Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΑΜΦΙΣΣΑ.Ο ΘΟΛΩΤΟΣ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΤΑΦΟΣ (VIDEO)

ΣΕ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΟΕΒΗ Η Ι΄ΕΠΚΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΘΟΛΩΤΟΣ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Ως συγκλονισττικό χαρακτήρισε το εύρημα του θολωτού τάφου μυκηναϊκής εποχής η προϊσταμένη της Ι΄ΕΠΚΑ κα. Αθανασία Ψάλτη κατά τη σημερινή ξενάγηση στο χώρο του μνημείου.

Τα 99 μυστικά της Ελλάδας - Νο. 90: Πηγές Βοιωτικού Κηφισού, Πολύδροσος Παρνασσού


Κέντρο αναφοράς στα βάθη των αιώνων οι πηγές του ποταμού Κηφισού, που βρίσκονται κοντά στον οικισμό Πολύδροσο στον Παρνασσό.

Έπαιξε σημαντικό ρόλο για όλη την εύφορη κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού, αφού αποτελούσε δίοδο προς την νότια Ελλάδα, για πολλούς επιδρομείς, ανά τους αιώνες.

Γύρω από τις πηγές απλώνεται μια πανέμορφη τοποθεσία με αρχαία και βυζαντινά κτίσματα, νερά, πλατάνια. Η θέα του χωριού Πολύδροσος είναι μοναδική, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Αγίας Ελεούσας.

Από την περιοχή περνά το Εθνικό Μονοπάτι 22. 

ΠΗΓΗ:http://www.newsbeast.gr/travel/mistika-tis-elladas/arthro/696111/ta-99-mustika-tis-elladas/

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Θολωτός μυκηναϊκός τάφος εντοπίστηκε στην Άμφισσα




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 29 Ιουλίου 2014 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο αποκαλύφθηκε πρόσφατα κοντά στην Άμφισσα στο πλαίσιο της επίβλεψης των εκσκαφών του έργου «Αρδευτικό έργο ελαιώνα Άμφισσας, Π.Ε. Φωκίδας». Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε θολωτός τάφος των μυκηναϊκών χρόνων, ο οποίος διαθέτει τα χαρακτηριστικά των μνημείων της κατηγορίας, δηλαδή μακρύ δρόμο με κτιστές τις πλευρές μήκους 9 μ., βαθύ προθάλαμο και κυκλικής κάτοψης ταφικό θάλαμο, ο οποίος έχει εσωτερική μέγιστη διάμετρο 5,90 μ. Η ανωδομή της θολωτής οροφής, η οποία είναι κτισμένη με αργούς λίθους, είχε καταρρεύσει, ωστόσο τα τοιχώματα του θαλάμου διατηρήθηκαν σε ύψος σχεδόν 3 μ. Ο τάφος δεν έχει συληθεί, τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος του, και τα κτερίσματα που βρέθηκαν στο δάπεδο επιτρέπουν τη διαχρονική χρήση του από τον 14ο έως και τα τέλη του 12ου π.Χ. Άξια ιδιαίτερης μνείας είναι τα σαράντα τέσσερα αγγεία με γραπτή διακόσμηση, δύο χάλκινα αγγεία αποσπασματικά σωζόμενα, δαχτυλίδια χρυσά, από τα οποία ένα με έγγλυφη διακόσμηση στη σφενδόνη, και χάλκινα, κομβία και ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους, δυο χάλκινα εγχειρίδια, γυναικεία και ζωόμορφα ειδώλια, και μεγάλος αριθμός σφραγιδόλιθων με ζωικά, φυτικά και γραμμικά μοτίβα. Στο τέλος του δρόμου αποκαλύφθηκε αποθέτης με άφθονη την παρουσία κεραμικής που προέρχονται πιθανώς από αγγεία πόσεως, κρατήρες, υδρίες, αμφορείς.

Ο θολωτός τάφος της Άμφισσας είναι ένα μοναδικό εύρημα, το πρώτο αυτού του είδους που αποκαλύπτεται στη Φωκίδα και ένα από τα ελάχιστα στη Στερεά Ελλάδα. Η επιστημονική δημοσίευσή του αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στοιχεία τόσο για την εγκατάσταση στην περιοχή της Άμφισσας κατά την μυκηναϊκή περίοδο αλλά και για την ιστορική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα του ιερού των Δελφών.

Για την προστασία του μνημείου καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας η Εφορεία με επικεφαλής την Προϊσταμένη αρχαιολόγο κ. Αθανασία Ψάλτη μερίμνησε για την παρουσία αρμοδίων υπαλλήλων σε εικοσιτετράωρη βάση, ενώ διαρκής ήταν και η μέριμνα στης Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΡΡΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η ομάδα εθελοντών "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΙΡΡΑΣ" σε συνεργασία με το Δήμο Δελφών διοργάνωσαν το διήμερο 26 και 27 Ιουλίου 2014 με τη συμμετοχή των συλλόγων της περιοχής το 2o φεστιβάλ πολιτισμού με τίτλο:
" Ταξιδεύοντας με τους καλλιτέχνες και τον πολιτισμό της Φωκικής Γης"

Ο Λαογραφικός - Ιστορικός σύλλογος δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή τη  γιορτή.
Η παρουσία του  κατά γενική ομολογία ιδιαίτερη και ξεχωριστή, όπου μαζί με το σύλλογο γυναικών Πολυδρόσου "Η ΕΣΤΙΑ", έδωσαν το Σουβαλιώτικο χρώμα στο χώρο.

Την πρώτη ημέρα παρουσιάσαμε το "γλυκό" μενού. 
Καρυδόπιτες, αμυγδαλόπιτες, αμυγδαλωτά, γλυκά κουταλιού, καθώς και ντόπια προϊόντα όπως τραχανά, χυλοπίτες, φασόλια, ρίγανη, τσάι, μέλι και ο πάγκος με τα παραδοσιακά χειροποίητα μαχαίρια του Λουκά Τοπάλη.


Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΟΙ "ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ" ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ



Εχθές στο θέατρο ΜΥΛΟΣ παρουσιάστηκε η επιτυχημένη κωμωδία "Συμπέθεροι από τα Τίρανα". Σήμερα οι ηθοποιοί του θιάσου έκαναν τη βόλτα τους στην πλατεία του χωριού μας, κάθισαν μαζί μας, συνομιλήσαμε, ήπιαμε τα τσιπουράκια μας και ο εκπληκτικός Σταμάτης Τζελέπης μας διηγήθηκε ωραίες στιγμές του Ελληνικού Θεάτρου και Κινηματογράφου και ως εξαιρετικός μίμος μας ξαναθύμισε τον αείμνηστο Νίκο Σταυρίδη.

ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1922 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 1930


Δεκαετία ΄60. Πασχαλινό τραπέζι στην οικία του Χρήστου Κορτσέλη.



Ήδη έχουν δημοσιευτεί τα μητρώα αρρένων από το 1839-1921  των οποίων αντίγραφα υπάρχουν στη ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ.

Θα συνεχίσουμε τη δημοσίευση των μητρώων αρρένων Πολυδρόσου από το 1922 και μετέπειτα.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΛΑΣ



Κώστας Ρωμαίος
"Λαογραφικά Θέματα" Αθήνα 1977

    Ηαρχική φουστανέλλα, που τη φορούσαν παλαιότερα οι Έλληνες, δεν ήταν τόσο κοντή, όσο φοριέται από τους Εύζωνες. Αλλά δεν ήταν ούτε και τόσο μακριά, όσο υποστηρίζει ο καθηγητής Αντώνιος Κεραμόπουλος.
Α'
Γνώρισα, κατά τα έτη γύρω στα 1930, τη φουστανέλλα, την απλοϊκή και καθημερινή, — συνεπώς και την ανόθευτη από όποια σκόπιμη επίδειξη, — αυτήν που ήταν φτιαγμένη από σκούρο δίμιτο γερό πανί του αργαλειού, μονοκόμματη· με κολλημένο δηλαδή το πανωκόρμι, όπως ακριβώς έτσι τη φορούσαν τότε πολλοί χωρικοί, ιδίως οι συντηρητικοί τσοπάνηδες στις ορεινές περιοχές, στην Αρκαδία και στη Δυτική Ρούμελη. Την ίδια ενδυμασία φορούσαν και πολλοί χωρικοί της Αττικής. Ήταν μια πολύ πρακτική ποκαμίσα, με ραμμένη στη μέση μια απλή ζώνη, από το ίδιο ύφασμα.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΙΟΥΛΙΟΣ 1974. ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Λουκάς Κότσιας (Καραμούζης), Νίκος Βαλάσκας, Λουκάς Σταματίου (Μοβόρος)



ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
Στις 20 Ιουλίου του Αι-Ηλιος έχει εμποροπανήγυρη ο Ωρωπός.
Εκεί βρισκόμουν να βοηθήσω τον πατέρα μου που ήταν έμπορος λευκών ειδών.
Γύρω στις 10:00 μας πλησιάζουν δυο άντρες και με ξενική προφορά μας ζήτησαν να αγοράσουν σεντόνια για ύπνο και επάνω στην γνωριμία πελάτη-έμπορο, μαθαίνουμε ότι ζούσαν στην Γαλλία και δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν, τότε στην Ελλάδα είχαμε χούντα.
- Τι κάνει ο φίλος μας ο Καραμανλής;; ρωτάει ο πατέρας μου με χιούμορ.
- Ποιος Καραμανλής, του λένε, σε μια ώρα έχετε γενική επιστράτευση και τον Καραμανλή σκέφτεστε;;;
Μόλις έφυγαν μαζέψαμε γρήγορα τα εμπορεύματα, φορτώσαμε να φύγουμε και άρχισαν να χτυπάνε οι σειρήνες, φυσούσε θυμάμαι ένα πολύ ζεστός αέρας που σου έκοβε την ανάσα.
Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία φτάσαμε στην Λειβαδιά, πήγαμε στο σπίτι και αφού ξεφορτώσαμε, ο πατέρας μου πήρε το αυτοκίνητο και πήγε στην Αστυνομία και το παραχώρησε και οδηγός ο ίδιος.
Όταν το βραδύ ήρθε στο σπίτι τον ρωτήσαμε τι έγινε και μας είπε ότι τον έστελναν μέσα στην πόλη και στα γύρω χωριά να μοιράσει με έναν χωροφύλακα τα φύλα πορείας.
Μου έκανε εντύπωση που έλεγε ότι μερικά άτομα «πατριώτες κατά τα άλλα» κρύβονταν για να μην τα παραλάβουν.

                                                                             του Γιάννη Μαλούχου.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1849. ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΛΗΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΣΟΥΒΑΛΑ.



Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ " ΜΑΥΡΟΥ ΛΗΣΤΑΡΧΟΥ" ΘΩΜΑ ΓΚΑΝΤΑΡΑ [ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΓΕΝΕΙΑ],ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΛΗΣΤΗ ΠΛΑΤΑΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΡΑΒΗΞΕ ΤΟ 1923 ΣΤΑ ΧΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ Ο ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΝΘΟΣ.
(Σχόλιο σε παλαιότερη ανάρτηση του ΓΙΑΝΝΗ ΑΘ. ΛΑΓΟΥ)

Η μαρτυρία της ζωής του Γεωργίου Λ. Αδαμόπουλου (1839-1909), που φυλάχτηκε από τους απογόνους του μέχρι σήμερα, σκιαγραφεί στις 22 σελίδες της, την ζωή στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

    " Εγεννήθην εις Άνω Σουβάλα το 1839, Ιανουαρίου 20. Με εξέθρεψε ο πατήρ μου 10 έτη. Εις το 1849, ήλθε η μεγάλη καταστροφή. Σεπτεμβρίου 13.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ - Παλιοί οργανοπαίχτες Παρνασσού



Η σειρά «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» στόχο έχει να μας εξοικειώσει με τα μουσικά ιδιώματα της Ελλάδας. Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στα κλέφτικα τραγούδια του Παρνασσού. Στην εκπομπή αναφέρονται λεπτομερώς ιστορικά, λαογραφικά αλλά και μουσικά στοιχεία της περιοχής ενώ παράλληλα παρουσιάζονται τραγούδια και χοροί της. Ο φακός της εκπομπής επισκέπτεται χωριά του Παρνασσού και συναντάει παλιούς οργανοπαίχτες.

Η προβολή για πρώτη φορά έγινε την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 1999.
To «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» ξεκινά με ένα κλέφτικο τραγούδι και στο κλαρίνο είναι ο αείμνηστος μπάρπα-Μήτσος Τζιβάρας.

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗ ΣΟΥΒΑΛΑ


Δεκαετία ΄60
Βιολί: Νίκος Τζιβάρας
Κλαρίνο : Μήτσος Τζιβάρας
Κιθάρα : Θανάσης Τσατήρας (Ύφας)

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ…

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
 ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ… 
Γράφει ο Νίκος Ζυγογιάννης

   Όλοι οι λαοί και οι λεγόμενοι «πρωτόγονοι» έχουν τραγούδια. Αυτά διαθέτουν ένα στοιχειώδη λόγο και μια στοιχειώδη μουσική και υπηρετούν ένα πρακτικό σκοπό π. χ. την πρόκληση βροχής. Σε περισσότερο εξελιγμένες κοινωνίες, αγροτικές, το τραγούδι που αποδίδει συναισθηματικές διαθέσεις και καταστάσεις, έχει ομαδικό χαρακτήρα, εφόσον οι κοινωνίες αυτές παραμένουν κλειστές. Στην ελληνική γλωσσική χρήση ο προσδιορισμός «δημοτικό» παραπέμπει στην εποχή της παραδοσιακής αγροτικής κοινότητας.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΡΡΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ


Οι ουργανοπαίχτις τσ΄ Σβάλας


ΑΠΟΚΡΙΕΣ 1960.
 Φύση γλεντζέδες και μουσικόφιλοι οι Σουβαλιώτες, δε θα μπορούσαν να μην έχουν τους δικού τους ντόπιους οργανοπαίχτες για τα πανηγύρια τ΄ Αϊ-Λιά και της Παναγιάς , τις Απόκριες και τις οικογενειακές χαρές τους ( γάμους, αρραβώνες, βαφτίσια).
Πότε με τον τούμπανο και την καραμούζα (πίπιζα) του Θόδωρου Θάνου (Κοντογιαννιού) και του Σεραφείμ Τζιβάρα (Καψιότη) και πότε με τους Τζιβαραίους (Νίκο στο βιολί, και Μήτσο στο κλαρίνο) έστηναν  τα γλέντια τους και τους χορούς τους στις χορευταριές και στις ταβέρνες.

Από αριστερά: Κώστας Καραχάλιος, Κώστας Θάνος ( Φιντέλης), Σεραφείμ Τζιβάρας (Καψιότης), Μάνθος Κορτσέλης, Θόδωρος Θάνος (Κοντογιάννης), Παναγιώτης Λαγός (Καλούτσικας), Τάσος Αυγέρης (Κατσιαπράγκας). Μπροστά ο μικρός Γιώργος Iωαν. Θάνου (Κοντογιάννης) και η μικρή Γεωργία Μάνθου Κορτσέλη.

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΟΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ


Ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ " Η ΣΟΥΒΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ" έχει την χαρά να έχει στο αρχείο του ένα πραγματικό θησαυρό. Μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Μια κοπιαστική και τεκμηριωμένη εργασία δεκαετιών, του χωριανού μας Ηλία Θ. Γεωργούση, "με αγάπη και σεβασμό προς τους προγόνους με σκοπό να καταγράψει το γενεαλογικό δέντρο της κάθε οικογένειας του χωριού.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟΣ

Ο Γεροντόβραχος

Η δεύτερη σε ύψος κορυφή του Παρνασσού λέγεται Γεροντόβραχος και πήρε το όνομα τούτο  – κατά την παράδοση ή το μύθο – από το γκρέμισμα των γερόντων από το βράχο τούτο. Ήτανε λέει – ένα καιρό – εκείνο τον τόπο ένας κακός βασιλιάς, που θέλησε να απαλλαγεί  από τους γέροντες που ήταν ανίκανοι για εργασία και έβγαλε μια αυστηρή διαταγή :
« Τα παιδιά να φέρνουν τους γέροντες γονείς τους, που είναι ανίκανοι για εργασία στο Γεροντόβραχο του Παρνασσού και να τους ρίχνουν στον γκρεμό τούτο»!

Η ΣΟΥΒΑΛΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ


Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

« Έλλην χωρικός ». Ο Σουβαλιώτης που έγινε καρτ-ποστάλ στους Δελφούς

Ευστάθιος Κων. Πλατιάς
                                                          

Γεννήθηκε το 1880 και έλαβε μέρος στον πόλεμο 1912-13. Αυτή η φωτογραφία του κυκλοφόρησε ως καρτ-ποστάλ στους Δελφούς με τον τίτλο « Έλλην χωρικός » τη δεκαετία του ΄50.

                                                                                                        Αρχείο  Ηλία Θ. Γεωργούση

ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΩΝ ΕΝ ΕΤΗ 1864

Σύμφωνα με τον παρακάτω εκλογικό κατάλογο όπως αναρτήθηκε στο http://polydrososparnassou.blogspot.gr/  είναι εγγεγραμμένοι 168 Σουβαλιώτες. Κυρίαρχο επάγγελμα αυτό του γεωργού (99 άτομα στο σύνολο) με ποσοστό κοντά στο 60%. Ακολουθεί αυτό του ποιμένα (24 άτομα στο σύνολο) και ποσοστό 14,3% και στην τρίτη θέση αυτό του βαρελά (19 άτομα στο σύνολο) και ποσοστό 11,3%.


Δείτε τον παρακάτω πίνακα για περισσότερα...





Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ο ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΗΣ ΤΩΝ 47 ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ


Λουκάς Χ. Γεωργούσης

Τραυματίστηκε τον Απρίλιο του 1941 κατά την εισβολή των Γερμανών στη Μακεδονία. Ο Λουκάς  Χ. Γεωργούσης υπηρετούσε εκείνη την εποχή στη Χωροφυλακή ως  Αστυνόμος στο Βελβενδό  Μακεδονίας.

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Οι πεταλούδες του Παρνασσού




Την Κυριακή 29 Ιουνίου επισκέφθηκαν τον Παρνασσό 18 Άγγλοι φυσιολάτρες, από την περιοχή του Λάνκασαϊρ, με σκοπό την παρατήρηση, φωτογράφηση και αναγνώριση πεταλούδων.
Τους συνάντησα στο Λιβάδι.....

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Ο ΓΙΚΟΣ

Ο γίκος - Λαογραφική Στέγη Πολυδρόσου

Κάτι σαν να λέμε σήμερα ντουλάπα. Ο γίκος στα παλιά σπίτια ήταν το μέρος όπου στοιβάζονταν συνήθως πάνω σε μπαούλα ή κασέλες: παπλώματα, κουβέρτες, βελέντζες κ.λ.π. η μια πάνω στην άλλη, και τα κάλυπταν με ένα σεντόνι.
 Και φυσικά ο χώρος αποθήκευσης των προικιών.( Η νυφ είχε μεγάλου γίκο)

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Σχολικές αναμνήσεις

   Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΟΛΩΤΑ
    Καθηγήτρια Φιλόλογος

Στις 21 Φεβρουαρίου 2014 Παρασκευή ώρα εφτά το βράδυ Ακαδημίας 36 στην Αθήνα η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών τιμούσε τους Εκπαιδευτικούς Συγγραφείς. Κι εγώ εκεί….

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)


Οι νεράιδες στον Παρνασσό

Δευκαλίων  και Πύρρα
Πολύ παλιά σε ένα μικρό, όμορφο και ορεινό χωριό του Παρνασσού, ζούσαν συνηθισμένοι αλλά και ασυνήθιστα παράξενοι άνθρωποι. 
Μαζί τους ζούσαν και νεράιδες...

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Σύναξις αγροφυλάκων


"Εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων" της περιφερείας στο Δαδί...
Φωτό από το αρχείο του Τάκη Σακελαρίου

Αναρτήθηκε από Φωτογραφίες από το Μόδι..και από αλλού

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ


Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
Τοπικό Τμήμα Ελευσίνας
Κλάδος Πουλιών

Το οδηγητικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 7-11 ετών που φιλοξενείτε στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πολυδρόσου φτάνει στο τέλος του.

Προσκαλούμε τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 στις 5:30 στην γιορτή – παιχνίδι που διοργανώνουμε στον προαύλιο χώρο του Σχολείου,  με αυτοσχέδια παιχνίδια που θα ετοιμάσουν τα ίδια τα παιδιά.

                                                                                                 Η αρχηγός
                                                                                  Κωνσταντίνα Στυλιανέση

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΄50.Εκδρομή του Γυμνασίου Αμφίκλειας στους Δελφούς

Μία φωτογραφία από το αρχείο του Στάθη του Παναγιωτόπουλου-όταν ήταν γυμνασιόπαις στο Δαδί.
Από εκδρομή του γυμνασίου στους Δελφούς-φωτογραφία στο στάδιο.
Δεκαετία του ΄50..



Σίγουρα στη φωτογραφία αυτή υπάρχουν και μαθητές από το χωριό μας. 
Αν αναγνωρίζετε κάποιον, ενημερώστε μας! (ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ)

1945-1950. Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΤΗ ΣΟΥΒΑΛΑ


25η Μαρτίου 1947. Ολόκληρη η ομάδα Προσκόπων - Λυκόπουλων


Η ιδέα της ίδρυσης της πρώτης ομάδας Προσκόπων στο χωριό μας, ήταν του μακαρίτη, Στάθη Ν. Μανέττα, καθηγητή τότε Σωματικής Αγωγής, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος από τους Γερμανούς κατά το έτος 1945.

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ




   Ο Καραγκιόζης είναι το αρχαιότερο Ελληνι­κό θέατρο. Τον καιρό της Επαναστάσεως εχρησί­μευε ως τόπος συγκεντρώσεως και συνεννοήσεως των αρχηγών της Επαναστάσεως. Ανύποπτοι οι Τούρκοι δεν ημπορούσαν να φαντασθούν πως μέσα σ’ αυτό το θεατράκι καταστρονόντουσαν σχέδια επί σχεδίων. Τα τελευταία αυτά χρόνια έχει εξελιχθεί πάρα πολύ.

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού κατασκηνώνει στο Δημοτικό Σχολείο Πολυδρόσου


Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
Τοπικό Τμήμα Ελευσίνας
Κλάδος Πουλιών

Κατασκήνωση για εμάς είναι η ολοκλήρωση του οδηγητικού προγράμματος για παιδιά ηλικίας 7-11 ετών. Για έξι ημέρες 5-10 Ιουλίου 2014 φιλοξενούμενοι στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πολυδρόσου, εμείς ως εξερευνητές θα περιπλανηθούμε στις έξι ηπείρους. Τα παιδιά μας θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το "θησαυρό" της γης, πέρα από τα βουνά και τη θάλασσα, με σκοπό να το μεταδώσουν στα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους. Θα γνωρίσουν πολιτισμούς, ήθη, έθιμα, φαγητά και άλλα.

                                                                                                 Η αρχηγός
                                                                                  Κωνσταντίνα Στυλιανέση

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Δασοπροστασία Δασών Φωκίδας 2014


Ενημερώνουμε τους πολίτες της Φωκίδας ότι, για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων από τις πυρκαγιές, τις λαθροϋλοτομίες, τη λαθροθηρία, τις καταπατήσεις καθώς και για την αντιμετώπιση των αγροτικών παραβάσεων, υλοποιείται από τα Δασαρχεία ‘Αμφισσας και Λιδωρικίου πρόγραμμα επιφυλακής και περιπόλων τις απογευματινές ώρες των καθημερινών, καθώς και τις πρωϊνές και απογευματινές ώρες των Κυριακών και αργιών.

Κατά τη διάρκεια της επιφυλακής λειτουργούν τα τηλεφωνικά κέντρα των Υπηρεσιών μας για υποβολή τυχόν καταγγελίων δασικών –αγροτικών παραβάσεων, αναγγελία δασικής πυρκαγιάς κλπ.
Η συνδρομή όλων στη δασοπροστασία της περιοχής μας θεωρείται απαραίτητη.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία μπορείτε να απευθύνεστε στα παρακάτω τηλέφωνα επικοινωνίας:
Δ/νση Δασών Φωκίδας: 22650 28875
Δασαρχείο Άμφισσας: 22650 28264, 28539 & ο τετραψήφιος αριθμός 1591
Δασαρχείο Λιδωρικίου: 22660 22115.
Ο Δ/ντής Δασών Φωκίδας
Δήμος Π. Τσέλλος
Δασολόγος ΠΕ

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

1976. Α.Σ ΔΙΑΓΟΡΑΣ.


Όρθιοι απο αριστερά: Γιάννης Κονταξής, Αλέκος Κότσιας, Θεόδωρος Λιάπης, Χρήστος Μουτσιανάς, Σπύρος Καραχάλιος, Γιώργος Μουτσιανάς.
Καθιστοί από αριστερά: Λουκάς Δεληγιάννης, Πάνος Καραχρήστος, Γιάννης Κούσουλας, Γιώργος   Ανάγνος, Λουκάς Πλατιάς.

Αν μπορεί κάποιος να μας δώσει συγκεκριμένα στοιχεία ( χρονολογία , τοποθεσία) θα το εκτιμούσαμε ιδιαίτερα.

Ο Θεόδωρος Λιάπης μας πληροφόρησε ότι η φωτογραφία είναι σε φιλικό αγώνα στην Τιθορέα το 1976.


Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

To γεφύρι του Κηφισού στο «Νησί»

Ένα άλλο ξεχασμένο μνημείο αφημένο στη μοίρα του αυτής της εποχής, (1888), είναι το θαυμάσιο τετράτοξο πέτρινο γεφύρι του Κηφισού στο «Νησί». Χτίστηκε κατόπιν ενεργειών του χωριανού μας Βουλευτή Παπαστάμου.
(απόσπασμα από το βιβλίο του Δ. Κατοίκου)

φωτογραφία Δημητρίου Κατοίκου

φωτογραφία Αλέξανδρου Μολιώτη

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ 13 ΗΜΕΡΕΣ - ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ





Ένα ταξίδι αλλιώτικο από τα άλλα, το ελληνικό road trip ξεκίνησε την 1η Μαΐου. Τέσσερις φίλοι από την Κατερίνη αποφάσισαν να περιηγηθούν σε όλη την Ελλάδα και να γνωρίσουν τις ομορφιές της.

Μετά από 13 ημέρες και 4.500 χλμ., αφού πέρασαν περισσότερες από 60 πόλεις και χωριά, επέστρεψαν στον νομό Πιερίας με τελευταίο σταθμό την κορυφή Μπαρμπαλά στο βουνό των θεών, τον Όλυμπο.

Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιπέτειας βιντεοσκόπησαν τις πιο ωραίες στιγμές και τα πιο ελκυστικά μέρη, ενώ η σελίδα τους στο Facebook ανανεωνόταν συνεχώς με υλικό από την περιπέτειά τους και οι σχεδόν 4.000 χρήστες περίμεναν με ανυπομονησία τις αναρτήσεις τους.

Η «τρέλα» αυτή ανέβηκε στο Youtube και ήδη έχει περίπου 2.300 views.

Οι τέσσερις νεαροί αναφέρουν στη σελίδα τους στο Facebook: «Η ιδέα ήταν να γυρίσουμε όλη τη χώρα σε 13 ημέρες, να κινηματογραφήσουμε τις ομορφιές της και να δημιουργήσουμε ένα βίντεο το οποίο θα παρουσιάσουμε σε όλους εσάς ώστε να σας παροτρύνουμε να κάνετε κάτι αντίστοιχο. Η Ελλάδα έχει απίστευτα μέρη τα οποία σχεδόν κανείς μας δεν γνωρίζει. Όμως δεν είναι μόνο αυτό που σε εξιτάρει εδώ! Είναι κυρίως η ζεστασιά και η φιλοξενία των ανθρώπων, ο πολιτισμός, τα ήθη και έθιμα, η γαστρονομία και φυσικά ο φυσικός της πλούτος. Το βίντεο αυτό έχει δημιουργηθεί με όλη την αγάπη και το σεβασμό για όσα βιώσαμε στο ταξίδι μας. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν ακόμα και στο παραμικρό για να υλοποιηθεί το όνειρο μας. Είστε όλοι μέρος του αποτελέσματος μας. Ελπίζουμε να σας αρέσει!».


ΟΙ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ


«Ο Αηλιάς κόβει σταφύλια και η Αγία Μαρίνα σύκα».
«Αλωνάρη με τα αλώνια και με τα χρυσά πεπόνια».
«Τζίτζιρας ελάλησε, άσπρη ρόγα γυάλισε».
«Από τ’ Αι-Λιος ο καιρός γυρίζει αλλιώς».
«Γαμπρός αλωναριάτικος, κακό χειμώνα βγάνει».
«Έτσι το ‘χει το λινάρι να ανθεί τον Αλωνάρη».
«Η καλή αμυγδαλιά ανθίζει το Γενάρη και βαστάει τ’ αμύγδαλα όλο τον Αλωνάρη».
«Κάλλιο λόγια στο χωράφι , παρά ντράβαλα (φασαρίες) στ’ αλώνι».
«Κάτσε κότα το Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη».
«Κότα πίτα το Γενάρη, κόκορα τον Αλωνάρη».
«Κότα, χήνα το Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη».
«Μικρό-μικρό τ’ αλώνι μου, και να ‘ναι μοναχικό μου».
«Ο άη-Λιας κόβει σταφύλια και η αγία Μαρίνα σύκα».
«Ο Θεριστής θερίζει, ο Αλωνάρης αλωνίζει κι ο Αύγουστος ξεχωριζει».
«Όρνιθα το Γενάρη, κέφαλος τον Αλωνάρη».
«Που μουχτάει τον Χειμώνα‚ χαίρεται τον Αλωνάρη».
«Πρωτόλη (Ιούνιε), Δευτερόλη(Ιούλιε) μου, φτωχολογιάς ελπίδα».
«Στο κακορίζικο χωριό τον Αλωνάρη βρέχει».
«Τ’ Αλωναριού τα κάματα (δυνατή ζέστη), τ’ Αυγούστου τα λιοβόρια» (ζεστός δυνατός ανατολικός άνεμος).
«Της αγιά Μαρίνας ρώγα και του άη -Λιός σταφύλι». (δηλαδή το σταφύλι ωριμάζει αργότερα από τη σταφίδα)
«Της Αγιάς Μαρίνας ρούγα και του Αϊ Λια σταφύλι και του Αγιού Παντελεήμονα γιομάτο το κοφίνι».
«Το τραγούδι του Θεριστή, η χαρά του Αλωνιστή».
«Τον Αλωνάρη δούλευε καλό χειμώνα να έχεις».
«Τον Αλωνάρη έβρεχε στον ποτισμένο τόπο».
«Χιόνισε μέσα στο Γενάρη, να οι χαρές του Αλωνάρη».

πηγή:http://antexoume.wordpress.com/