Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΗΛΙΑΣ Ιωάννου ΠΛΑΤΙΑΣ 1910-1941 (1ο μέρος)

   Ηλίας Ι. Πλατιάς



Αφήγηση Ηλ. Γεωργούση «Γενεολόγιον κατοίκων Πολυδρόσου» 

Κλάσεως 1932
Ετών 29
Έφεδρος Ανθυπολοχαγός


Παρ' όλες τις προσπάθειες μας δεν μπορέσαμε δυστυχώς να μάθουμε λεπτομέρειες για τη στρατιωτική του δράση. Οι συγγενείς του δεν γνωρίζουν τίποτα.


Σύμφωνα με μαρτυρία του συμπατριώτη μας Λουκά Δαούτη «Ο αείμνηστος Ηλίας υπηρετούσε στο 2ο λόχο του 33ου Συντάγματος Φλωρίνης. Όταν πήραμε το 1200 ύψωμα οπισθοχώρησαν οι Ιταλοί και οχυρώθηκαν στα 3 ΑΒΓΑ». Εκεί έκανε επίθεση το τάγμα του Ηλία Πλατιά και αποδεκατίστηκε. Εν τω μεταξύ εγώ τραυματίζομαι στο κεφάλι από θραύσμα όλμου και πήγα στο ορεινό χειρουργείο. Εκεί βρήκα τον υποκόμο του Ηλία, τον ρωτάω τι έγινε ο Πλατιάς και μου λέει επί λέξει: «Είμαστε πίσω από μια μεγάλη πέτρα. Πέφτει ένας όλμος και ανοίγει μια τρύπα. Φεύγει ο Πλατιάς από την πέτρα και πάει εκεί. Από κει και πέρα δεν έδωσε σημεία ζωής».





ΑΣΜΑ  ΗΡΩΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΝΘΙΜΟ ΣΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ 
του Δημητρίου Κατοίκου

"Στα σκοτεινά πηγαίνουμε.
Στα σκοτεινά προχωρούμε.
Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά."
ΟΔΥΣΣΕΑΣ    ΕΛΥΤΗΣ

       
Μετά από 73  χρόνια σιωπής, έχω την τύχη και την τιμή να φέρω στο φώς στοιχεία και ντοκουμέντα που αφορούν τη ζωή και τη δράση, του Σουβαλιώτη ήρωα και πεσόντα του Ελληνοϊταλικού πολέμου ΠΛΑΤΙΑ Ηλία. Πρόκειται για μια σειρά αυθεντικών επιστολών που απέστειλε ο ίδιος από το μέτωπο στους γονείς του κατά τα έτη 1939, 1940 και 1941. Δηλαδή κατά την διάρκεια της επιστρατεύσεως του ευθείς μετά την κήρυξη του Β παγκοσμίου πολέμου τον Σεπτέμβριο του 1939,αλλά και κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου από την 28η Οκτωβρίου 1940 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 1941. Τα κείμενα έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, γιατί όλα αυτά τα χρόνια φυλάσσονταν σαν ιερά κειμήλια μέσα σε Σουβαλιώτικο σεντούκι από την αδελφή του ήρωα, Γεωργίτσα Κούσουλα - Πλατιά. Και χάρη στην ευγενική προσφορά του συγχωριανού μας, αδελφικού μου φίλου και συναδέλφου Γιάννη Κ. Κούσουλα, που μου τα εμπιστεύτηκε, τα παρουσιάζουμε στον ιστότοπο του Ιστορικού-Λαογραφικού Συλλόγου, με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ώστε να γίνουν κτήμα όλων των Σουβαλιωτών και όχι μόνο.
Ευχή μας θα είναι να προβληματισθούν οι αναγνώστες και κυρίως οι νέοι και να μάθουν εναντίον ποιών ΑΚΡΙΒΩΣ "ιδεών" αγωνίστηκαν οι προγονοί μας και ΤΙ με τη θυσία τους πρόσφεραν σ' αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και εν γένη Δυτικό Δημοκρατικό Πολιτισμό.

Ο Ηλίας γεννήθηκε το 1910 στην Απάνω Σουβάλα. Γονείς του ήταν, ο Γιαννάκος Πλάτιάς (1880-1973) και η Μαρία Χαρίση εξ Αγόριανης.
Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Δαδί και το 1930 κατατάχτηκε στο Στρατό ως εθελοντής να υπηρετήσει τη θητεία του, ανήλικος ον, με τη συγκατάθεση των γονέων του.


         βεβαίωσις  


Οι υπογραφόμενοι Ιωάννης Δ Πλατιάς και
η σύζυγος αυτού Μαρία Ιωαν.Πλατιά κάτοικοι 
Πολυδρόσου (Σουβάλας) βεβαιούμεν ότι συγκατατιθέμεθα 
ευχαρίστως όπως ο υιός μας Ηλίας Ιωαν. Πλατιάς
κάτοικος επίσης άγαμος και συζών 
με ημάς καταταγή ως εθελοντής εν τω Στρατώ 
άγων ήδη 19ον έτος της ηλικίας του.-

Εν Πολυδρόσω (Σουβάλα) τη 20 Σεπτεμβρίου 1930

      Ο Πατήρ                                                 η μήτηρ
            Ιωάν.Δ.Πλατιάς                                     Μαρία Σύζυγος
                                                                          Ιωαν.Δ.Πλατιά
                                                                           Μαρία Ι. Πλατιά

Βεβαιούτε το γνήσιον της υπογραφής του 
ανωτέρω Ιωάννου Δ.Πλατιά κατοίκου
 Πολυδρόσου (Σουβάλας)και η υπογραφή της
 συζύγου αυτού, Μαρία Ιωάν Πλατιά

Εν Πολυδρόσω τη 20 Σεπτεμβρίου 1930

Ο Πρόεδρος της Κοινότητος

(πρόκειται για ακριβές αντίγραφο, καθ' ότι το πρωτότυπο υπεβλήθη στη Στρατολογία.)

Την 10ετία του 30 σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και ως Γεωπόνος διορίστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας με τομέα ευθύνης του τις γραμμικές καλλιέργειες.
Το 1938 παντρεύτηκε στην Αθήνα με την Ελένη Κατσαντώνη, εκ Δραχμανίου, και διέμενε σε προικώο σπίτι στην οδό Δεβόλη. Απέκτησαν ένα παιδί, τον Γιάννη. (Ζει στην Αμερική).


 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ
ΥΠ/ΓΟΣ ΕΛΑΣ ε.α.
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ





Ευχαριστώ θερμά το Γιάννη Ι. Κούσουλα για το καταπληκτικό αυτό αρχείο και το  Δημήτρη Κατοίκο που εμπιστεύτηκε τον ιστότοπο του Λαογραφικού Συλλόγου να παρουσιάσει επεξεργασμένο και εμπεριστατωμένο πλέον, το σπουδαίο αυτό αρχείο των επιστολών του συγχωριανού μας Ηλία Πλατιά.
Οι "ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ"  αναδεικνύουν το ήθος, τη γενναιότητα και το μεγαλείο της ψυχής αυτών των Ηρώων, ενώ παράλληλα μας κάνουν να αισθανόμαστε εμείς σαν Σουβαλιώτες περήφανοι για τους προγόνους μας.                                              

Χρήστος Μ. Παπαθανασίου




Η παρουσίαση θα γίνει σε τέσσερα μέρη:
Στο 1ο μέρος  μέρος σήμερα γίνεται αναφορά στον Ηλία Πλατιά 
Στο 2ο  μέρος θα παρουσιάσουμε την αλληλογραφία του ως επιστρατευόμενος στη Φλώρινα το 1939
Στο 3ο μέρος θα παρουσιάσουμε την αλληλογραφία του λίγο πριν την κήρυξη του πολέμου το 1940
Στο 4ο μέρος θα παρουσιάσουμε την αλληλογραφία του κατά την διάρκεια του πολέμου το 1940

                                       τα γράμματα είναι από το αρχείο του Γιάννη Κ. Κούσουλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."