Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019


Απο αριστερά Αμπελουργός χαράλαμπος,Πιπέρας δημήτριος,αγνωστος, Νικολόπουλος γιώργος,
Αγνωστος, ορθιοι  Μουλαράς γεώργιος ,Ράπτης γεώργιος, συνεχεια Μιχάλης διαμαντώνης, Κούσουλας κων/νος ,αγνωστος. Ξεκούραση μετα απο μια δύσκολη μέρα εργασίας στη δεκαετία
του 1960. Αρχειο Χρηστίδη θανάση.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

ΦΩΤΟ 3 ΜΝΗΜΗΣ...

ΘΑΝΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ(ΒΡΑΝΑΣ)

ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ(ΜΑΛΙΑΚΟΣ)

Αυτοί οι λεβέντες δυστυχώς έφυγαν νωρίς από το μάταιο τούτο κόσμο
αλλά άφησαν  το στίγμα τους στη κοινωνική ζωή της Σουβάλας.
Θα τους θυμόμαστε για πάντα.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ Θ ΘΑΝΟΥ ΦΩΤΟ 10


Αυτό που τώρα μετά την πάροδο τόσων ετών το θεωρούμε συγκινητικό, τότε το θεωρούσαμε ιερή υποχρέωση, αλλά και τιμή κατά κάποια έννοια: «Περιμένω φωτογραφία σας από το στρατό, όταν με το καλό γυρίσετε» ήταν τα λόγια θείου Θόδωρου Θάνου (κοντογιάννη) περνώντας  από το ραφείο για να τον χαιρετήσουν,  όταν έφτανε η ώρα να υπηρετήσουν την Πατρίδα οι νέοι του χωριού μας.Πρωταρχικό μέλημα λοιπόν κατά την επιστροφή στο χωριό με την πρώτη άδεια, να περάσουμε πρώτα από εκεί, να παραδώσουμε τη φωτογραφία, ώστε να αναρτηθεί εκεί στα δεξιά  της ραπτομηχανής, μαζί με τις άλλες φωτογραφίες των νέων, που υπηρετούσαν και στα τρία όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και αυτών που ήσαν μόνιμοι. Συνωστισμός από πολύχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι πιο πολλές με αφιέρωση: «στον αγαπημένο μας θείο».
 Τό κείμενο από παλαιότερη ανάρτηση  του Χρήστου  Παπαθανασίου
ΑΝΑΓΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΒΕΛΛΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΕΛΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ  -ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΑ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ ΘΥΜΑΤΑΙ



Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΤΙΜΕΖΙΟΥ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ




«Έτσι, το κρασί και έτσι το μέλι /για να γίνει, θέλει/ πάλεμα κι οργή μαθές/ να γλυκάνουνε τα χείλη», Γ. Ρίτσος, Παιχνίδια του ουρανού και του νερού.
Ο Σεπτέμβρης έφτασε, ο τρύγος ξεκίνησε και ο Σύλλογος Γυναικών η «Εστία» όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μπήκε στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της παρασκευής του παραδοσιακού και ταπεινού πετιμεζιού, στον όμορφο χώρο της παλιάς Νεροτριβής του αείμνηστου Μπάρμπα Γιώργη Παπαθανασίου.

ΠΑΠΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ -ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ(ΠΑΠΠΟΥΣ) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΤΣΙΑΣ(ΠΑΠΠΟΥΣ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΣΟΥΛΑ- ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ ΟΡΘΙΟΣ
(ΑΘΛΗΤΗΣ) ΠΑΝΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.


Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ -ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΣΟΥΒΑΛΑΣ 8/12/1906


                                        Ευχαριστούμε τον Νικόλαο Μανέτα του Λουκά
                                       για τη Δωρεά του Βιβλίου Λογοδοσία Νικολάου Α Σιμόπουλου
                                        για την Κατασκευή Υδραγωγείου της Σουβάλας
                                        8 Δεκεμβρίου 1906, έργο σπάνιο πού διασώθηκε
                                        και το παρουσιάζουμε δεξιά σας στά βιβλία για
                                        ανάγνωση .

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ Θ. ΘΑΝΟΥ ΜΕ 8 ΦΩΤΟ...

ΑΓΓΕΛΟΥΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΒΕΛΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΔΕΛΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ Θ. ΘΑΝΟΥ ME ΦΩΤΟ 15

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΜΟΥΤΣΙΑΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ, ΑΝΑΓΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΘΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΑΖΑΡΙ ΔΑΔΙΟΥ ΠΑΛΙΑ

Παλιά στό Παζάρι τού Δαδιού στή δεκαετία τού  60 οταν  ακόμη υπήρχε η Γνωστή Τράμπα (ανταλλαγή) αλόγων ,μουλαριών,και γαιδάρων. Ο Παλιός στη Τέχνη της τράμπας
Νικόλαος Αδαμάκος  Προσπαθεί να μυήσει  τον νεαρό τότε Γιάννη Θανο(κοντογιαννη)


ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΤΙΜΕΖΙΟΥ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Η Προετοιμασία συνεχίζεται............





Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΗ ΣΤΑΘΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑ



  Σήμερα Γιορτάζει τό Εκκλησάκι τού Αη Στάθη  στή Σουβάλα πού βρίσκετε στή Κορυφή του Χωριού.
Χρόνια Πολλά στούς Εορτάζοντες. Λίγα λόγια Γιά τήν Ιστορία τού Αγίου.
Ο Ευστάθιος ονομαζόταν αρχικά Πλακίδας και ήταν ανώτερος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Μία μέρα καθώς κυνηγούσε ένα ελάφι, είδε στα κέρατά του να φέρει σταυρό και άκουσε μία φωνή που τον καλούσε να γίνει χριστιανός. Με αυτό το όραμα πίστεψε στη νέα θρησκεία και βαπτίστηκε χριστιανός με το όνομα Ευστάθιος. Χριστιανοί βαπτίστηκαν και η γυναίκα του Τατιανή, που έλαβε το όνομα Θεοπίστη και τα δύο παιδιά του που έλαβαν τα ονόματα Αγάπιος και Θεόπιστος.

Όταν ο αυτοκράτορας Τραϊανός πληροφορήθηκε ότι αξιωματικός του ασπάσθηκε το χριστιανισμό, τον καθαίρεσε και τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του. Στη συνέχεια, η τιμωρία του περιλάμβανε χωρισμό από την οικογένειά του, γεγονός, που πίκρανε πολύ τον Ευστάθιο.
Μετά από χρόνια, ο Τραϊανός θυμήθηκε τον ικανότατο αξιωματικό του Ευστάθιο, όταν βρέθηκε σε δυσχέρεια, και τον επανέφερε στο στράτευμα. Στην πορεία, ξαναβρήκε την οικογένειά του κι ένοιωσε μεγάλη χαρά.
Ο διάδοχος, όμως, του Τραϊανού, Αδριανός, απαίτησε από τον Ευστάθιο να προσκυνήσει και πάλι τα είδωλα. Ο Ευστάθιος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να βασανιστεί αυτός και η οικογένεια του μέχρι θανάτου.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΟ ΣΤΥΨΙΜΟ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΣΟΥΒΑΛΑ



To φθινόπωρο είναι η εποχή του τρύγου και αναπόφευκτα όλοι θυμούνται τον θεό της αμπέλου και του κρασιού, τον Διόνυσο, τον γιο του Δία, και το θεϊκό δώρο που χαρίζει ξενοιασιά και ευθυμία. Σύμφωνα με μία από τις πολλές μυθολογικές εκδοχές, το κρασί το φανέρωσε, για πρώτη φορά, στον βασιλιά της Αιτωλίας, τον Οινέα. Ο τσοπάνης του τελευταίου, ο Στάφυλος, είχε βρει ένα περίεργο φυτό γεμάτο καρπούς και, ενθουσιασμένος από τη θεσπέσια γεύση τους, έκοψε κάμποσους και τους πήγε στον βασιλιά για να ευφρανθεί η ψυχή του. Από τότε ο Διόνυσος ονόμασε τον χυμό οίνο και τους καρπούς σταφύλια. Έναν βασιλιά, λοιπόν, κι έναν ποιμένα διάλεξε ο θεός για να δοκιμάσουν πρώτοι απ’ όλους τους θνητούς το μεγάλο δώρο του και έκτοτε, σαν είδε πόση χαρά τούς γέμιζε, βάλθηκε να διδάξει απανταχού την τέχνη της οινοποιίας.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΣΟΥΒΑΛΑ 2019


 




«Έτσι, το κρασί και έτσι το μέλι /για να γίνει, θέλει/ πάλεμα κι οργή μαθές/ να γλυκάνουνε τα χείλη», Γ. Ρίτσος, Παιχνίδια του ουρανού και του νερού.


Ο Σεπτέμβρης έφτασε, ο τρύγος ξεκίνησε και ο Σύλλογος Γυναικών η «Εστία» όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μπήκε στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της παρασκευής του παραδοσιακού και ταπεινού πετιμεζιού, στον όμορφο χώρο της παλιάς Νεροτριβής του αείμνηστου Μπάρμπα Γιώργη Παπαθανασίου.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ...ΦΩΤΟ 10

ΜΑΤΑΡΑΣ ΣΤΑΘΗΣ

ΤΖΙΒΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΒΕΛΛΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

Θα τα πούμε στο παζάρ....


Τα παλιότερα χρόνια το παζάρι γινότανε στό πίσω μέρος τού μοναστηριού, γιατί από 'κεί ήταν τότε η είσοδος του στίς 8 Σεπτεμβρίου τότε δηλαδή πού γιορτάζει το μοναστήρι μας. Στίς γιορτές τού μοναστηριού μαζευότανε πολύς κόσμος πού έφτανε καί τίς τέσσερις χιλιάδες το 1929. Οι έμποροι είχαν τίς παράγκες τους, οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους καί τα τυριά τους, ενώ τα ψητά καί οι κομπανίες είχαν τήν τιμητική τους. Μετά το σούροπο όμως τα πράγματα δυσκόλευαν τόσο στόν ύπνο, όσο καί στήν φύλαξη τών εμπορευμάτων - ζωντανών. Αποφασίσθηκε λοιπόν το 1900 το παζάρι να μεταφερθεί στό Δαδί.  Ετσι έχουμε καί επίσημα τό Βασιλικό Διάταγμα τής 12ης Ιανουαρίου 1901 πού ορίζει τα πράγματα τής εμπορικής πανηγύρεως.








Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...6 ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ


ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ(ΘΡΥΛΙΚΟ ΚΟΜΑΝΤΟ)
ΘΑΝΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΜΑΝΘΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ


ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


ΤΟΠΑΛΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ