Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Η Σουβάλα της Επανάστασης…

     Εκδήλωση Μνήμης & Τιμής για τους πεσόντες αγωνιστές στη“Μάχη της Σουβάλας στα “Καρκαβέλια” Παρνασσού στις 7 Οκτ.1824”

        

Του Επισμηναγού ε.α. Αλέκου Ι. Βαλάσκα   

     Ένα κορυφαίο γεγονός στα ιστορικά, πολιτισμικά & πολιτιστικά χρονικά του χωριού μας, της Πολυδρόσου (Σουβάλας) Παρνασσού, έλαβε χώρα το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 με τον εορτασμό για πρώτη φορά, στην ιστορία του χωριού μας, για τη  “Μάχη της Σουβάλας στις 7 Οκτωβρίου 1824”...

   Το γεγονός αυτού του εορτασμού το χαρακτηρίζουμε κορυφαίο γιατί από γενέσεως του νέου Ελληνικού Κράτους, μετά την επανάσταση του 1821 & την απελευθέρωσή μας από τους Τούρκους αυτή η Μάχη που διεξήχθη στην ορεινή περιοχή του ΝΑ Παρνασσού και στην τοποθεσία"Καρκαβέλια",εντός των διοικητικών ορίων του χωριού μας, έμενε καταγεγραμμένη μόνο στις δέλτους της ιστορίας  και άγνωστη για τους πολλούς, διαχρονικά, συγχωριανούς μας.

     Η θέσπιση του εορτασμού της “Μάχης της Σουβάλας” έγινε με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών στις 13 Μαϊου 2020 μετά από την υποβολή σχετικής πρότασης & της ομόφωνης Απόφασης του Συμβουλίου της Τοπικής μας Κοινότητος που προκλήθηκε από σχετική με το θέμα Αναφορά- πρόταση και παράθεση τεκμηριωμένων για το θέμα στοιχείων του συγχωριανού μας συνταξιούχου Δ.Υ. και π. Προέδρου του Δ.Σ. του πρώην Δήμου Παρνασσού κ. Χρήστου Γ. Μουτσιανά .

      Στα πλαίσια του εορτασμού φέτος των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επαναστάσεως του 1821 και των εξαιρετικά πολλών επετειακών εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Δήμος μας τόσο στην έδρα του, την Άμφισσα, όσο και στις έδρες & τα χωριά των λοιπών Δημοτικών Διαμερισμάτων, όπου έλαβαν χώρα διάφορες Μάχες τα χρόνια της Επαναστάσεως, συμπεριέλαβε στον προγραμματισμό αυτό και την Εκδήλωση “Μνήμης & Τιμής” στους πεσόντες κατά τη “Μάχη της Σουβάλας στις 7 Οκτ. 1824”.

     Έτσι λοιπόν, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου το πρωί η Σουβάλα έζησε μια ξεχωριστή στιγμή στα ιστορικά, πολιτισμικά & πολιτιστικά της χρονικά με την πραγματοποίηση αυτής της επετειακής εκδήλωσης.

  Η εκδήλωση διεξήχθη σε δύο μέρη, αρχικά με τέλεση τρισάγιου από τον ιερέα του χωριού μας π. Κωνσταντίνο, με τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας, με επιμνημόσυνη δέηση & την κατάθεση στεφάνων, που έλαβαν χώρα στην τοποθεσία “Έξω Καρκαβέλια”, και στη συνέχεια με την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας & τους χαιρετισμούς των θεσμικών προσώπων της πολιτείας & της αυτοδιοίκησης που έλαβαν χώρα στο χωριό, στον αύλειο χώρο της εκκλησίας μας  έμπροσθεν του Ηρώου των Πεσόντων.

  Την όλη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους καταθέτοντας στεφάνους & απευθύνοντας και ανάλογο χαιρετισμό οι: Βουλευτής Φωκίδος κ. Ιωάννης Μπούγας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδος κ. Γ. Δελμούζος, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παν. Ταγκαλής, ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Παρνασσού κ. Ευ. Κούσουλας & η Πρόεδρος της Τ.Κ. Πολυδρόσου Κ. Ευθυμία Τοπάλη.

      Πέραν των παραπάνω στεφάνους κατέθεσαν ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθ. Αδαμάκος, ο Δ/της του Α.Τ. Γραβιάς, ο Δ/της του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πολυδρόσου, η Αντιδήμαρχος Αμφικλείας κ. Τσιρνόβα και ο Πρόεδρος του Λαογραφικού – Ιστορικού Συλλόγου Πολυδρόσου κ. Παν. Ρούμελης.

      Επίσης παρόντες ήταν ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Αθ. Μανανάς , Αντιδήμαρχοι των άλλων Δ.Ε. του Δήμου Δελφών, ο Δημ. Σύμβ. κ. Παν. Μέγκος, ο Σύμβουλος της Τ.Κ. Πολυδρόσου κ. Στ. Κουτσουμπός, οι πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι & Δημ. Σύμβουλοι του πρώην Δήμου Παρνασσού κ.κ. Δ. Τζιβάρας, Γ. Γεωργούσης, Αθ. Κουτσουμπός, Λουκ. Δεληγιάννης, Παν. Βαλάσκας, η Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Πολυδρόσου κ. Βασ. Παπαστάμου με αντιπροσωπία δασκάλων & μαθητών, ο συγχωριανός μας Αστ. Δ/ντής κ. Κ. Πλατιάς, Δημοτικοί & Κοινοτικοί υπάλληλοι και αρκετοί συγχωριανοί μας.

      Τον πανηγυρικό της ημέρας που περιελάμβανε, βέβαια, τεκμηριωμένα στοιχεία για το ιστορικό της Μάχης της Σουβάλας αλλά και πολλά γνωστά και άγνωστα στοιχεία για τη συμμετοχή & δράση Σουβαλιωτών αγωνιστών που έλαβαν μέρος σε διάφορες Μάχες στα χρόνια της Επανάστασης εκφώνησε ο πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του πρώην Δήμου Παρνασσού κ. Χρήστος Γ. Μουτσιανάς.

      Η πιο συγκινητική ίσως στιγμή αυτής της επετειακής εκδήλωσης θεωρούμε ότι ήταν η στιγμή που η Πρόεδρος της Κοινότητός μας κ. Τοπάλη διάβασε τον Κατάλογο με τα γνωστά ,(γιατί σίγουρα  υπάρχουν και πολλά άγνωστα), ονόματα 52 Σουβαλιωτών που αναφέρονται στους Καταλόγους των Αγωνιστών του’21 και τηρούνται στα επίσημα Αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης απ’ όπου μάλιστα τα ανέσυρε κάποια εποχή ο μακαρίτης συγχωριανός μας Αξ/κός του Ε.Σ. Δήμος Κ. Γλυμεντζής και τα δημοσίευσε στην εφημερίδα “ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ” του Συνδέσμου Πολυδροσιωτών.

      Τέλος, η επετειακή αυτή εκδήλωση έκλεισε στο χώρο έμπροσθεν του Ηρώου του χωριού μας με την τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των πεσόντων & με την, από στήθους των παρευρισκόμενων, ψαλμωδία του Εθνικού μας Ύμνου.

       Ευχόμαστε η καθιέρωση από το Δήμο μας αυτής της γιορτής να λάβει και την επίσημη αναγνώριση από την Ελληνική Πολιτεία με την έκδοση του σχετικού Π.Δ. ώστε στο χωριό μας να πραγματοποιείται τα επόμενα χρόνια & στο διηνεκές κατ’ έτος και καλύτερα, με μεγαλύτερη επισημότητα και κυρίως με τη συμμετοχή περισσοτέρων συγχωριανών μας όπως αρμόζει σε παρόμοιες εορτές εθνικού ιστορικού χαρακτήρα.

       Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση.    

Τρισάγιο                                                                  











Αποκαλυπτήρια Αναθηματικής Πλάκας 
από τους Δήμαρχο κ. Π.Ταγκαλή , Αντιδήμαρχο κ. Ευ. Κούσουλα , Πρόεδρο Τ.Κ. Πολυδρόσου κ. Εφη Τοπάλη & τον Δημ. Σύμβουλο κ. Αθ. Αδαμάκο 
















Επιμνημόσυνος Δέησις






Κατάθεση Στεφάνων

     
                                           Δήμαρχος  κ. Παν. Ταγκαλής




     
                           Πρόεδρος Κοινότητος κ. Ευθ. Τοπάλη-Βέλλιου
     

  
                                           Βουλευτής κ. Ιωάν. Μπούγας




                                          Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεωρ. Δελμούζος



                                 Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Παρνασσού κ. Ευ. Κούσουλας



                                                Αντιδήμαρχος Αμφίκλειας κ. Τσιρνόβα


 
                                                             Δ/κτής Αστ. Τμήματος  Γραβιάς



                                                    Δ/κτής  Πυροσβ. Σταθμού Πολυδρόσου



                                                          Δημ. Σύμβ. κ. Αθ. Αδαμάκος



     Πρόεδρος Λαογραφικού - Ιστορικού Συλλόγου κ. Παν Ρούμελης




Εθνικός Ύμνος




       Η Πρόεδρος & η Γραμματέας Συλλόγου Νέων κ.κ. Θ. Μαστροκώστα &  Γ. Ρίζου...



                   Η Θεοδώρα & η Γεωργία  με την Πρόεδρο της Κοινότητος



Χαιρετισμοί 

  
                                                              Δήμαρχος 

                                                                                           

   

                                        Πρόεδρος Κοινότητος



                                                     Βουλευτής 



                     
                       Αντιπεριφερειάρχης                                                                                                  

    Εκφώνηση πανηγυρικού        


                                          κ. 
Χρ. Μουτσιανάς



        Εκφώνηση ονομάτων Σουβαλιωτών αγωνιστών του '21

                               

                       



                   




Παρόντες και οι συγχωριανοί μας...











      Ακολουθούν ο Πανηγυρικός της Ημέρας που εκφώνησε ο κ. Χρ. Μουτσιανάς, ο χαιρετισμός του Αντιδημάρχου κ. Ευ. Κούσουλα & ο χαιρετισμός και Κατάλογος των ονομάτων των Σουβαλιωτών αγωνιστών του ‘’21 από την Πρόεδρο της Κοινότητος κ. Εφη Τοπάλη.


    Ο Πανηγυρικός & το Ιστορικό της Μάχης από τον κ. Μουτσιανά: 

Τιμώντας τα 200 χρόνια από την επίσημη έναρξη της Επανάστασης εναντίον των Οθωμανών, καταθέτουμε σήμερα την προσφορά ενός μικρού χωριού, της Σουβάλας, σ` αυτόν τον μεγάλο απελευθερωτικό αγώνα.

Η ζωή της Σουβάλας στα τελευταία προεπαναστατικά χρόνια, ήταν συνδεδεμένη με την κλεφτουριά.

Οι Σουβαλιώτες από νωρίς δεν έσκυψαν τον τράχυλό τους στο ζυγό,  προτιμώντας να ζήσουν με φτώχεια παρά να προσκυνήσουν.

Βοήθησαν όσο μπορούσαν την κλεφτουριά και της παρείχαν ό, τι μπορούσαν ενώ πολλοί από τους ίδιους ήταν κλέφτες.

Ήταν ανιδιοτελείς και τούτο το μαρτυρεί το γεγονός, όταν κλήθηκαν από τον Μπέη της Περιφέρειας για να τους παραδώσει γη, τον περιφρόνησαν και δεν προσήλθαν.

Αρκέστηκαν να χορεύουν στη χορευταριά για να γιορτάσουν το γεγονός της απελευθέρωσης…..

Με την κήρυξη της επανάστασης του 21 στην Ανατολική Στερεά οι Σουβαλιώτες βρέθηκαν έτοιμοι.

Τρέξανε όλοι, όσοι μπορούσαν να φέρουν όπλα και τάχτηκαν κάτω από τους οπλαρχηγούς της περιφέρειας.

Πολέμησαν τόσο στη Χαλκωμάτα όσο και στη Μάχη της Γραβιάς κάτω από τον Τρακοκομνά και τον Παπαντρέα.

Εκεί όμως που πολέμησαν και συμβολίζουν την αντρειοσύνη είναι στη Μάχη των Βασιλικών.

Με την παλληκαριά τους Σουβαλιώτες και Αγοριανίτες συνέβαλαν αποφασιστικά σε μια μάχη που έκρινε τη τύχη της επανάστασης.

Στην κρίσιμη στιγμή της μεγάλης μάχης ίσαμε τριάντα Σουβαλιώτες και Αγοριανίτες έπιασαν ένα τούρκικο κανόνι. Με το σίγασμα του κανονιού αυτού οι δικοί μας λιάνισαν το ασκέρι του Μπεϊράν.

Οι Τούρκοι στα Βασιλικά άφησαν πάνω από 700 νεκρούς και 200 αιχμαλώτους.

Τα Βασιλικά στάθηκαν μια μεγάλη και αποφασιστική νίκη.

Ολοκλήρωσαν την επιτυχία στο Βαλτέτσι και σμπαράλιασε το σχέδιο της Πύλης για την κατάπνιξη της επανάστασης…………….

 Το 1824 η Επανάσταση του Ελληνικού Έθνους έμπαινε στον 4ο χρόνο.

Από την Άνοιξη οι σύμμαχοι του Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄ με τον ηγεμόνα της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή, έφερε την ένοπλη σύγκρουση στα όριά της.

Το σχέδιο προέβλεπε εισβολή του Ομέρ Βρυώνη, Πασά των Ιωαννίνων, από την Άρτα μέσω Αιτωλοακαρνανίας στη Ναύπακτο και του Ομέρ Πασά στην Αττική.

 Το καλοκαίρι του 1824 ο Δερβίς Πασάς, με τους οπλαρχηγούς Γιουσούφ Πασά  και τον Αμπάζ Ντίπρα στα πλαίσιο του ευρύτερου Τούρκο-Αιγυπτιακού σχεδίου αντιμετώπισης της Επανάστασης, εισέβαλε με 15.000 στρατό στην Ανατολική Στερεά  Ελλάδα.

Σκοπός των ενωμένων δυνάμεων των Οθωμανών, να καταπνίξουν την επανάσταση στη Στερεά και να περάσουν μέσω Ναυπάκτου στην Πελοπόννησο.

 Ο αντικειμενικός σκοπός ήταν μετά από την συνδυασμένη δράση των στρατευμάτων στη Δυτική Ελλάδα και στην Αττική, η διάλυση της Επανάστασης στη Στερεά και διαμέσου Φωκίδας Ναυπάκτου εισβολή στη Πελοπόννησο.

Για να πετύχει το σχέδιο αυτό ο σουλτανικός στρατός χωρίστηκε σε 3 τμήματα.

Το πρώτο με 1.500 πεζούς θα επιτίθετο μέσω Οίτης-Βαρδουσίων στο Λιδωρίκι.

Το δεύτερο και ισχυρότερο με 10.000 πεζούς, 1.000 ιππείς και τα 2 πεδινά κανόνια υπό τους Γιουσούφ Πασά και Αμπάζ Ντίπρα μέσω Μπράλου-Γραβιάς θα επιτίθεντο στην Άμφισσα 

Το 3ο τμήμα υπό τον ίδιον Δερβίς Πασά με 2.000 πεζούς και 500 ιππείς θα αποτελούσε την εφεδρεία του στρατού εισβολής.

Στις 8 τού Ιούλη μια τούρκικη δύναμη παράτησε το Χάνι της Γραβιάς και προχωρά προς το Λιδωρίκι, όπου βρισκόταν με λίγα παλικάρια ο Σκαλτσάς. Μαζί με τον Σαφάκα που έτρεξε εκεί, οι Έλληνες  κατάφεραν και τους γύρισαν πίσω.

Στις 13 τού Ιούλη κινήθηκε από το Χάνι της Γραβιάς όλη η Τούρκικη δύναμη που είχε συναχτεί εκεί, πάνω από οχτώ χιλιάδες, έχοντας μαζί της και δυο κανόνια.

Τράβαγαν για τα Σάλωνα.

Σαν έφτασαν όμως στην Άμπλιανη βρήκαν το δρόμο φραγμένο μ’ έλατα. Πίσω απ’ αυτά ήταν ταμπουρωμένοι ίσαμε τρεις χιλιάδες Έλληνες που θ’ αντιβγαίνανε σε τριπλάσιους σχεδόν εχθρούς.

Η μάχη άρχισε στις 9 το πρωί στις 14 τού Ιούλη.

Χύθηκαν οι Τούρκοι να πάρουν με γιουρούσι τους δικούς μας.

 Ο πόλεμος, πεισματικός κι από τα δυο μέρη, οι Έλληνες έκαναν κι αυτοί γιουρούσι πάνω τους.

Πανικόβλητοι οι εχθροί έτρεξαν πίσω να φτάσουν στο Χάνι της Γραβιάς και να γλιτώσουν.

Ήτανε νίκη για τους Έλληνες.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, 1.000 Αλβανοί επιτέθηκαν εναντίον των ελληνικών σωμάτων κοντά στη Βάριανη.

Σε μια 4ωρη μάχη μέσα και γύρω από το χωριό, οι Τούρκοι νικήθηκαν  και υποχώρησαν.

Δεν είχαν πλέον άλλη επιλογή, απ’ το να περάσουν από τη Σουβάλα.

Άλλη επιλογή δεν είχαν όμως και οι Σουβαλιώτες που έβλεπαν να κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αλλά κυρίως  και μαζί μ` αυτούς κινδύνευε και η επανάσταση στη Στερεά .

Οι πρώτες αψιμαχίες ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου.

Είχαμε συμπλοκές στο κακόρεμα, στο κεφαλόβρυσο και στα γούπατα ή πλαγιές, όπου είχαν διασκορπιστεί οι Σουβαλιώτες και οι οικογένειές τους.

 Βλέποντας τα δύσκολα οι Τούρκοι και μην έχοντας άλλα περιθώρια, συγκέντρωσαν 4οοο άνδρες και με βαρύ οπλισμό ξεκίνησαν.

Θα κατευθύνονταν προς τα μέσα Καρκαβέλια, στο Αραχωβίτικο λιβάδι και από εκεί να τραβήξουν για τα Σάλωνα.

 Πριν ξεκινήσει η μάχη έφτασε και ο Κομνάς ο Τράκας με τον Γιώργο Καλμούκη με τους άντρες τους.

Ο Δυοβουνιώτης έδωσε το σύνθημα της επίθεσης με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούν οι Τούρκοι.

Η μάχη κράτησε μέχρι το απόγευμα της 7ης Οκτωβρίου 1824, και οι Σουβαλιώτες μαθημένοι να πολεμούν καλυπτόμενοι πίσω από τα δένδρα, υποχρέωσαν τους Τούρκους σε άτακτη υποχώρηση, αφήνοντας πίσω τους 300 νεκρούς, πολλούς αιχμαλώτους, λάφυρα και όπλα.

H νίκη στα Καρκαβέλια οφείλεται στον ηρωισμό των Ελλήνων, οι οποίοι δεν πτοήθηκαν από την τρομερή υπεροπλία των τούρκικων δυνάμεων.

Μετά τις δυο απανωτές ήττες σε Βάργιανη και Σουβάλα, οι Γιουσούφ πασάς και Αμπάζ Ντίπρα διέλυσαν το στρατόπεδο της Γραβιάς και επέστρεψαν στο Λιανοκλάδι όπου βρίσκονταν ο αρχηγός της εκστρατείας, Δερβίς πασάς.

Στη συνέχεια αποσύρθηκαν όλοι μαζί στη Λαμία και στις 12 Οκτωβρίου τα υπολείμματα της τουρκικής στρατιάς αναχώρησαν ταπεινωμένα για τη Λάρισα.

Ο Δερβίς πασάς, παρόλα τα φιλόδοξα σχέδια που εκπόνησε για την καταστολή της ελληνικής επανάστασης, στα τέλη του 1824 αντικαταστάθηκε, εξορίστηκε και αποκεφαλίστηκε από το σουλτάνο τον Ιούνιο του 1826.

Έτσι, η Στερεά Ελλάδα για αρκετό διάστημα έμεινε ανενόχλητη από τους Τούρκους, ώσπου σε λίγα χρόνια, το 1828, σήμανε η ανεξαρτησία του Ελληνικού κράτους. Ανεξαρτησία που δεν ήρθε ως αποτέλεσμα της υποταγής, αλλά του ένοπλου αγώνα.

Γιατί όλοι γνωρίζουμε την αλήθεια των λόγων του ποιητή, ότι 

«θέλει αρετήν και τόλμην η Ελεθερία».

                                                                                                                                                Χαιρετισμός Αντιδημάρχου ΔΕ Παρνασσού κ. Ευ. Κούσουλα

Φέτος γιορτάζουμε την επέτειο των 200 χρόνων από τον σημαντικότερο σταθμό στη νεότερη Ελληνική ιστορία: την κήρυξη του Αγώνα για εθνική ανεξαρτησία που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους το 1830, με το όνομα «Ελλάς», και πρώτο Κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αναβιώνουν μνήμες της επανάστασης, αποδίδοντας παράλληλα φόρο τιμής στους προγόνους μας, που με τη γενναιότητα και τη δύναμη ψυχής που επέδειξαν, αγωνίστηκαν για την ελευθερία.                                                              

Το 1821 οι Έλληνες αποφάσισαν να αγωνιστούν για την ανάκτηση της ελευθερίας τους και έδωσαν όρκο ενώπιον Θεού και ανθρώπων ότι ή θα τα καταφέρουν ή θα πέσουν προσπαθώντας.                           

Συμφώνησαν ότι υπάρχει μία επιλογή με δύο πιθανές εκβάσεις, ή ελευθερία ή θάνατος, και τίποτα άλλο.                                                                     

 Η Επανάσταση του ‘21 αποτελεί την κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας του Ελληνικού Έθνους.                                                                                 

 Σήμερα, που γιορτάζουμε 200 χρόνια ελευθερίας, ανεξαρτησίας και ανάπτυξης του Ελληνικού Κράτους, το ‘21 συνεχίζει να μιλάει καθαρά και δυνατά στην καρδιά κάθε Ελληνίδας, κάθε Έλληνα.        

 Για την τόσο σημαντική νίκη των Ελλήνων στα Καρκαβέλια της Σουβάλας ο Δήμος Δελφών αποφάσισε:                                                            

 Κατάθεση αιτήματος στην Ελληνική Πολιτεία να αναγνωριστεί η καθιέρωση της Μάχης της Σουβάλας ως Δημόσιας εορτής Τοπικής σημασίας, η οποία θα πραγματοποιείται την 7η Οκτωβρίου με εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.                                                                                                                                             Δημιουργήθηκε μνημείο για τους πεσόντες, στη θέση Καρκαβέλια.                         

Η απόφαση του Δήμου Δελφών θα προκαλέσει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος καθιερώσεως της Εορτής.                                                           

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Δήμου θα αποτελούν τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες που έλαβαν μέρος στη μάχη που είχε αποτέλεσμα τη διάλυση του στρατοπέδου των Τούρκων που είχε τη βάση στη Γραβιά.                                    

Είμαστε εδώ́ να τιμήσουμε τους προγόνους μας  και να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε και που βαδίζουμε.                                                                                                                                                        


Χαιρετισμός & εκφώνηση των ονομάτων των Σουβαλιωτών αγωνιστών στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 από τη Πρόεδρο της Κοινότητας Πολυδρόσου  κ.Έφη Τοπάλη

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και χαρά γιατί φέτος για πρώτη φορά θα  τιμήσουμε όλοι μαζί την ηρωική πράξη των προγόνων μας.

Είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε μια πράξη Εθνικής Αντίστασης και αυτοθυσίας, πράξη που κατατάσσει  απλούς καθημερινούς ανθρώπους στο πάνθεο των ηρώων του Έθνους μας.

Η μάχη της Σουβάλας υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές μάχες της Ελληνικής επανάστασης.                                                                                                     

Στις 7 Οκτωβρίου δύναμη από 4000 Τούρκους, συγκρούεται με 300 Έλληνες υπό το Δυοβουνιώτη στα Καρκαβέλια στη Σουβάλα (Παρνασσού).                                                                                                                               

Τα Ελληνικά τμήματα, αφού ενισχύθηκαν από τα Σάλωνα (Άμφισσα), τρέπουν τους Τούρκους σε άτακτη φυγή. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 300 νεκροί και πολλοί αιχμάλωτοι…                                            

Μετά τις δυο απανωτές ήττες σε Βάργιανη και Σουβάλα, τα υπολείμματα της τουρκικής στρατιάς διέλυσαν το στρατόπεδο της Γραβιάς,  επέστρεψαν στη Λαμία και στη συνέχεια ταπεινωμένοι αναχώρησαν για τη Λάρισα.                                                                                                                                                                

Είμαστε υπερήφανοι, για τους αγωνιστές, τους προγόνους μας του 1821, οι οποίοι πραγματικά άφησαν ένα αποτύπωμα στην ιστορία όλης της Ευρώπης.                                                                                                             

Ξέρουμε πια ότι εμπνεύστηκαν μέσα από τον Διονύσιο Σολωμό που μας είπε ότι  ΄΄οτιδήποτε εθνικό είναι το αληθινό΄΄                                           

Υπάρχουν αρκετοί Σουβαλιώτες αγωνιστές που έδωσαν το παρών στην επανάσταση του 1821.

Τα ονόματα που θα αναφέρω, είναι παρμένα από τον συγχωριανό μας Δήμο Γλυμεντζή από τα επίσημα και έγκυρα χειρόγραφα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ανάμεσα στους φακέλους που σχηματίσθηκαν.                                                                                                                                                                                                    

Ασφαλώς θα υπάρχουν κι άλλοι που θα παραμείνουν άγνωστοι, γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν από υπερηφάνεια και λεβεντιά.

Οι αγωνιστές που τα ονόματά τους είναι στην Εθνική Βιβλιοθήκη είναι:

 

Λιανός Κωστής

Μάρρος Αναστάσιος

Αγοριανίτης ή Παπαστάμος Ευστ.

Αδαμόπουλος Αθανάσιος

Αδαμόπουλος Λουκάς

Αργυρόπουλος Σταμάτιος

Βελής Παναγιώτης

Γεωργίου Ανάγνος ( ίσως Ανάγνος Γεώργιος)

Γεωργίου Λουκάς

Γεωργίου Νικόλαος

Διαμαντώνης Δημήτριος

Δρίβας ή Ντρίβας Παναγιώτης

Δρούβας ή Δρίβας Θεόδωρος

Καραγιάννης Νικόλαος

Καραγιώργος ή Καραγιωργόπουλος Λουκάς

Καραγιάννης Λουκάς

Κοντοξής Ιωάννης

Κορτσέλης Ιωάννης Χρήστου

Κουτρουμπέλης Ιωάννης

Μητροπαναγιώτης ή μαστροπαναγιώτης Παν.

Νίκος Νικόλαος

Ντόρμας Παναγιώτης

Ντόρμας Χριστόδουλος

Ντρίβας Λουκάς

Οικονόμου Αθανάσιος

Παπαγεωργίου Γιάννος

Παπαγεωργάκης Αθανάσιος

Παπαναγιωτόπουλος Αναγνώστης

Παπαναγιώτου Χρήστος

Παπαναστασίου ή Μάρος Ιωάννης

Πλατής Δημήτριος

Σκουρογιάννης Ευστάθιος

Σπαθάρος Στάθης

Σταθούλας ή Υφαντής Λουκάς

Στύλιας Θεόδωρος

Τζούτζος Παναγιώτης

Τσαντήρας Κωνσταντίνος

Τσερμακλής Θεόδωρος

Τράγος Λουκάς

Χασναντάρας Ιωάννης

Αναστασίου Ιωάννης

Αναστασίου Μήτρος

Αυγέρης Αθανάσιος

Βέλλιος Κώστας

Κοντακτζής Θεόδωρος Ιωάν.

Κοντογιάννης Ιωάννης

Παπαθεοδώρου Αναγνώστης

Παπαθεοδώρου Θεόδωρος

Σκορδάς Ιωάννης

Συλαίος Αναγνώστης

Τσαρμακλής Λουκάς Γεωρ.

Χαρίτος Γιαννούτσος

















1 σχόλιο:

  1. Ο τίτλος του «δασκάλου» αποχτιέται δύσκολα, παραμένει όμως ισόβιος. Η Σουβάλα είχε την τύχη ανέκαθεν να βγάζει σπουδαίους «δασκάλους-λόγιους» που διέγραψαν φωτεινή πορεία στο Ελληνικό στερέωμα. Και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοιοι φωτισμένοι άνθρωποι που μπορούν να φέρουν επάξια τον τίτλο του δασκάλου. Ένας από αυτούς θεωρώ ότι είναι και ο αγαπητός Αλέξανδρος Βαλάσκας που δεν επαναπαύτηκε στη ραστώνη της συνταξιοδότησής του, αλλά εξακολουθεί να προσφέρει τις πνευματικές του ανησυχίες και δημιουργίες. Το παρόν αφιέρωμά του στις εκδηλώσεις για τη «Μάχη της Σουβάλας» με κατατοπιστικό κείμενο και με παράθεση πλήθους σχετικών φωτογραφιών είναι άψογο και δεν έχει να ζηλέψει απολύτως κάτι από επαγγελματίες δημοσιογράφους.
    Εύγε φίλτατε Αλέξανδρε! Συνέχισε να μελετάς και να προβάλλεις την ιστοριολαογραφία της γενέτειράς σου, ως πνευματική παρακαταθήκη για τους επερχόμενους!

    Με εκτίμηση Τάκης Ευθυμίου Συγγραφέας-ερευνητής"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."