Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Κυκλοφόρισε το βιβλίο “O Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας” του Ηλία Χρ. Θάνου…

    …Στην Πολύδροσο, γενέτειρα του συγγραφέα, η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου την Κυριακή 19 Μαρτίου 

    Κυκλοφόρησε το βιογραφικό ιστόρημα του Ηλία Χρ. Θάνου για τον εκ των πρωτεργατών της επανάστασης του 1821 συντοπίτη μας Ιεράρχη Σαλώνων Ησαΐα...

η πρώτη παρουσίασή του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο χωριό μας την Κυριακή 19 Μαρτίου στην αίθουσα της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης όπως μας πληροφορεί με την παραπάνω Πρόσκλησή του ο συγγραφέας . 

   Σε σημείωμά του αναγγέλλοντας την έκδοση & κυκλοφορία του βιβλίου του ο κ. Θάνος γράφει:

   "Η αγάπη μου για αυτήν την ιστορική περίοδο με οδήγησε στο να συνθέσω την βιογραφία ενός ανθρώπου που δυστυχώς δεν είναι ευρύτερα γνωστός στο Πανελλήνιο αν και ήταν ο πρωτεργάτης της επανάστασης και ειδικότερα της εδραίωσής στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Ρούμελη. Μιλάω για τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα. Αν επιθυμείτε να γνωρίσετε και εσείς λίγα περισσότερα γι' αυτόν ή κάποια λιγότερα γνωστά του στοιχεία μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο μου". 

  Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητοπολίτης μας, ο Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος, ο οποίος μεταξύ των άλλων σημαντικών στοιχείων που παραθέτει για τη ζωή & τη δράση του Ήρωα συντοπίτη μας Ιεράρχη Ησαΐα, αναφερόμενος στον συγγραφέα του βιβλίου γράφει:

  "Η προσοικείωση του προσώπου του αγωνιστή ιεράρχη, του καλού ποιμένα αλλά και του στρατιώτη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας ενός λαού που υπέφερε από το ζυγό των Οθωμανών, από τον κ. Θάνο, φοιτητή της θετικής επιστήμης των Μαθηματικών, είναι ένα ευτυχές γεγονός. Τέκνο της Φωκικής γης καταγόμενος από την Πολύδροσο, πιστό και αγαπητό μέλος και συνεργάτης της τοπικής εκκλησίας, καθότι διακονεί ως επίτροπος τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου αλλά και άνθρωπος που ενδιαφέρεται σφόδρα για την αλήθεια και την αξία της ιστορίας, κάτι που το αποδεικνύει η συμμετοχή του στο Δ.Σ. του Λαογραφικού και Ιστορικού Συλλόγου Πολυδρόσου, «Η Σουβάλα Παρνασσού», δεν έμεινε ασυγκίνητος από την ηρωική, ιερατική αυτή μορφή της Άμφισσας.

  Αν και σπουδάζει με επιμέλεια τα μαθηματικά, προσεγγίζει το χώρο της ιστορίας, παρουσιάζοντας με ενάργεια, καταφεύγοντας στη βοήθεια μιας πολυσέλιδης και ολοκληρωμένης βιβλιογραφίας, όπως φαίνεται και από των αριθμό των παραπομπών του, τη ζωή του Ιεράρχη καθώς και τα σημαντικά γεγονότα τα οποία τη σημάδεψαν. Κι αυτό το επιτυγχάνει βυθιζόμενος στο βαθύ πηγάδι της τραγικής ακολουθίας των γεγονότων που σημάδεψαν τόσο τη ζωή του, όσο και την Επανάσταση. Γράφοντας για τον Επίσκοπο Σαλώνων, του οποίου η ζωή, εκπλήρωσε με τον πλέον κατάλληλο τρόπο το «Οτω λαμψάτω τ φς μν μπροσθεν τν νθρώπων» (Κατά Ματθ. 5:16), ένα φως που ήταν για εκείνον ταυτόχρονα ελπίδα και κατέκαιγε ως «πυρ καταναλίσκον» (Προς Εβρ. 12:29) την αγνή καρδιά του, προσφέρει δύο πολύ σημαντικές υπηρεσίες.

    Η μία αφορά την τοπική κοινωνία της Άμφισσας και της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας, την οποία έχω την ευλογία, με τη χάρη του Θεού, να διαποιμαίνω συνεπώς όσους έχουν τις προγονικές τους ρίζες στα εδάφη της, αλλά και όσους την έχουν επιλέξει ως τόπο κατοικίας τους, ξαναθυμίζοντας σε όλους μας τα ιστορικά κατορθώματα ανθρώπων που περπάτησαν σε τούτα τα μαρτυρικά εδάφη, πολλά χρόνια πριν και για τους οποίους πρέπει να αισθάνονται περήφανοι. Η δεύτερη αφορά την γνωστοποίηση του ονόματος και των κατορθωμάτων μίας τόσο σημαντικής μορφής της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία συνήθως παραγνωρίζεται και αποσιωπάται, όχι σκόπιμα, αλλά υπό το βάρος της ιστορίας άλλων σημαντικών ονομάτων της ίδιας περιόδου. Είναι δε θεμιτό το γεγονός ότι τέτοιες γλαφυρές, γραπτές αναφορές, καλούν κατά κάποιο τρόπο, σε μίμηση προσωπικοτήτων που έζησαν σε χρόνια ζοφερά αλλά που το φως της ελπίδας που σιγόκαιγε στην καρδιά τους, τους οδήγησε σε πράξεις ηρωικές και στην κορφή της συλλογικής μνήμης του έθνους.

    Εύχομαι κάθε ευλογία σε αυτό το εγχείρημα και ελπίζω, εκ βάθους καρδίας, το πόνημα του αγαπητού Ηλία Θάνου να ταξιδέψει απ’ άκρη σε άκρη στη χώρα, σκορπώντας φως σε καιρούς που προμηνύονται εξίσου σκοτεινοί και φοβεροί με εκείνους που παρήλθαν, αλλά έμειναν χαραγμένοι ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Καιροί που η δράση τους τονίζει τον διαρκή αγώνα του μεταπτωτικού ανθρώπου ενάντια στις δυνάμεις της φθοράς και του θανάτου και που μας υπενθυμίζουν τις εθνικές μας νίκες αλλά και τις ήττες, οι οποίες μεταμορφώνονται από πεζή ιστορία σε ποιητικά παραδείγματα για τους νεώτερους και είναι αιτία, κάθε φορά, εκδηλώσεων χαράς ή λύπης. Ο ιστορικός χρόνος, ο οποίος ανήκει στο σχέδιο της θείας οικονομίας και γίνεται ο δρόμος της πορεία μας προς το φως, σημαδεύεται από το δράμα του ανθρώπου. Του πλάσματος που παλεύει, σε συνθήκες αντίξοες, για το δικαίωμά του να υπάρχει, που σταυρώνεται και λέει «Τετέλεσται», για να συναναστηθεί με το Χριστό, απορρίπτοντας το μηδέν και αντικρύζοντας το τέλος της ιστορίας, όταν το δράμα, στο οποίο πρωταγωνιστεί, λυθεί και η ύπαρξη του θα αποκατασταθεί, μέσω της κοινωνίας της στα βάθη της Τρισηλίου Θεότητας, όταν τα πάντα πλημμυρίσουν Φως".

    Εμείς στον Λαογραφικό - Ιστορικό Σύλλογο Πολυδρόσου δεν μπορεί παρά να αισθανόμαστε ιδιαίτερα αλλά & διπλά ικανοποιημένοι & υπερήφανοι γιατί ο Ηλίας πέραν του ότι είναι ένα νέο παιδί, φοιτητής, από το χωριό μας είναι & μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. 

   Τέλος αφού προτρέψουμε τα μέλη & τους φίλους του Συλλόγου μας & τους συγχωριανούς μας να προσέλθουν στην παρουσίαση του βιβλίου την Κυριακή 19 Μαρτίου ώρα 11:30 στην αίθουσα της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης Πολυδρόσου να ενημερώσουμε επιπρόσθετα ότι οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του βιβλίου μπορούν να το προμηθευτούν επικοινωνώντας με τον ίδιο τον συγγραφέα είτε στο ηλεκτρονική του διεύθυνση email hliasthanos2001@gmail.com ή στο Τηλέφωνο 6989847775.

   


                          Επιμέλεια Ανάρτησης: Αλέκος Ι. Βαλάσκας 


 

 

    



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."