Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΟΡΑ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ




Η ομάδα που εικονίζεται είναι η πρώτη που συμμετείχε στο επίσημο πρωτάθλημα. 


Όρθιοι από αριστερά: 
Χρήστος Κοντογιάννης (μέλος Δ.Σ.) Γιάννης Ε. Κούσουλας, Θύμιος Γεωργούσης, Λουκάς Δεληγιάννης, Θόδωρος Λιάπης, Γιάννης Κονταξής, Δήμος Πλατιάς, Δημήτρης Κατοίκος (15 ετών) και Γιώργος Κόφφας Προπονητής (έχει σπάσει το χέρι του πέφτοντας από το μονόζυγο που ο ίδιος κατασκεύασε για να μας γυμνάζει)

Καθιστοί από αριστερά:
Γιάννης Κ. Κούσουλας, Γιάννης Θάνος, Γιώργος Ανάγνος, Χρήστος Μουτσιανάς, Λουκάς Πλατιάς και Γιώργος Μουτσιανάς.

Πίσω αριστερά διακρίνεται όγκος χωμάτων από την πρόσφατη ισοπέδωση του χώρου.


Είναι η πρώτη φωτογραφία της ομάδας στο νέο γήπεδο. Έχει προηγηθεί η θητεία του Διαγόρα στο παλιό μικρό γήπεδο στη θέση του σημερινού Γυμνασίου κατά τα έτη 1959-1976.


Το γήπεδο αυτό δεν πληρούσε τις προδιαγραφές για διεξαγωγή επίσημων ποδοσφαιρικών αγώνων (διαστάσεις, περίφραξη, αποδυτήρια), γι’ αυτό η ομάδα δεν συμμετείχε στο επίσημο πρωτάθλημα.

Τα έτη 1971-1972 αγοράστηκαν τα χωράφια στη θέση του σημερινού αθλητικού κέντρου και εκπονήθηκαν τα σχέδια για την ανέγερση σταδίου, (με γήπεδο, στίβο και κερκίδες). Δεν κατασκευάστηκε όμως ποτέ, λόγω της πτώσεως της δικτατορίας που το είχε «οραματισθεί».

Το έτος 1976 κατόπιν ενεργειών της κοινοτικής Αρχής, της επιτροπής σταδίου και της διοίκησης της ομάδας (πρόεδρος Δ. Μαστροκώστας), ήλθαν χωματουργικά μηχανήματα δωρεάν από την εταιρεία ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ και «ξεΐσιασαν» τα χωράφια διαμορφώνοντας μια επίπεδη έκταση περίπου 25 στρεμμάτων, πάνω στην οποία :
1) Με τοπογραφικά σχέδια του τοπογράφου και προπονητή Γιώργου Κόφφα χαράχτηκε ποδοσφαιρικό γήπεδο.
2) Με προσωπική εργασία των παικτών κατασκευάστηκε περίφραξη με σίτα. 

3) Με προσωπική εργασία των παικτών και εργατική χορηγία του δίδυμου κτιστών Παναγιώτη Ρίζου  ( Μπότης) – Λουκάς Σταματίου (Μοβόρος) κατασκευάστηκαν αποδυτήρια.
                                             ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ

                                           ΥΠΕΥΘ.ΔΗΜ.ΣΧΕΣΕΩΝ Α.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ
αναδημοσίευση (πρώτη δημοσίευση 27/3/2014)



60 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΓΟΡΑΣ- 60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Λίγες μέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα της 14ης Σεπτεμβρίου 1958,καταφθάνει στο Πολύδροσο ένας πρωτοδιοριζόμενος τηλεγραφικός υπάλληλος.Είναι ο Βολιώτης ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου Σπύρος Παπαϊωάννου.Όπως μου έλεγε ο ίδιος, όταν αντίκρισε το θέαμα με τα μισογκρεμισμένα σπίτια και τις τεράστιες κοτρώνες που είχε μεταφέρει στο διάβα της η κατεβασιά,του ήλθε έντονη επιθυμία να σηκωθεί και να γυρίσει πίσω.Όμως φίλοι του Σουβαλιώτες, αλλά και άλλοι κρατικοί υπάλληλοι που υπηρετούσαν εδώ τον έπεισαν να παραμείνει.Η Σουβάλα σιγά-σιγά επούλωνε τις πληγές της και την άλλη χρονιά το 1959, ο Σπύρος Παπαϊωάννου μαζί με τον τότε Πρόεδρο του χωριού αείμνηστο Ταξιάρχη Μίγγο,ίδρυσαν επίσημο αθλητικό σύλλογο.
Ο Σπύρος Παπαϊωάννου σήμερα ζει στο Δήλεσι,είναι ακμαιότατος και μας στέλνει τους χαιρετισμούς του.
Μέχρι το 1959,υπήρχε στο Πολύδροσο άτυπος αυτοσχέδιος ποδοσφαιρικός σύλλογος με το όνομα "ΑΣΤΕΡΑΣ".Οι νέοι της εποχής που τον απάρτιζαν,είτε πήγαιναν στα διπλανά χωριά για αυτοσχέδιους φιλικούς αγώνες,είτε διοργάνωναν αναμεταξύ τους το κλασσικό δίτερμα Απάνω-Κάτω μαχαλάς,χρησιμοποιώντας ως γήπεδο το αλώνι στη "Δήμητρα" ή την αλάνα κάτω από το εργοστάσιο του "Λευκού Άνθρακα".Ως μπάλα χρησιμοποιούσαν συρραμμένα πανιά, τη γνωστή στους παλιούς "τόπα".
Ο Παπαϊωάννου λοιπόν έριξε την ιδέα και ανέλαβε το τεχνικό μέρος της συγκρότησης της ομάδας και ο Πρόεδρος Ταξιάρχης Μίγγος τα διαδικαστικά.Πήγε στο Πρωτοδικείο στην Άμφισσα το καταστατικό και έδωσε το όνομα ΔΙΑΓΟΡΑΣ στο σύλλογο.Το όνομα ΔΙΑΓΟΡΑΣ δεν δόθηκε τυχαία.Ο Μίγγος,βαθύς γνώστης της ιστορίας,ονόμασε έτσι το σύλλογο,δίνοντάς του το όνομα του αρχαίου Πρωτοπυγμάχου και Παγκρατιστή,Ολυμπιονίκη ΔΙΑΓΟΡΑ από τη Ρόδο διότι:Οι γονείς του ΔΙΑΓΟΡΑ ήσαν Δωριείς και μάλιστα καταγόμενοι από την απέναντι Δωρική Τετράπολη.Αργότερα μετανάστευσαν οικογενειακώς στη Ρόδο.Ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ ποτέ δεν ξέχασε τη Δωρική καταγωγή του και πάντα υπερηφανευόταν γι'αυτή.Λάμβανε μέρος σε όλους τους διάσημους αγώνες της αρχαιότητος,Ολύμπια,Νέμεα και ανελλιπώς στα γειτονικά Πύθια των Δελφών,αναδεικνυόμενος πολλάκις Πυθιονίκης.
Ο Μίγγος επίσης προχώρησε και σε μια άλλη πιο αλτρουϊστική πράξη.Από την προσωπική του περιουσία,αγόρασε υπέρ της κοινότητας τα ξερικά χωράφια κάτω από τα Ζιουβέϊκα σπίτια και κατασκεύασε το πρώτο ποδοσφαιρικό γήπεδο του χωριού.Στο χώρο αυτό σήμερα στεγάζεται το Γυμνάσιο.
Όλη τη δεκαετία του 60 και μέχρι το 1976 ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ λάμβανε μέρος μόνο σε φιλικούς αγώνες με τα γύρω χωριά.Το 1976 με τη διαμόρφωση του χώρου που είχε αγοραστεί το 1972 για ανέγερση Σταδίου,κατασκευάστηκε γήπεδο προδιαγραφών για επίσημους αγώνες και η ομάδα έπαιξε για πρώτη φορά στο επίσημο πρωτάθλημα Φθιωτιδοφωκίδος.
Στα χρόνια που ακολούθησαν ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ γνώρισε μεγάλες δόξες.Ανέβηκε κατηγορίες,κατέκτησε τίτλους,λειτούργησε τμήματα στίβου ανδρών και γυναικών,παιδικές ομάδες κ.α.
Τα τελευταία χρόνια ύστερα από πολύχρονη αδράνεια,επαναδραστηριοποιήθηκε και γυρίζοντας οριστικά την πλάτη στο αποκρουστικό και μισητό φαινόμενο της οπαδικής βίας,έστρεψε την προσοχή του και σε φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις,οργανώνοντας φιλικούς αγώνες με διάσημα σωματεία των Αθηνών για στήριξη ανήμπορων συγχωριανών μας.

Απο την ομιλία του 14/8/2019

ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΥΠΕΥΘ.ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ
Α.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."