Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ . "Ο μεγαλύτερος ευεργέτης της φυλής μας κατά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη".




                                                 
"Γ"

"Εστάθη ο μεγαλύτερος ευεργέτης της φυλής μας. Το μελάνι του θα είναι πολύτιμο ενώπιον του Θεού, όσο το αίμα του άγιο", είχε πει για εκείνον ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.  Ο ιστορικός δε  Ιωάννης  Κορδάτος  ονόμασε τον  Θούριο  του Ρήγα "Παμβαλκανικό εμβατήριο".
Στις 24 Ιουνίου του  1798  ο  Ρήγας Φεραίος μαζί με επτά συντρόφους του , οδηγούνται σε φρικτό τέλος διά στραγγαλισμού , ύστερα από  βασανιστήρια στο Βελιγράδι .  Ο Ρήγας Φεραίος ή  Αντώνης Κυριαζής ή Ρήγας Βελεστινλής γεννήθηκε το 1757 στο  Βελεστίνο  Μαγνησίας. Ο παπάς του Βελεστίνου γίνεται ο πρώτος του δάσκαλος. Στην ηλικία των είκοσι ετών σκότωσε στο Βελεστίνο έναν Τούρκο πρόκριτο, επειδή του είχε συμπεριφερθεί πολύ σκληρά και απάνθρωπα  και κατέφυγε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου, όπου κατατάχθηκε στο σώμα των αρματολού θείου του Σπύρου Ζήρα.
Στη συνέχεια φιλοξενείται  στο Βατοπέδι του  Αγίου Όρους και ακολούθως πάει για σπουδές στην
Κων/πολη  με τη βοήθεια του Πρέσβη της Ρωσίας  , στο σπίτι το οποίου γνωρίζει  τον Αλέξανδρο
Υψηλάντη . Όταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης πάει στο Ιάσιο , για να ονομασθεί ηγεμόνας της Μολδαβίας , ο Ρήγας που έχει σπουδάσει την Γαλλική και Γερμανική  γλώσσα τον ακολουθεί.



Μετά τον  Ρωσοτουρκικό πόλεμο ,  καταφεύγει στη Βιέννη για να συνεχίσει εκεί την επαναστατική του δράση. Το 1790  που φθάνει στη Βιέννη τυπώνει τα δύο πρώτα του βιβλία: Το "Σχολείο των ντελικάτων εραστών" και το "Φυσικής Απάνθισμα"  (σε αυτό το βιβλίο περιλαμβάνεται και η φράση "Όποιος ελεύθερα συλλογάται,  συλλογάται καλά").  Ωστόσο, η επαναστατική του δράση θα ξεκινήσει ουσιαστικά το 1796. Τότε εκδίδει μια σειρά από Χάρτες, μεταξύ των οποίων και η Χάρτα της Ελλάδος έναν  μνημειώδη για την εποχή του χάρτη, διαστάσεων 2,07 x 2,07 μ, που αποτελείτο από επί μέρους τμήματα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΛΑΙΕΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΚΛΑΣΣΙΚΑ εικονογραφημένα".


                                                  


Παράλληλα παίρνει μια σειρά από ηγετικές πρωτοβουλίες, συγκεντρώνει τους έλληνες του εξωτερικού και τους μυεί στον επαναστατικό αγώνα.  Επηρεασμένος από τον Ευρωπαικό   διαφωτισμό το όραμά του είναι  η απελευθέρωση και ενοποίηση όλων των Βαλκανικών λαών και φυσικά όλου του ελληνικού στοιχείου που ήταν διασκορπισμένο στην Ανατολή και τα ευρωπαϊκά κέντρα . Στόχος του   ήταν να διεγείρει τον  επαναστατικό ενθουσιασμό τους   . Η τελευταία φάση προετοιμασίας του συνδέεται με δύο επαναστατικές προκηρύξεις, το Επαναστατικό Μανιφέστο και την Προκήρυξη, που τυπώθηκε σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων.
Ο "Θούριος" του Ρήγα είναι πατριωτικός ύμνος, τον οποίο είχε γράψει το 1797 και τραγουδούσε σε συγκεντρώσεις με σκοπό να ξεσηκώσει τους Έλληνες.  Πρόκειται για έμμετρο αλλά αφηγηματικό  κείμενο  με σκοπό  να κάνει  κατανοητές ο Ρήγας  τις αφηρημένες ιδέες των "Δικαίων του Ανθρώπου".......



Ο Ρήγας στέλνει τις επιστολές με τα έντυπά του στον σύντροφό του Αντώνιο Κορωνιό . Αυτές  όμως πέφτουν στα χέρια του Δημητρίου Οικονόμου, εμπορικού συνεργάτη του Κορωνιού  . Ο Οικονόμου κατέδωσε και τους δύο στην Αυστριακή αστυνομία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Ρήγας να συλληφθεί  στην Τεργέστη . Μετά την σύλληψη του θα αποπειραθεί να αυτοκτονήσει . Κατόπιν οδηγήθηκε στη Βιέννη, όπου ανακρίθηκε και βασανίστηκε  μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους του και από εκεί παραδόθηκε στον Τούρκο καιμακάμη  (στρατιωτικός και πολιτικός διοικητής) του Βελιγραδίου  με αποτέλεσμα  την τραγική του κατάληξη που προαναφέραμε.

ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο "ΘΟΥΡΙΟΣ"ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ  Ἑστία Θεάτρου Ερινεώς  . Τραγουδούν οι "Ερινεώ" . Μελοποίηση: Ιωάννης Τράντας.



Ο ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ¨ΚΑΛΕΝΤΗ"  ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ" ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΡΕ .....



......"Ο  εθνεγέρτης  και μάρτυρας  Ρήγας  Βελεστινλής τιμάται  όσο  λίγοι  από  το  έθνος  μας  για  τους  αγώνες  του  και  για  τη  θυσία  του.......Κύρια  χαρακτηριστικά  της  προσωπικότητας  του    Ρήγα  ήταν η  αγάπη  για  την  πατρίδα  και  την  ελευθερία.......Τα  χαρακτηριστικά  αυτά τα  παρουσιάζει  γλαφυρά στο  βιβλίο  του  ο  Γιάννης  Μαρρές ,ο οποίος  έχοντας  μελετήσει  όλες  τις  ιστορικές  πραγματείες συνέθεσε  ένα  κείμενο κατατοπιστικό, εκλαικευτικό  και  ωραίο".
                                      
Θα κλείσουμε  το μικρό μας  αφιέρωμα  για  τον Μεγάλο Ρήγα  Φεραίο, Εθνεγέρτη και Μάρτυρα   με το   τραγούδι - σάλπισμα  των  Χρήστου Λεοντή και Χρήστου Σίκκη " Όλα τα έθνη πολεμούν και στους τυράννους τους ορμούν ..."



Όλα τα έθνη πολεμούν
και στους Τυράννους τους ορμούν
εκδίκησιν γυρεύουν
και τους εξολοθρεύουν
και τρέχουν για την δόξαν
με χαρά στη φωτιά!

Έτζι κι εμείς,ω αδελφοί,
να σηκωθούμε με ορμή,
εκδίκησιν ζητούντες,
Τυράννους απολούντες,
για την Ελευθερίαν,
με χαρά,μπρε παιδιά!

Ως πότ' ημείς υπομονή,
και να μην βγάνωμεν φωνή;
Σα να 'μαστε δεμένοι,
ζούμε τυραννισμένοι,
και καταφρονημένοι,
στη φωτιά,μπρε παιδιά!

Όλα τα έθνη το θωρούν,
και παλ' ευθύς το απορούν,
πως τέτοια παλληκάρια,
που 'ναι σαν τα λιοντάρια,
να ζουν στην τυραννίαν,
στη φωτιά,μπρε,παιδιά!

Λοιπόν,τινάξετε για μια,
την τυραννίαν και σκλαβιά!
Παράδειγμα μας είναι
των προπατόρων μνήμαι,
καθώς εκείνοι ζούσαν.
Στη φωτιά,μπρε παιδιά!

Τα παλληκάρια τα καλά
ποτέ δεν ζούνε σφαλιστά.
Αλλά με την ανδρείαν
τινάζουν Τυραννίαν,
και ζουν μ' Ελευθερίαν,
στο δουνιά,μπρε παιδιά!

Αυτούς που βλέπετ' αντικρύ,
είναι κονιάρηδες χοντροί.
Κι εσείς,μπρε παλληκάρια,
είστε σαν τα λιοντάρια.
Χτυπάτε τους τυράννους
με χαρά,στη φωτιά! 

"Γ"





















               



                                               

                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."