Η φωτογραφία, όπως γράφει στο πίσω μέρος της ο κάτοχός της Αθανάσιος Γ. Μουλαράς, είναι "Ενθύμιον φιλίας" & Ενθύμιον της εορτής του Αγίου Κωνσταντίνου (προφανώς τραβηγμένη στο ομώνυμο εξωκλήσι μας) στις 21 Μαϊου 1932...
Γράφει ο Αλέκος Ι. Βαλάσκας
Κρατώντας στα χέρια μου αυτή τη φωτογραφία, που μου έδωσε για το Αρχείο του Συλλόγου μας το μέλος μας κ. Δημ. Πάντος, βλέποντας τα εικονιζόμενα πρόσωπα & διαβάζοντας τα ονόματά τους, στην πίσω όψη της φωτογραφίας, στο μυαλό μου ήρθαν οι τραγικές ιστορίες που επεφύλαξε η μοίρα για τη ζωή των τριών εξ αυτών των νέων τότε συγχωριανών μας, όπως μου τις είχε διηγηθεί ο μακαρίτης ο πατέρας μου .
Σκέφτηκα λοιπόν ότι η δημοσίευση αυτής της φωτογραφίας θα έπρεπε να συνοδεύεται & από κάποια στοιχεία για τα πρόσωπα αυτά είτε ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη τους, είτε για να θυμηθούν οι παλαιότεροι & να μάθουν οι νεότεροι εκ των επισκεπτών του ιστολογίου μας & κυρίως οι συγχωριανοί μας ποιές ήταν αυτές οι τραγικές ιστορίες .
Ανατρέχοντας, πρώτα, στο "Γενεαλόγιον Κατοίκων Πολυδρόσου" (εξαιρετικό σύγγραμμα του μακαρίτη συγχωριανού μας Ηλία Θ. Γεωργούση) αντίτυπο του οποίου διατηρούμε, μετά την παραχώρησή του, στο Αρχείο του Συλλόγου μας, πληροφορήθηκα χρήσιμα προσωπικά- οικογενειακά στοιχεία που αφορούσαν τους εικονιζόμενους στη φωτογραφία.
Έχοντας επομένως, εκ του Γενεανολογίου, τα προσωπικά στοιχεία των εικονιζόμενων αυτών νέων, ανέτρεξα κατόπιν στο Αρχείο του πατέρα μου όπου είναι καταγεγραμμένες οι τραγικές ιστορίες για τα τρία εκ των τεσσάρων εικονιζόμενων προσώπων.
Έτσι, λοιπόν, έχω την τιμή να παραθέσω εδώ μία πληρέστερη εικόνα γι' αυτά τα πρόσωπα & τη ζωή τους .
- Αθανάσιος Γ. Μουλαράς, γεννήθηκε το έτος 1913, επάγγελμα οικοδόμος, νυμφεύθηκε την Βιολέττα, το γένος Γ. Τσαρμακλή (Τουρλοτού) & απέκτησαν δύο τέκνα, την Γεωργία & τον Γιώργο. Έζησε στο χωριό, ευτύχισε να ιδεί & εγγόνια από τα παιδιά του, πέθανε σε μεγάλη ηλικία.
- Βασίλειος Γ. Κασσαβέτης, επάγγελμα οικοδόμος, γεννήθηκε το έτος 1913, νυμφεύθηκε την Ευθυμία, το γένος Π. Ρίζου & απέκτησαν δύο τέκνα, τον Γιώργο & τη Γεωργία. Ο Βασ. Κασσαβέτης στις 17 Απριλίου 1947, Δευτέρα του Πάσχα, απήχθη από ομάδα ανταρτών του ΔΣΕ (Διαμαντή, καπετάν Ανάποδο, Τσιότρα κ.α.), οδηγήθηκε σε περιοχή της Αργοστύλιας όπου & εκτελέστηκε. Ήταν 34 χρονών άφησε ορφανά τα δύο παιδιά του ηλικίας 9 & 5 ετών αντίστοιχα.
- Δημήτριος Λ. Τοπάλης, γεννήθηκε το έτος 1915 , έλαβε μέρος στον ΕλληνοΙταλικό πόλεμο 1940-41. Τραυματίστηκε σοβαρά & μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο Αγρινίου όπου στις 25 Νοεμβρίου 1940 άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν 25 ετών.
- Γεώργιος Χρ. Πάντος, γεννήθηκε το έτος 1918, επάγγελμα γεωργοκτηνοτρόφος, νυμφεύθηκε την Παναγιωτίτσα, το γένος Γεωρ. Ανάγνου & απέκτησαν δύο τέκνα, τον Χρήστο & τον Δημήτρη. Ο Γιώργος Πάντος τον Σεπτέμβριο του 1966 & σε ηλικία 48 ετών βρήκε τραγικό θάνατο όταν ευρισκόμενος επάνω σε γέρικο έλατο στην περιοχή Καρκαβέλια & προσπαθώντας να ξυλεύσει μέρος αυτού, παρασύρθηκε από τους κλώνους του & κατακρημνίσθηκε στο έδαφος νεκρός. Η οικογένεια του βέβαια, σαν να μην έφτανε η δική του απώλεια, βίωσε & τραγικότερο γεγονός με τον θάνατο, μετά από λίγα χρόνια (Ιουλ. 1977), του πρωτότοκου γιού του Χρήστου Αξ-κου της Π.Α. που έχασε τη ζωή του σε εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής πέφτοντας με το αεροπλάνο του στην περιοχή Καρούτες της Γκιώνας.
Πηγές άντλησης στοιχείων:
_ "Γενεαλόγιον Κατοίκων Πολυδρόσου Φωκίδος"
- Αρχείο Γιάννη Αλ. Βαλάσκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."