1874 δηλώνουν μαχαιράδες στην Σουβάλα ο Κώστας Μαστροκώστας ετών 36, ο Φώτης Σταματίου ετών 38 και ο Λουκάς Τoπάλης ετών 26.
Αυτά τα ονόματα συναντάμε ...
ως κατιόντες πάλι μαχαιράδες μέχρι το 1970 περίπου σαν χωριστή κοινωνική ομάδα, που συνέχισαν την φθίνουσα εξελικτική πορεία της Σουβαλιώτικης μαχαιροποιίας, η οποία πλέον εξέλιπε αφού οι λόγοι υπάρξεώς της είχαν επίσης εκλείψει......

Π. Γ. Δημάκης
Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Αμφίκλειας - Ελατείας
Τον ευχαριστούμε θερμά.