Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Μοσχοβολούν οι γειτονιές βασιλικό κι ασβέστη………..


                                    Μοσχοβολούν οι γειτονιές βασιλικό κι ασβέστη


Φυτά με τον αέρα μιας άλλης εποχής! Των γιαγιάδων και των παππούδων μας με τα υπέροχα καλλωπιστικά φυτά που μοσχοβολούσανε από άρωμα. Λουλούδια φυτεμένα σε παρτέρια στον κήπο ή στις αυλές σε γλάστρες, με πλούσια ανθοφορία, πλημμυρισμένη από τα πιο έντονα χρώματα. Παραδοσιακές πήλινες γλάστρες, μεταλλικοί ντενεκέδες, σπασμένα ξύλινα βαρέλια και ένα σωρό άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές για να φυτευτούν τα πιο όμορφα λουλούδια. Κι όλα τόσο τακτοποιημένα, τόσο καθαρά. Μοσχοβολούσε ο άσπρος ασβέστης το έντονο των λουλουδιών και η μυρωδιές του θυμιάματος της μάνας. Σε αυτές τις αυλές ζήσαμε την καλύτερη ζωή ,φτωχική- ξεφτωχική αλλά με αγάπη!






Ας αναζητήσουμε τα πιο αγαπημένα φυτά από τα παιδικά μας χρόνια και τις αυλές των γιαγιάδων μας.

Ξεκινάμε από τη βιγόνια, το αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που το συναντάμε στις περισσότερες αυλές των γιαγιάδων μας.

  Βιγόνια 


 Βιολέτα



Είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει αυλή των παππούδων και των γιαγιάδων μας που να μην μοσχοβολά το γλυκό άρωμα από τις βιολέτες.


Γιασεμί


Το γιασεμί είναι κι αυτό δημοφιλές αναρριχώμενο φυτό που συναντάμε στις αυλές των γιαγιάδων μας, και ειδικά το χιώτικο γιασεμί που μας χαρίζει απλόχερα το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του. 


Τηλέγραφος


Ελάχιστοι γνωρίζουν το όνομα του! Με καταγωγή από το Μεξικό


Τριανταφυλλιά


Η τριανταφυλλιά , με λουλούδια σε διάφορα χρώματα, μικρά και μεγάλα, αναρριχώμενη  σε κήπους, σε μπαλκόνια και στις αυλές μέσα σε πολύχρωμους ντενεκέδες και σε πήλινες γλάστρες.



Γεράνι


Τι να πούμε για το γεράνι που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και παραδοσιακά ανθόφυτα .


Φούλι


Για να θυμηθούμε με νοσταλγία και το φούλι,  με το δυνατό γλυκό άρωμα που πλημμύριζε τις καλοκαιρινές μας νύχτες!


Σκυλάκι


Ώρα να πούμε και για το σκυλάκι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές λουλούδι.

Πελαργόνι


Ακόμη μία αγαπημένη επιλογή των παππούδων και των γιαγιάδων μας είναι το πελαργόνι με τα οδοντωτά γυαλιστερά φύλλα και τα μεγάλα δίχρωμα λουλούδια σε αποχρώσεις συνήθως του ροζ και του μοβ, του πορτοκαλί, του κόκκινου και του άσπρου 

Ντάλια


Ο κήπος και η αυλή της γιαγιάς έχει και τα ομορφότερα βολβώδη λουλούδια, τις εντυπωσιακές ντάλιες.




Μαστιχάκι

Εκτός από το γεράνι , θα συναντήσουμε και το ξαδερφάκι του το μαστιχάκι που έχει κι αυτό την δική του χάρη. 

Κρίνος της Παναγίας

Κι ένα αγαπημένο λουλούδι που συναντάμε παραδοσιακά στις αυλές των γιαγιάδων μας και έχει συνδεθεί με τη μεγάλη χριστιανική γιορτή του Ευαγγελισμού! 



Κατιφές

Αν θα λέγαμε ότι ένα λουλούδι αποτελεί παραδοσιακά στο σύμβολο  των γιαγιάδων και των παππούδων μας, αυτό σίγουρα είναι ο κατιφές.

Κοράλλι


Σε αυτό το σημείο, θα σας αναφέρω με συγκίνηση το ξεχασμένο κοράλλι, ένα φυτό που διακοσμούσε τις περισσότερες αυλές των ελληνικών σπιτιών τα παλιότερα χρόνια.


Γαριφαλιά


Η γαριφαλιά, ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή λουλούδια.



Αγιόκλημα

Το αγιόκλημα με το μεθυστικό άρωμα, που το  θυμόμαστε με νοσταλγία, μοσχοβολούσε ο τόπος.



Ορτανσία


Η ορτανσία είναι άλλη μία κλασική επιλογή για  τις αυλές και τους κήπους των ελληνική σπιτιών, που συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι και σήμερα.



Νάρκισσος


Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική επιλογή από τις αυλές των σπιτιών των γιαγιάδων μας είναι ο νάρκισσος, το εντυπωσιακό βολβώδες λουλούδι που φυτεύεται μέσα στο φθινόπωρο και ανθίζει στα τέλη του χειμώνα



Βασιλικός
Ο βασιλικός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά , σε κάθε αυλή, βεράντα και μπαλκόνι θα βρούμε σε μια γλάστρα φυτεμένο ένα βασιλικό να αναδίδει το ξεχωριστό άρωμα του.



Φτέρη




Αράχνη




Σπαράγγι


                          

 Για την παρουσίαση  Βαρβάρα Βελέντζα.




και  κλείνουμε  


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΑΣΚΑΣ


                          




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."