Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Η… σεμνή επανάσταση της Σέμνης Καρούζου

Έχει μείνει στην αρχαιολογική ιστορία της Ελλάδας ως πρωτοπόρος ερευνήτρια, ειδικά από τη θέση της ως Έφορος της Συλλογής Αγγείων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου -για 34 χρόνια. Λίγα όμως είναι γνωστά για το κουράγιο της και τη στάση απέναντι σε όσους προσπάθησαν να υποδουλώσουν την Ελλάδα (σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και κάτω από διαφορετικές συνθήκες). Ο λόγος για τη Σέμνη Καρούζου, που με μοναδικό τρόπο εξέφρασε την αντίθεσή της τόσο απέναντι στο Ναζισμό όσο και στη δικτατορία των Συνταγματαρχών, αντίθετα μάλιστα με τους περισσότερους αρχαιολόγους της εποχής.

Με αρχαιολογικό έργο στην Κρήτη και την Αργολίδα, η Καρούζου έγινε η πρώτη γυναίκα Έφορος στο ΕΑΜ το 1933 ενώ ήταν μέλος της πνευματικής ελίτ της εποχής (φίλη του Άγγ. Σικελιανού, το Μαν Τρανταφυλλίδη, του Δ. Γληνού και του Ν. Καζαντζάκη). Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, η Σέμνη μαζί με τον σύζυγό της, επίσης διακεκριμένο αρχαιολόγο Χρήστο Καρούζο, απέσυραν την ιδιότητά τους ως μέλη του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου - κάτι που κανείς άλλος Έλληνας αρχαιολόγος δεν τόλμησε να κάνει. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, κι ενώ ο Χρ. Καρούζος αναλαμβάνει τη διεύθυνση του ΕΑΜ, συμβάλλει στο έργο του της διάσωσης των αρχαιοτήτων του Μουσείου, και της τεκμηρίωσης των ζημιών/ επανέκθεσης (μετά τον πόλεμο).

Το 1967, όταν η Χούντα καταλαμβάνει την εξουσία, το ζεύγος Καρούζου ανακυρήσσεται «personae non gratiae». Ο Χρήστος πεθαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Σέμνη όμως επιβιώνει. Η είσοδός στη στο ΕΑΜ (και στη συλλογή της) της απαγορεύεται και η ίδια δραπέτευσε στην Ιταλία.

Η επιστροφή της στην Ελλάδα σήμανε και τη συνέχεια της λαμπρής της σταδιοδρομίας. Πέθανε σε ηλικία 105 ετών το 1994, πλήρης ημερών και, όπως αποτιμάται, με καθαρή συνείδηση.

πηγή:archaiologia.gr

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ

Πραγματοποιήθηκε χθες 28-1-2017 ημέρα Σάββατο και ώρα 17.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ημερίδα συνάντησης και γνωριμίας εκπροσώπων της ΕΛΕΤ, με το Δήμο μας.

Την ΕΛΕΤ προσκάλεσε ο Δήμος Δελφών, προκειμένου να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες και την τεχνογνωσία της, στην ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, στο κομμάτι που αφορά την αξιοποίηση και προβολή των ιστορικών μονοπατιών της περιοχής μας και την συμβολή τους στις μορφές ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού που ενδιαφέρει άμεσα τα χωριά μας.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

26 Νοεμβρίου 1826. Η αναφορά του Γεωργίου Καραϊσκάκη μετά τη μάχη της Αράχωβας



Για την ιστορία, ν' αναφέρουμε ότι κατά την Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (Δεκέμβριος 1821) ως έδρα της "Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος" ορίσθηκε η Κόρινθος, ενώ λίγους μήνες αργότερα μεταφέρθηκε στο Άργος. Πάντως, την εποχή εκείνη δεν υπήρχε κράτος οργανωμένο, αλλά οι πόλεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως κέντρο οργάνωσης της Επανάστασης. Επομένως, θα ήταν υπερβολικό να τις κατατάξουμε μεταξύ των πρωτευουσών του ελληνικού κράτους.
Αντίθετα, όταν στις 11 Νοεμβρίου 1826 η Αίγινα ορίστηκε ως κυβερνητική έδρα, μπορούμε όντως να κάνουμε λόγο για την πρώτη πρωτεύουσας της Ελλάδας. Μπορεί η Επανάσταση να μην είχε τελειώσει και να μην είχε ακόμη αναγνωριστεί η Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος, ωστόσο υπήρχε ένα αυτόνομο κρατικό μόρφωμα που ρύθμιζε μόνο του τις εσωτερικές του υποθέσεις. Το 1827, η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Ναύπλιο, μέχρι τη μεταφορά της έδρας στην Αθήνα το 1834. 

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

19 Ιανουαρίου 1922. Γράμμα απ' τη Μικρασία

Μια νύχτα του Γενάρη του 1922 την ώρα που οι Έλληνες στρατιώτες διασκεδάζουν υπό τους ήχους του κλαρίνου, ο Σουβαλιώτης στρατιώτης Xρήστος Δ. Χριστίδης βρίσκει την ευκαιρία να γράψει ένα γράμμα προς τους γονείς του, λίγους μήνες πριν καταρρεύσει το μέτωπο.   

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ιωάννης Αλ. Δρίβας. Ο μέγας ευεργέτης της Σουβάλας και ιδρυτής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πολυδρόσου

Ιωάννης Αλ. Δρίβας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυδρόσου υφίσταται πριν αναγνωρισθεί επίσημα με το υπ΄ αριθ. 21 – 6 – 58 Β.Δ που δημοσιεύτηκε στις 17 – 7 – 1958 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όπως προκύπτει από την επιστολή που στέλνει ο Χρήστος Ι. Κορτσέλης προς την Εφορία Κοινοτικής Βιβλιοθήκης στις 14 – 6 – 1962, αναφέρει ότι: «την 1η Μαίου 1957 το τότε προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο προέβη εις την ενοικίασην αιθούσης δια την στέγασή της, εις την εν Πολύδροσο οικίαν μου και εις τον ισόγειον όροφο, αντί συμπεφωνημένου τιμήματος 2.500 χιλ. δρχ κατ΄ έτος»
Εκεί λοιπόν ιδρύεται και λειτουργεί για πρώτη φορά η Κοινοτική Βιβλιοθήκη Πολυδρόσου, με τους Ταξιάρχη Μίγγο Πρόεδρο, Παναγιώτη Καραχρήστο, Θεόδωρο Μαράζα και Αθανάσιο Ι. Κολοκύθα να αποτελούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Πανελλήνιον: το πιο ωραίο και αυθεντικό καφενείο της Ελλάδας βρίσκεται στην Άμφισσα


Το καφενείον Πανελλήνιον στην Άμφισσα κουβαλάει απάνω του έναν βαρύ μύθο. Στο χώρο του γυρίστηκε το 1976 μια εξαίσια σκηνή του «Θίασου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1935-2012) που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις είκοσι καλύτερες ταινίες του 20ού αιώνα. Σ' αυτόν λοιπόν τον καφενέ ο μεγάλος σκηνοθέτης χρησιμοποίησε το φυσικό ντεκόρ του χώρου και δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστες επεμβάσεις για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα της εποχής, τέλη της δεκαετίας του 1940.

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Χειμώνας γύρω από τη σόμπα στο καφενείο

        Μία όμορφη λαογραφικού χαρακτήρα και εύθυμη ιστορία, από αυτές που καθημερινά ακούγονταν, τα παλαιότερα χρόνια, από τους θαμώνες στα καφενεία των χωριών της πατρίδος μας τις χειμωνιάτικες ημέρες, αλίευσα από το διαδίκτυο και τη μοιράζομαι με τους φίλους επισκέπτες του φιλόξενου ιστολογίου του Συλλόγου μας.

                                                                                                                                                                                  
                                                                                                                             Αλ. Ι. Βαλάσκας

Για δεκάδες χρόνια η ξυλόσομπα είχε χαθεί από το προσκήνιο. Επανήλθε τελευταία λόγω οικονομικής κρίσης. Υπήρχαν εποχές που η ξυλόσομπα ήταν μεγάλο απόχτημα. Προσπαθούσε να ζεστάνει τα σπίτια, που στα περισσότερα, από τις χαραμάδες στις πόρτες και στα παράθυρα άκουγες μέσα τον αέρα να σφυρίζει τα χειμωνιάτικα βράδια. Εκτός από ζεστασιά δημιουργούσε θαλπωρή αφού όλη η οικογένεια ήταν συγκεντρωμένη τριγύρω της. Πριν φτάσει στο σπίτι του φτωχού είχε ήδη φτάσει στο καφενείο του χωριού. Στα δικά μας χωριά αντικατέστησε το «τζάκι» και θεωρούνταν μεγάλη πρόοδος και εξέλιξη για την εποχή. Με τα ξύλα που δεν έλειπαν από κανένα σπίτι, εκτός ζεστασιά παρείχε μαγείρεμα και ψήσιμο.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΑΣ (Α΄ ΜΕΡΟΣ)

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΩ ΣΟΥΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΣΟΥΒΑΛΑΣ - ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ.


ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 
ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ
ΤΟΠΑΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ του ΙΩΑΝΝΗ

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ξεκινούν την Κυριακή 15/1/2017 τα μαθήματα χιονοδρομίας


Ξεκινούν αυτή την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017 τα μαθήματα χιονοδρομίας που διοργανώνει ο Σύλλογός μας. Όπως και την προηγούμενη χρονιά θα λειτουργήσουν δύο τμήματα, αρχαρίων και προχωρημένων. Για εγγραφές και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με:

Ασημίνα Κοπανάκη 6937826330
Ρούλα Παπαδήμα 6936672178
Χρήστος Παπαθανασίου 6944915573

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Η Σουβάλα σήμερα 7 Ιανουαρίου 2017

από φωτογραφίες φίλων του facebook


Η Απάνω Σουβάλα σήμερα 7 Ιανουαρίου 2017

με το φακό του ΧΙΚ


Σύναξη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού


Την επομένη ημέρα των Θεοφανίων καθιερώθηκε να εορτάζουμε, τη μνήμη του πανίερου προφήτη Ιωάννη Προδρόμου. Ο Ιωάννης ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ. Μέχρι τα τριάντα του χρόνια, ζει ασκητική ζωή στην έρημο της Ιουδαίας, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στην προσευχή, τη μελέτη και την πνευματική και ηθική τελειοποίηση.

Ο τύπος της εποχής...

Εφημερίδα  ΣΚΡΙΠ 7/1/1910

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

5 Ιανουαρίου 1944. Η μάχη στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής.

Από το βιβλίο του Γεωργίου Γάτου
Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ
ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ

Αγία Τριάδα Καλοσκοπής

Αγία Τριάδα Καλοσκοπής: Πώς χάθηκε μια Διμοιρία του ΕΛΑΣ
Κατά τις αρχές του 1944 η στρατιωτική κατάσταση στον ελλαδικό χώρο για τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής γίνεται όσο πάει και πιο δύσκολη, ιδιαίτερα στο στενότερο σημείο Άμφισσα-Θερμοπύλια. Ο στρατός του ΕΛΑΣ όσο πάει και μεγαλώνει σε δύναμη: χιλιάδες νέοι πατριώτες, άνδρες και γυναίκες, πυκνώνουνε τις γραμμές του, ελέγχει απόλυτα τον ορεινό όγκο Παρνασσού-Γκιώνας-Βαρδουσίων-Οίτης-Καλλίδρομου και απειλεί άμεσα τις συγκοινωνίες του εχθρού – πράγμα που ανησυχεί τον εχθρό και ίσως και μερικούς άσπονδους φίλους.
Πρωτοχρονιά 1944. Δύναμη δύο χιλιάδων Γερμανών –ανάμεσά τους είναι και γερμανοντυμένοι  Έλληνες– ξεκινάει από τη Λαμία, φτάνει στην Κάνιανη-Σκλήθρο και στις 2 Ιανουαρίου μπαίνουνε στην Κουκουβίστα (Καλοσκοπή), που βρίσκεται χτισμένη στο σημείο επαφής Γκιώνας-Οίτης. Την επομένη, τριακόσιοι περίπου Γερμανοί έρχονται μέσω του χιλιόμετρου 51 από το Δαδί (Αμφίκλεια) για ενίσχυσή τους, με σκοπό να συνεχίσουνε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και προς Μαυρολιθάρι. Όμως, συγκρούονται με τη διλοχία του ίλαρχου Αλ. Μυλωνά και τη διλοχία του Σωτήρη Τσιτσιπή - Λοκρού και, ύστερα από μάχη, οχυρώνονται στην Καλοσκοπή.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Κατάλογος Καρούζου 2 Ιανουαρίου 1941, Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Κατάλογος των αρχαίων που αποκρύφτηκαν σε δύο λάκκους στην αυλή του Μουσείου για προστασία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συντάχθηκε και υπογράφθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1941 από τα μέλη της επιτροπής, ανάμεσα στα οποία και ο αρχαιολόγος Χρήστος Καρούζος.




Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Ευχές για το νέο έτος από το Νίκο Στύλια


Εύχομαι στους φίλους του Λαογραφικού, υγεία, ένα δημιουργικό 2017 
καθώς αγάπη και ειρήνη σε όλη την ανθρωπότητα.

Νίκος Στύλιας

Ευχές για το νέο έτος από τον τέως πρόεδρο του Λαογραφικού Συλλόγου Αλέξανδρο Βαλάσκα


                                                   
“Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά” 

υγεία, δύναμη,  υπομονή 

αφύπνιση, επαγρύπνηση 

ο καιρός γαρ εγγύς, έσσεται ήμαρ 

Καλή λευτεριά στην πατρίδα μας!!!


https://www.youtube.com/watch?v=tzUvUJLNFG8
https://www.youtube.com/watch?v=egXTksn8ABs
                                                                                                                                         
Έρρωσθε
Αλ.Ι.Βαλάσκας