Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Ο ΑΪ - ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

Δεκαετία του ΄70. Το Δημοτικό Σχολείο Πολυδρόσου στη γιορτή του Αι - Ταξιάρχη (αρχείο Γιάννης Παπαγεωργίου)

Ο «ΑΪ- ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» είναι ο δεύτερος ναός του χωριού, υπήρξε η πρώτη λειτουργική εκκλησία και παλαιότερη της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου», γνωστή ως ο Άγιος Ταξιάρχης, «Αρχάγγελος Μιχαήλ», και προστάτης του χωριού, αφιερωμένη στον Άγιο, ίσως από κάποιο θαυματουργό γεγονός, που δε γνωρίζουμε. Η μνήμη του τιμάται και συνεορτάζει, μετά του «Αρχαγγέλου Γαβριήλ», στις 8 Νοεμβρίου.Το πότε έγινε δε γνωρίζουμε.
Η εκκλησία είναι σχήματος ορθογώνιου, σε ρυθμό Βασιλικής. Όπως είπαμε προϋπήρχε, όταν οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο κάτω χωριό, κατά το έτος 1875 και χρησιμοποιήθηκε, για τη στέγαση του νεοσύστατου Σχολείου. Διετέλεσε ως δεύτερος ενοριακός ναός του χωριού, όταν υπήρξαν αργότερα δύο ενορίες. Εφημέριος δε αυτής της ενορίας, ήταν ο ιερέας Θεόδωρος Παπαργυρόπουλος (Παπαθόδωρος), που υπήρξε παπάς και δάσκαλος.

Εφημέριος δε της δεύτερης ενορίας, ήταν ο ιερέας Αναστάσιος Παπαναστασίου (Παπαναστάσης), που διακρινόταν για τις γνώσεις του στην πρακτική ιατρική. Αυτές και οι δύο εκκλησίες υπήρχαν στην κάτω Σουβάλα. (από το αρχείο του Αθανασίου Ι. Τοπάλη)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."