Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

3 Ιανουαρίου 1911 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης


 Του Αλέκου Ι. Βαλάσκα 

     Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ο γνωστός και ως κοσμοκαλόγερος ή o κυρ-Αλέξανδρος των γραμμάτων, μπορεί να πέθανε πριν από 110 χρόνια όμως παραμένει μέχρι σήμερα γνωστός, αφού το σημαντικό συγγραφικό και ποιητικό έργο που μας κληροδότησε είναι αριστοτεχνικά και απαράμιλλα λογοτεχνικά δοσμένο γι’ αυτό και παραμένει διαχρονικό....

    Τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη και κυρίως τα Χριστουγεννιάτικα που διακρίνονται σε γλαφυρότητα, ιδιαίτερο ύφος αλλά και ήθος, κόσμησαν και κοσμούν τις βιβλιοθήκες πολλών δημοσίων ιδρυμάτων, ανωτάτων εκπαιδευτηρίων, σχολικών αιθουσών αλλά και πολλών σπιτιών των Ελλήνων και διαβάστηκαν από εκατομμύρια μαθητάς κατατάσσοντάς τον έτσι ως κορυφαίο διηγηματογράφο μας.

    Αλλά εδώ, ας δώσουμε το λόγο στον ίδιο να μας διηγηθεί – αυτοσυστηθεί με ένα σύντομο σημείωμά του και με τη δική του ιδιαίτερη γραφή:

Εγεννήθην εν Σκιάθω, την 4η Μαρτίου 1851 . Εβγήκα από το Ελληνικόν Σχολείον εις τα 1863, αλλά τω 1867 εστάλην εις το Γυμνάσιον Χαλκίδος, όπου ήκουσα την Α και Β τάξιν. 

Την Γ  εμαθήτευσα εις Πειραιά, είτα διέκοψα τας σπουδάς μου και έμεινα εις την πατρίδα . 

Κατά τον Ιούλιον του 1872 υπήγα εις το Άγιον Όρος , χάριν προσκυνήσεως, όπου έμεινα ολίγους μήνας. 

Το 1873 ήλθα εις Αθήνας και εφοίτησα εις την Δ του Βαρβακείου. 

Το 1874 ενεγράφην εις την Φιλοσοφικήν Σχολήν, όπου ήκουα κατ’ εκλογήν ολίγα μαθήματα φιλολογικά, κατ’ ιδίαν δε ησχολούμην με τας ξένας γλώσσας.” Μικρός εζωγράφιζα Αγίους, είτα έγραφα στίχους, και εδωκίμαζα να συντάξω κωμωδίας. 

Τω 1868 επεχείρησα να γράφω μυθιστόρημα. 

Τω 1879 εδημοσιεύθη «Η Μετανάστις», έργον μου, εις το περιοδικόν «Σωτήρας». 

Τω 1882 εδημοσιεύθη «Οι έμποροι των Εθνών» εις το «Μη χάνεσαι». Αργότερα έγραψα περι τα εκατόν διηγήματα , δημοσιευθέντα σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδας”.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."