Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Ημέρες Συγγραφέων & Βιβλιοπαρουσιάσεων στη Σουβάλα…

 Του Αλέκου Ι. Βαλάσκα  

       Στον αστερισμό των συγγραφέων & των βιβλιοπαρουσιάσεων έζησε πριν λίγες ημέρες το χωριό μας, η Πολύδροσος,..

 με την πραγματοποίηση δύο φιλολογικών, θα λέγαμε, εκδηλώσεων παρουσίασης των βιβλίων δύο συγχωριανών μας, σηματοδοτώντας προφανώς μια καινούργια περίοδο στα πνευματικά, πολιτισμικά & πολιτιστικά δρώμενα του χωριού.

    Ο κύκλος αυτών των βιβλιοπαρουσιάσεων στη Σουβάλα άνοιξε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου το βράδυ με την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο “Γλυκόπικρα Χρόνια” του Δημήτρη Αδρύμη που έγινε στην αίθουσα-ταβέρνα “Κωτσιούλας” & την οποία είχα την τιμή να παρακολουθήσω, προσκεκλημένος του συγγραφέα, τόσο υπό τον θεσμικό μου ρόλο ως Πρόεδρου του Λαογραφικού-Ιστορικού Συλλόγου του χωριού μας όσο & ως παιδιόθεν φίλος του αφού όπως & στην Αφιέρωση του βιβλίου του σε εμένα γράφει: "Στον Αλέκο που μαζί μεγαλώσαμε σαν τ' αγριόχορτα"...

    Προσερχόμενος στην εκδήλωση αυτή δεν είχα ακόμη πάρει το βιβλίο του στα χέρια μου, είχα όμως διαβάσει κάποια κείμενα του συγγραφέα από δημοσιεύσεις που είχαν γίνει το 2016 από αυτήν εδώ την ιστοσελίδα του Συλλόγου μας & που προφανώς τώρα θα περιλαμβάνονταν στο νεοεκδοθέν βιβλίο του.

     Από αυτά τα κείμενα που είχα διαβάσει, είχα ήδη σχηματίσει, με κάποια βεβαιότητα, μια πρώτη γνώμη για τη δομή & το χαρακτήρα (τρόπο γραφής, γλώσσα, περιεχόμενο, νόημα) των κειμένων που θα περιλαμβάνονταν τώρα στο εκδοθέν βιβλίο.

    Η βεβαιότητά μου αυτή επαληθεύτηκε ,το πρώτον , κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου εκείνο το βράδυ με τις εξαιρετικές αναλύσεις των κειμένων, κυρίως από τους ειδικούς λογοτέχνες παρουσιαστές, αλλά ουσιαστικά επισφραγίστηκε με το διάβασμα – μελέτη σχεδόν του συνόλου των κειμένων του βιβλίου το επόμενο διήμερο στο ησυχαστήριό μου στην Επάνω Σουβάλα

    Όχι ως ειδικός βιβλιοκριτικός, αλλά ως απλός αναγνώστης & αντιπαρερχόμενος τις ιδεολογικοπολιτικές αιτιάσεις & τα ταξικά (προφανώς δε για πολλούς “τοξικά” ) μηνύματα που ο συγγραφέας εντέχνως περνάει μέσα σε πολλά από τα κείμενα του & με τα οποία προφανώς ο ίδιος δεν συμφωνώ, θέλω εν τούτοις να σταθώ με τον απαιτούμενο σεβασμό στην προσπάθειά του αυτή & να εκφράσω με παρρησία & χωρίς προκαταλήψεις την άποψή μου για το βιβλίο του.

     Προφανώς η μεγάλη μου αγάπη (ίσως, για πολλούς, διαστροφή) για την Ιστορία & την Λαογραφία του χωριού μου να είναι η αιτία που με έκαναν να ριχτώ με τα μούτρα & να διαβάσω σχεδόν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο όλα όσα ο φίλος Μήτσος Αδρύμης καταγράφει & διηγείται στο βιβλίο του.

       Όταν από τις πρώτες κιόλας γραμμές του “Προλόγου του” στο βιβλίο, προφανώς  αιτιολογώντας το κίνητρό του ή την αναγκαιότητά του να γράψει αυτά τα κείμενα, διαβάζεις…   Ένιωσα να ανασαίνουν οι τυραγνισμένες ψυχές των γεωργών & των τσοπάνηδων σαν γύρναγαν απ’ τα χωράφια & τα μαντριά τους τ’ απόβραδο ξυπόλητοι με τη λάσπη ως τα γόνατα & τη σαριά της τραγόκαπας”.

      Πολλές από αυτές τις διηγήσεις του Αδρύμη που εμπεριέχουν αυτοβιογραφικά – βιωματικά του στοιχεία, προσεγγίζοντάς τες κυρίως με το συναίσθημά μου, πέραν του ότι αισθάνθηκα σαν να συνυπάρχω, ως ήρωάς τους, και ο ίδιος, αισθάνθηκα και σαν να τις άκουγα, για μια φορά ακόμη, από τον μακαρίτη πατέρα μου ή και σαν να τις διηγούμουν ο ίδιος.

    Και πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς αφού μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του αναβιώνουν οικεία & αγαπητά μας πρόσωπα Σουβαλιωτών ξωμάχων μιας άλλης εποχής, γεωργών & τσοπάνιδων, υλοτόμων & ξυλοβιοτεχνών αλλά & γεγονότα & ιστορίες που σημάδεψαν όχι μόνο τη ζωή του συγγραφέα & τη δική μου αλλά τις ζωές πολλών ανθρώπων της γενιάς μας.

    Έτσι λοιπόν καταθέτοντας αβίαστα, ελεύθερα & χωρίς αγκυλώσεις την άποψή μου χαρακτηρίζω το βιβλίο του ως ένα σύγγραμμα ιστορικού & λαογραφικού χαρακτήρα αφού τα βιωματικά αφηγήματα του αναφέρονται σε πρόσωπα & γεγονότα που είτε διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο είτε διαδραματίσθηκαν σε χρόνια πραγματικά "γλυκόπικρα" τόσο για το χωριό μας όσο & για την πατρίδα μας γενικότερα.

               Και πάλι “Καλοτάξιδο” Μήτσο το βιβλίο σου & σύντομα το επόμενο.

                                                                   

       Μία εβδομάδα μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Αδρύμη , την Κυριακή 19 Νοεμβρίου το πρωί στην αίθουσα της Δημοτικής βιβλιοθήκης του χωριού μας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση ενός ακόμη βιβλίου αυτό του συγχωριανού μας – πρώην μέλους του Συλλόγου μας & αγαπητού φίλου κ. Νίκου Λ. Μανέτα με τίτλο ¨Ένας Ήρωας που δεν τιμήθηκε¨ .

       Δεν ευτύχισα να παραστώ ο ίδιος σε αυτή την παρουσίαση, παρέστησαν όμως μέλη του Δ.Σ. εκπροσωπώντας τον Σύλλογό μας, αφού ως Σύλλογος προσκληθήκαμε από τον Δήμο Δελφών υπό την αιγίδα του οποίου τελούσε η όλη εκδήλωση.

      Ανεξάρτητα όμως από την μη παρουσία μου στην εκδήλωση αυτή όπου θα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά την παρουσίαση αυτού του βιβλίου & να μορφώσω άποψη για το περιεχόμενο & τον χαρακτήρα του, εν τούτοις & επειδή είχα ήδη προμηθευτεί ο ίδιος από μηνός πριν την επίσημη παρουσίαση ιδιοχείρως από τον ίδιο τον συγγραφέα το βιβλίο του αυτό το είχα μελετήσει με λαχτάρα & επιμέλεια.

       Τα περισσότερα γεγονότα που περιγράφει τα είχα ακούσει αυτούσια ή σχεδόν αυτούσια και από τον μακαρίτη τον πατέρα μου που υπήρξε συνοδοιπόρος & συναγωνιστής του μακαρίτη πατέρα του Λουκά Μανέτα στο 5/42 Σ.Ε. του Συνταγματάρχη Δημ. Ψαρού.

      Ενισχυτικά βέβαια στην κρίση μου για το βιβλίο αυτό λειτούργησε και η ενημέρωση που είχα διαβάζοντας το εξαίρετο ρεπορτάζ αλλά κυρίως παρακολουθώντας το σχετικό video όπως δημοσιεύθηκαν στο polydrososparnassou.blogspot όπου τα όσα είπαν για το βιβλίο τόσο ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Μουτσιανάς & οι λοιποί ομιλήσαντες, κυρίως όμως η με επαγγελματικό τρόπο προσέγγιση & ανάλυση του περιεχομένου & των δομικών στοιχείων του βιβλίου από την κεντρική παρουσιάστρια κ. Γωγώ Μανέτα, κόρη του συγγραφέα, δεν μου άφησαν κανένα κενό κατανόησης των όσων ο συγγραφέας καταγράφει & εξιστορεί στο βιβλίο του.

      Έχοντας λοιπόν πλήρη γνώση του περιεχομένου του βιβλίου του κ. Μανέτα, βάσει & των παραπάνω δεδομένων αλλά & υπακούοντας στην προτροπή του ίδιου του συγγραφέα όπου σε κάποιο σημείο της Εισαγωγής & σχετικά με την κριτική που μπορεί να ασκηθεί στα γραφόμενά του, γράφει : “…το όλο θέμα παραπέμπεται στην κρίση της κοινής γνώμης, να αποφασίσει ως μόνη αρμόδια & τελική κριτής μετά παρρησίας & όχι παρασκηνιακά & κουτσομπολίστικα”.

        Με παρρησία λοιπόν, όχι παρασκηνιακά, αλλά και με τον δέοντα σεβασμό απέναντι στα πρόσωπα που αναφέρονται στο βιβλίο & τα γεγονότα που εξιστορούνται κυρίως όμως στη μνήμη του κεντρικού ήρωα & πατέρα του Λουκά Μανέτα, αισθάνομαι ότι μπορώ να εκφράσω την άποψή μου για το βιβλίο του αυτό το οποίο από τον τίτλο του κιόλας “Ένας ήρωας που δεν τιμήθηκε ” μαρτυρά ένα παραπονετικό αίσθημα αδικίας του συγγραφέα για τη μη απόδοση τιμής που άρμοζε να έχει τύχει ο μακαρίτης πατέρας του που με τις ενέργειές του ως Πρόεδρος της Κοινότητός μας απέτρεψε την βεβαία εκτέλεση πολλών συγχωριανών μας ως αντίποινα για την εκτέλεση δύο Γερμανών στρατιωτών στο χωριό μας από αντάρτες του ΕΛΑΣ στις 14/5/1944.

       Ακριβώς αυτό το αίσθημα αδικίας, αφήνει να καταλάβουμε ο συγγραφέας , ότι ήταν η αιτία που για τον ίδιο έγινε χρέος & τον ανάγκασε να γράψει αυτό το βιβλίο.

     Ανεξάρτητα όμως του όποιου αισθήματος αδικίας, της αναγκαιότητας & του χρέους που ο συγγραφέας ένιωσε για να μας εξιστορήσει με το πόνημά του αυτό για πρόσωπα & γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε μία από τις δυσκολότερες & μαύρες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδος μας όπως ήταν ο Β’ Πακκόσμιος πόλεμος, η Γερμανική κατοχή & ο Εμφύλιος πόλεμος, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την χρησιμότητα αυτής της καταγραφής & των πτυχών ιστορικών γεγονότων που στιγμάτισαν πρόσωπα, οικογένειες & τις μικρές κοινωνίες των χωριών μας εκείνα τα χρόνια.

    Όμως στο βιβλίο του αυτό ο Νίκος Μανέτας εξιστορώντας παράλληλα με τα ιστορικά & αυτοβιογραφικά βιωματικά του στοιχεία γίνεται κατά κάποιο τρόπο & "λαογράφος" αφού πολλά από τα τέτοια στοιχεία που παραθέτει δίνουν στον αναγνώστη την ευκαιρία να γνωρίσει τον τρόπο ζωής των συγχωριανών μας του περασμένου αιώνα.

    Συμπερασματικά λοιπόν, προσωπικά θα χαρακτήριζα και αυτό το βιβλίο ως ένα σύγγραμμα ιστορικού & λαογραφικού χαρακτήρα χρήσιμο να διαβασθεί τόσο από τους παλαιότερους συγχωριανούς μας για να θυμούνται όσο & από τους νεότερους για να μαθαίνουν για τους προγόνους μας & την ιστορία τους , όπως λέει & ο ίδιος ο συγγραφέας.

   Προσωπικά ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Λαογραφικού – Ιστορικού Συλλόγου του χωριού μας θέλω να ευχηθώ στον συγγραφέα & φίλο Νίκο Μανέτα να είναι Καλοτάξιδο το βιβλίο του & ο ίδιος να χαίρει υγείας πάντα . 


       Ακολουθεί ρεπορτάζ με στοιχεία, σχετικές Φωτογραφίες & video από τις δύο εκδηλώσεις.


Παρουσίαση Βιβλίου Μήτσου Αδρύμη

Την παρουσίαση του βιβλίου τίμησαν με την παρουσία τους προσκεκλημένοι του συγγραφέα :

    το μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. & εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος κ. Κώστας Μπασδέκης, η Πρόεδρος της Κοινότητος Πολυδρόσου, κ. Ευθυμία Τοπάλη, οι υποψήφιοι συγχωριανοί μας με τη Λαϊκή Συσπείρωση στις πρόσφατες Περιφερειακές & Αυτοδιοικητικές εκλογές , αντίστοιχα, κ. Βιολέτα Γεωργούση-Δαούτη & κ. Γιώργος Ι. Δαούτης,  οι Πρόεδροι του Λαογραφικού –Ιστορικού Συλόγου κ. Αλ. Βαλάσκας & του Συλλόγου Γυναικών κ. Ανδριάνα Λάζου – Κατοίκου, ο Αντιπρόεδρος του Α.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ κ. Δήμος Πλατιάς, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αγοριανιτών κ. Χρυσοντίνα Παπαδάμ , εξ Αθηνών προσκεκλημένοι φίλοι του συγγραφέα, αρκετοί συμπατριώτες μας από τα γειτονικά χωριά & πολλοί συγχωριανοί μας.

     Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε η κ. Λουκία Δρίβα, ενώ για τα κείμενα του βιβλίου αλλά & τον συγγραφέα μίλησαν ως κεντρικοί παρουσιαστές οι: κ. Δημήτριος Φαφούτης & κ. Μαρία Σκουρολιάκου λογοτέχνες μέλη του Συλλόγου Φθιωτών Λογοτεχνών αλλά & η κ. Ζαφείρα Μαχά-Βακράκη Υπεύθυνη Σύνταξης της Εφημ. Αγοριανίτικα Νέα ενώ Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν η Ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Βίκη Κουκουτσίδου ο Γιώργος Ι. Θάνος.

    Τέλος, με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον συγγραφέα μίλησαν ο κ. Κώστας Μπασδέκης καθώς & ο συγχωριανός μας γιατρός & φίλος του Λουκάς Ι. Θάνος.

   Η εκδήλωση έκλεισε με την αποφώνηση του ίδιου του συγγραφέα με σύντομο λόγο όπου ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ενώ προσφέροντας τους ένα συμβολικό κέρασμα διέθεσε δωρεάν το Βιβλίο του & με σχετική προσωπική αφιέρωση σε όσους το παρέλαβαν.

           Οι παρουσιαστές του βιβλίου εκ  δεξιών προς τ' αριστερά : Δημήτρης Φαφούτης, Μαρία                          Σκουρολιάκου, Ζαφείρα Βακράκη, Κώστας Μπασδέκης, Λουκία Δρίβα, Βίκη Κουκουτσίδη.


Στο βήμα η συντονιστής της εκδήλωσης κ. Λουκία Δρίβα 

     Η κ. Ζαφείρα Βακράκη-Μαχά

   Η κ. Βίκη Κουκουτσίδη 

      Ο κ. Κώστας Μπασδέκης


Ο κ Λουκάς Ι. Θάνος 


Ο συγγραφέας Δημήτρης Αδρύμης στο κλείσιμο της εκδήλωσης απευθύνοντας χαιρετισμό & ευχαριστίες στους συντελεστές της παρουσίασης του βιβλίου του & στους καλεσμένους του.  







                                                        


Παρουσίαση Βιβλίου Νίκου Μανέτα
 
Το βιβλίο περιγράφει το πώς σώθηκε το χωριό από την εκδικητική μανία των Γερμανών κατακτητών χάρη στην καίρια παρέμβαση του τότε Προέδρου, της Κοινότητας Πολυδρόσου, Λουκά Μανέτα.   

       Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης & Βουλευτής Φωκίδος κ. Ιωάννης Μπούγας & ο Αντιπεριφερειάρχης της Π Ε Φωκίδας κ. Γεώργιος Δελμούζος, οι οποίοι απηύθυναν & σχετικό χαιρετισμό, εκπρόσωποι των Συλλόγων του χωριού και πλήθος συγχωριανών μας.

       Κύρια ομιλήτρια της παρουσίασης ήταν η εκπαιδευτικός κ. Γωγώ Μανέτα κόρη του συγγραφέα, η οποία κατάφερε να συγκινήσει, με όσα ανέφερε σχετικά με το βιβλίο.

      Για το βιβλίο μίλησαν ακόμη ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Παρνασσού κ. Αθανάσιος Αδαμάκος, η Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυδρόσου κ.Έφη Τοπάλη και ο κ. Χρήστος Μουτσιανάς ο οποίος είχε & τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης.

      Στο σύντομο λόγο του, στο τέλος της παρουσίασης, φανερά συγκινημένος ο κ. Νίκος Μανέτας αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να γράψει το πόνημά του αυτό ευχαριστώντας συνάμα όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την όμορφη αυτή εκδήλωση.

      Τέλος, “ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ” για την ανάδειξη αυτής της σημαντικής πτυχής της ιστορίας του χωριού μας. απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον συγγραφέα  από τον Αντιδήμαρχο κ. Αθαν. Αδαμάκο και την Πρόεδρο της Κοινότητας Πολυδρόσου κ. Έφη Τοπάλη . 















Παρακολουθήστε την όλη εκδήλωση στο παρακάτω video



Σημείωση Διαχειριστού ιστοσελίδος :

           Τα στοιχεία, τις φωτογραφίες & το video από την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μανέτα πήραμε από το polydrososparnassou.blogspot τον διαχειριστή του οποίου & ευχαριστούμε για την έγκριση.




Επιμέλεια -Ανάρτηση   Αλέκος Ι. Βαλάσκας 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."