Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ο Προφήτης Ηλίας

                                   …Ο Άγιος της Φύσης & των βροχών


Του Απόστολο Ποντίκα, δάσκαλου, θεολόγου

Ο Προφήτης Ηλίας υπήρξε ο μεγαλύτερος Προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης, μετά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, που η Εκκλησία μας τον τιμά στις 20 Ιουλίου…

 Κήρυξε και ομολόγησε τον Κύριο, ως αληθινό Θεό, προφήτευσε στοιχεία της θεανθρώπινης ιδιότητάς του, αλλά και την εξέλιξη της ιστορίας των Εθνών, μεταξύ των οποίων και του Ισραήλ.

Ο Θεός γνώρισε στους Προφήτες τον χώρο της δράσης τους, τον Παράδεισο και τοποθέτησε αυτούς “εργάζεσθε αυτόν και φυλάττειν”, να εργάζονται σ’ αυτόν και να τον προστατεύουν, για τον λόγο αυτόν, οφείλουμε να αγαπάμε τη φύση και το περιβάλλον. Εάν ανατρέξουμε στην Αγία Γραφή και ειδικότερα στην Παλαιά Διαθήκη, θα μάθουμε για πράγματα θαυμαστά, για τα μεγαλεία του Θεού, καθώς αυτά γίνονταν με θαυματουργικό τρόπο σε αρκετές περιπτώσεις. Στα βιβλία των Βασιλειών και ιδιαίτερα προς το τέλος της Βασιλειών Β’ και στα Γ’ και Δ’, γίνεται, μεταξύ άλλων, εκτενής μνεία των όσων υπέστησαν οι φυλές του Ισραήλ, ως κοινωνική οντότητα. Εκεί, βασίλευε, στο ισχυρότερο βασίλειο, ο Αχαάβ, ο οποίος είχε σύζυγο την Ιεζάβελ, η οποία και τον επηρέαζε αρκετά στις αποφάσεις του. Αυτός, είχε καθιερώσει ως θεότητες για λατρεία δύο είδωλα, δυο ψεύτικους θεούς, τον Βάαλ και την Αστάρτη. Σ’ αυτόν, εμφανίστηκε ο Προφήτης Ηλίας, αιφνιδίως και του είπε ότι αναμένει ο Θεός τη μετάνοιά του και την επιστροφή του στην αληθινή πίστη, διαφορετικά θα καταστραφεί ο λαός του. Και του τόνισε ότι, από εκείνη τη στιγμή δεν θα ξαναβρέξει για 1.260 ημέρες, δηλαδή τριάμισι χρόνια, έως ότου και πάλι εκείνος, ο Προφήτης δώσει την εντολή να λυθεί ο αφορισμός της ανομβρίας. (Τα χρόνια αυτά συμβολίζουν τον Αντίχριστο). Ο Προφήτης εξαφανίστηκε αυτοστιγμεί ενώπιον του Αχαάβ και έλαβε την εντολή από τον Θεό να πορευτεί σε συγκεκριμένο τόπο-ερημητήριο, όπου θα ζούσε ερημικά και όπου ο Θεός εμφάνισε πηγή νερού και ο Προφήτης σιτιζόταν από ένα κοράκι, απεσταλμένο από τον Θεό, που του μετέφερε, κάθε μέρα, άλλοτε ψωμί και άλλοτε κρέας - Στη συνέχεια, ακολούθησαν φοβερά γεγονότα που επαλήθευσαν τον Προφήτη. Η μορφή του Προφήτη Ηλία, αποτελεί εξαίσιο παράδειγμα ιστορικότητας, ως τύπος των εσχάτων. Ο Προφήτης Ηλίας, με πυρίμορφο άρμα μετέστη στους ουρανούς. Κάπου τον έχει τοποθετήσει ο Θεός στον ουρανό και θα τον ξαναδούμε. Ο Προφήτης Ηλίας δεν πέθανε κατά σάρκα για να αναστηθεί, όπως τους ανθρώπους που προσδοκούν, που αναμένουν την βέβαιη στο μέλλον ανάσταση των νεκρών, την κρίση, κατά τη Δευτέρα του Κυρίου Παρουσία. Ο Προφήτης Ηλίας, απέδειξε ότι μετέστη στα ουράνια, με πυρίμορφο άρμα, ζωντανός ων και από ένα άλλο γεγονός, το οποίο αποτελεί προτύπωση δύο άλλων γεγονότων, στο πρόσωπο του Χριστού, αλλά και της Παναγίας. Ανερχόμενος στα ουράνια, άφησε να πέσει εξ ουρανού η “μηλωτή” του, η ζώνη του, την οποία έπιασε ο μαθητής του, Προφήτης Ελισσαίος. Το ίδιο συνέβη και μετά την Ανάσταση του Χριστού. Οι αντικρίσαντες τον Πανάγιο Τάφο άδειο, βρήκαν το “σουδάριον”, το ρούχο με το οποίο είχαν ενταφιάσει τον Χριστό νεκρό. Αλλά και η Παναγία μας, κατά τη μετάστασή της στους ουρανούς, μετά την κοίμησή Της, κι ενώ ανέβαινε, παρέδωσε, κατά την αρχαία παράδοση της Εκκλησίας μας, στον Απόστολο Θωμά την Τιμία Ζώνη Της, επειδή δεν πρόφτασε να συμμετάσχει στην κηδεία Της και να Την αποχαιρετίσει.
Ο Προφήτης Ηλίας είναι το πρόσωπο που συνδέει περίτρανα την Παλαιά Διαθήκη με την Αποκάλυψη του Ιωάννη, το ιερό βιβλίο της Καινής Διαθήκης που αναφέρει χαρακτηριστικά όσα πρόκειται να συμβούν στο μέλλον και στα οποία θα έχει και πάλι πρωτεύοντα ρόλο ο Προφήτης Ηλίας, αφού, μέλλει να έλθει (σύμφωνα με την ιερή Αποκάλυψη), να κηρύξει και να προφητεύσει τον Χριστό και ο Αντίχριστος θα τον κυνηγήσει για να τον σκοτώσει. Το μέγεθος του έργου και της προσωπικότητας του Προφήτη Ηλία, αποτυπώνει κομψότατα ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, στον “Συναξαριστή”, ο οποίος τιμάται στις 14 Ιουλίου. Πρέπει να τονίσουμε, ότι ο οικισμός Δασκάλων, Ν. Λάρισας, Πελασγός, έκτισε περικαλλή ναό, στην Τοπόλιανη Λιτοχώρου, όπου τίμησε πανηγυρικά τον Α Νικόδημο, στις 14 του μηνός, παρουσία αρκετών πιστών: “Ούτος είναι ο Ηλίας εκείνος, όστις εκατέβασε πυρ από τον ουρανόν τρεις φοράς. Ούτος με την γλώσσαν του εμπόδισε την βροχήν και δεν έβρεξεν ο ουρανός τρεις ήμισυ χρόνους. Ούτος ανέστησε τον νεκρόν υιόν της Σαρεφθίας χήρας. Ούτος κατέκαυσε τας δύω πεντηκοντάδας των ανθρώπων, τους οποίους απέστειλεν ο βασιλεύς Οχοζίας. Ούτος εις το όρος το Χωρήβ είδε τον Θεόν, καθώς είναι δυνατόν να τον ιδή άνθρωπος, και τον Ιορδάνην ποταμόν έσχισε. Και ανελήφθη με άμαξαν πύρινην εις τον ουρανόν. Ούτος και εις την Μεταμόρφωσιν παρεστάθη πλησίον του μεταμορφουμένου Χριστού ομού με τον προφήτην Μωυσήν”. Όλο το κήρυγμα του Προφήτη Ηλία, ήταν κήρυγματα μετανοίας και μήνυμα των Εσχάτων χρόνων.

 

 

Πηγή: www.eleftheria.gr



Επιμέλεια Ανάρτησης: Αλέκος Ι. Βαλάσκας

   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."