Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

"Ένας Ήρωας που δεν τιμήθηκε..." & τίς πταίει ;;;

 

Του Αλέκου Ι. Βαλάσκα  (Επισμηναγού (ε.α.)                                                                                      Προέδρου Λ.Ι.Σ. Πολυδρόσου  

     Σήμερα Κυριακή 19 Νοε. στις 11:00 στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του χωριού μας, στην Πολύδροσο, γίνεται η παρουσίαση του βιβλίου του συγχωριανού μας κ. Νικολάου Μανέτα με τίτλο “Ένας Ήρωας που δεν τιμήθηκε”...

   Ο Σύλλογος μας που δραστηριοποιείται στα πολιτισμικά & πολιτιστικά δρώμενα του χωριού μας, από το έτος 2006, μεριμνώντας κυρίως για τη συγκέντρωση, διατήρηση & προβολή ιστορικών & λαογραφικών στοιχείων της αγαπημένη μας Σουβάλας είχε την τιμή να έχει επί σειρά ετών μέλος του και τον συγγραφέα του εν λόγω βιβλίου κύριο Μανέτα & μάλιστα επί τριετία Πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

    Έτσι με ιδιαίτερη χαρά αλλά & υπερηφάνεια υποδεχόμαστε το σύγγραμμα αυτό του αγαπητού μας συγχωριανού & πρώην μέλους μας.

    Έχοντας προμηθευτεί ο ίδιος ήδη από μηνός ιδιοχείρως από τον συγγραφέα το βιβλίο του αυτό, το μελέτησα με λαχτάρα & επιμέλεια αφού τα περισσότερα γεγονότα που περιγράφει τα είχα ακούσει αυτούσια ή σχεδόν αυτούσια και από τον μακαρίτη τον πατέρα μου που υπήρξε συνοδοιπόρος & συναγωνιστής του μακαρίτη πατέρα του Λουκά Μανέτα στο 5/42 Σ.Ε. του Συνταγματάρχη Δημ. Ψαρού.

   Έχοντας λοιπόν πλήρη γνώση του περιεχομένου του βιβλίου του αγαπητού φίλου Νικ. Μανέτα & προσεγγίζοντας το περιεχόμενό του με την δική μου ματιά αλλά & τις μαρτυρίες του δικού μου πατέρα για πρόσωπα & γεγονότα που ο συγγραφέας περιγράφει στο βιβλίο του, θα μπορούσα πιστεύω, όχι βέβαια ως ειδικός βιβλιοκριτικός, αλλά ως απλός αναγνώστης να εκφράσω αναλυτικά την άποψή μου για το βιβλίο, όμως δεν θα το πράξω για να μη προκαταλάβω τους επιλεγέντες να παρουσιάσουν & να μιλήσουν για το βιβλίο στη σημερινή παρουσίαση.

   Θα περιοριστώ όμως στο να εκφράσω με λίγα λόγια την άποψή μου γι' αυτό το βιβλίο χαρακτηρίζοντάς το ως ένα σύγγραμμα ιστορικού & λαογραφικού χαρακτήρα αφού τα εξιστορούμενα σε αυτό βιωματικά του συγγραφέα ή ιστορικά στοιχεία αναφέρονται σε πρόσωπα & γεγονότα που είτε διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο είτε διαδραματίσθηκαν στα δύσκολα κατοχικά  χρόνια τόσο για το χωριό μας όσο & για την πατρίδα μας γενικότερα.

    Συμμερίζομαι την πικρία του συγγραφέα για την μη ανάδειξη της εξόχου πράξεως & την απόδοση της δέουσας τιμής στον μακαρίτη πατέρα του Λουκά Ν. Μανέτα που με τις ενέργειές του διέσωσε προφανώς πολλούς τότε (Μάϊος 1944) συγχωριανούς μας που θα εκτελούνταν από τους Γερμανούς σε αντίποινα για την εκτέλεση δύο(2) Γερμανών στρατιωτών μέσα στο χωριό μας.

    Δεν συμφωνώ όμως μαζί του που από την ΕΙΣΑΓΩΓΗ ακόμη του βιβλίου του καταφέρεται με σχεδόν αφοριστικό “Κατηγορώ” του προς όλες τις Διοικήσεις του Συλλόγου μας όλα τα χρόνια από ιδρύσεώς του το 2006 μέχρι σήμερα καθιστώντας τες σχεδόν κύριες υπεύθυνες γιατί δεν φρόντισαν να αναδείξουν τη δράση & τη συγκεκριμένη σωτήρια για το χωριό μας πράξη του μακαρίτη πατέρα του.

     Μια πράξη που έλαβε χώρα στο χωριό μας το 1944 ενώ ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε μετά από εξήντα δύο (62) χρόνια το 2006 & αν μη τι άλλο ο φίλος Νίκος Μανέτας θα έπρεπε να μας κρίνει με κάποια επιείκεια αφού & ο ίδιος  ως πρώην μέλος & συνεργάτης μας (Πρόεδρος Ε.Ε. του Συλλόγου επί τριετία) ουδέποτε έθεσε υπόψη μας το θέμα, είτε προφορικά είτε εγγράφως υπό τύπον “Άρθρου”, το οποίο & ευχαρίστως θα αναδεικνύαμε ή θα δημοσιεύαμε στην ιστοσελίδα μας.

     Παρ’ όλα ταύτα όμως, εμείς Προσκληθέντες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Παρνασσού για την Παρουσίαση του βιβλίου του σήμερα δεν θα μπορούσαμε παρά να σταθούμε αρωγοί & να παραστούμε σε αυτή την εκδήλωση, και καλούμε τα μέλη & τους φίλους του Συλλόγου μας να πράξουν και εκείνοι το ίδιο.

    Τέλος, θέλω τόσο προσωπικά όσο & εκ μέρους των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου μας να ευχηθώ “Καλή Επιτυχία” στη σημερινή εκδήλωση “Καλοτάξιδο το βιβλίο” & εκ βάθους καρδίας Υγεία & μακροζωϊα στον συγγραφέα & με το καλό να μας δώσει & άλλα συγγράμματα.

  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."