Η διαδικασία παρασκευής του πετιμεζιού είναι
μια ιδιαίτερη διαδικασία, μια μυσταγωγία θα λέγαμε, αφού απαιτεί χρόνο, κόπο
& κυρίως χέρια ανδρικά & γυναικεία, εθελοντικά προσφερόμενα, μα πάνω απ’
όλα θέληση & μεράκι για δημιουργία & προσφορά.
Στοιχεία που ομολογουμένως περισσεύουν τόσο
στα μέλη του σημερινού Δ.Σ. υπό την προεδρία της κ. Ανδριανής Λάζου – Κατοίκου όσο
& στα απλά μέλη του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών του χωριού μας αφού από τα
πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς του & με μέριμνα του πρώτου Δ.Σ. υπό την προεδρία
της πρώτης προέδρου του κ. Αλέκας Παπαθανασίου καθιέρωσαν την όμορφη αυτή, παραδοσιακού
& λαογραφικού χαρακτήρα, γιορτή καταφέρνοντας να την καταστήσουν σε θεσμό
πλέον που προσελκύει επισκέπτες πέραν των ορίων του χωριού μας αλλά & του
Δήμου & του Νομού μας.
Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι & εφέτος άρχισαν
την εβδομάδα που μας πέρασε οι εργασίες της παρασκευής του πετιμεζιού & οι
οποίες έλαβαν χώρα σε χώρο του αγροκτήματος Δημητρίου Κατοίκου στη θέση “Μπουρνιά”
Πολυδρόσου.
Η πρώτη φάση της όλης διαδικασίας περιλάμβανε την προμήθεια της πρώτης ύλης που ήταν 700 Kgr μυρωδάτου γλεύκους (μούστου) από τους Αμπελώνες Αργυρίου. Ακολούθησε η δεύτερη φάση που περιλάμβανε το βράσιμο & το “κόψιμο” του γλεύκους κατά τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, όπως το έκαναν οι μανάδες μας & οι γιαγιάδες μας .
Δέκα (10) τεράστια χαλκωματένια καζάνια
μπήκαν επάνω στις τεράστιες σιδεροστιές & με φωτιά από ελάτινα καυσόξυλα
έβραζαν για αρκετές ώρες τον βυσινέρυθρο θεϊκό ζωμό στον οποίο είχε προστεθεί η
απαραίτητη ποσότητα άθου (στάχτης) για το λεγόμενο “κόψιμο” του μούστου.
Αφού έβρασε & ξαφρίσθηκε ο μούστος & απομακρύνθηκε η φωτιά, έμεινε για ένα βράδυ στα καζάνια ώστε να κατακαθίσουν τα στερεά στοιχεία του & η στάχτη & την επόμενη ημέρα ακολούθησε το στράγγισμα.
Και μετά το στράγγισμα άρχισε η τελευταία φάση της παρασκευής του πετιμεζιού που περιλάμβανε το βρασμό επί πολλές ώρες του στραγγισμένου & “κομμένου” πια ζωμού μέχρι να πάρει την τελική του παχύρευστη μορφή, σκούρο κόκκινο χρώμα, ιδιαίτερα γλυκιά γεύση & μεθυστικό άρωμα.
Έτσι ολοκληρώθηκε & εφέτος η παρασκευή – παραγωγή του πετιμεζιού & από αυτή την εβδομάδα & μέχρι την ημέρα της γιορτής την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου οι γυναίκες του Συλλόγου θα επιδοθούν στην παρασκευή των ιδιαιτέρως εξαιρέτων & εύγευστων εδεσμάτων & γλυκισμάτων παραγώγων του πετιμεζιού όπως είναι η παραδοσιακή μουσταλευριά, οι δίπλες, τα σουτζούκια, τα μουστοκούλουρα κ.α. .
Να
ευχηθούμε καλή επιτυχία στις πετιμεζοδημιουργίες των γυναικών του Συλλόγου
& με το καλό να συναντηθούμε όλοι στη γιορτή στις 29 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο
του Αϊ- Ταξιάρχη μας.
Αλέκος Ι. Βαλάσκας
Ακολουθούν & άλλες φωτογραφίες από την παρασκευή του πετιμεζιού.
Ευχαριστώ
την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Πολυδρόσου κ. Ανριανή Λάζου – Κατοίκου για
την αποστολή των φωτογραφιών.
Α.Ι.Β.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."