Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

ΜΕ ΒΕΛΓΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ -ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ - ΒΡΩΜΟΠΗΓΑΔΟ 1980

ΘΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ(ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ) - ΡΙΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ(ΜΠΟΤΗΣ)- ΜΟΥΤΣΙΑΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ- ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ (ΓΕΡΟΣ)  - ΡΙΖΟΥ ΤΟΥΛΑ- ΜΟΥΤΣΙΑΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ- ΜΟΥΤΣΙΑΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ- ΘΑΝΟΣ(ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ) ΗΛΙΑΣ-  ΜΟΥΤΣΙΑΝΑ-ΘΑΝΟΥ ΑΣΤΕΡΩ- ΘΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΓΙΡΓΟΥ(ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ)

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ  ΒΕΛΓΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ


Αρχείο  Ρίζου Τούλα



 Λίγα λόγια γιά τη στρούγκα

Δύο , τρεις ή  και περισσότεροι αρμεχτάδες . Χρειάζονται κι άλλοι , που θα οδηγούν τα γαλάρια στους αρμεχτάδες .Να μην τ' αφήνουν να ξεκόβει το ένα σιαδώ και τ' άλλο σιακεί , να τα βάνουν στη  σειρά για να μπορέσουν  να τα αρμέξουν.

Αυτή η ανάγκη έκανε τον τσοπάνη  να φτιάξει τη  σ τ ρ ο ύ γ κα 
Οι τσοπάνηδες , λίγο πέρα απ' το κονάκι τους , σε μέρος που να είναι λάκκα , χτίζουν  ένα στρογγυλό τοίχο συνήθως,  ή όπως βόλευε ο τόπος. Ο τοίχος ήταν φτιαγμένος  από πέτρες, που στο χωριό μας είχε μπόλικες.

Σε  ύψος περίπου ένα μέτρο, ίσως λίγο ψιλότερο όταν είχαν και  γίδια.
Όταν είχαν λίγα ζώα, έφτιαχναν τη στρούγκα με ένα άνοιγμα για  είσοδο και έξοδο.
Βάζανε τα ζώα μέσα και ο τσοπάνης τα άρμεγε ένα- ένα ( τσαγκδέικα) . Επειδή αυτά ήταν λίγα και εκείνος  τα γνώριζε καλύτερα και από τα παιδιά του, καθώς περνούσε τις περισσότερες ώρες μαζί τους, ήταν πολύ δύσκολο να ξεχάσει κάποιο.       
Όταν τα ζώα ήταν πολλά, η στρούγκα είχε δύο ανοίγματα. Το πίσω για να μπαίνουν τα ζώα , που οδηγούσαν αυτοί που θα τα  (κένταγαν) και το μπροστινό που γινόταν το άρμεγμα.
Το μπροστινό μέρος το έλεγαν  ΄΄στρογκόλυθο΄΄. Έβαζαν κάτω,  στο έξω μέρος από το άνοιγμα, μία  ή δύο στρογγυλές πέτρες. Αυτά ήταν τα σκαμνιά που καθόταν οι αρμεχτάδες. Μπορούσε να αρμέγει ένας, ή και δύο, ο ένας από εδώ, ο άλλος από έκει.
Αν η στρούγκα είχε μπροστά δύο στρογκόλιθα, μπορούσαν να αρμέγουν και τέσσερεις.


 Πηγή : Πολιτιστικός Σύλλογος Βρουβιανων < ο Αγιος Ιωάννης>


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."