Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 1952



Αρχείο: Αλέξανδρος Ι. Βαλάσκας


Οι ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 1951 που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Απριλίου του 1951 ήταν οι πρώτες ελεύθερες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές που
διεξήχθησαν στη χώρα έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια, καθώς οι προηγούμενες είχαν πραγματοποιηθεί το 1934, δυο έτη πριν την επιβολή του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου 1936, ενώ στη συνέχεια ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ακολούθως επήλθε η Κατοχή αλλά και ο Εμφύλιος με συνέπεια να μη διεξάγονται εκλογές και οι ανώτατοι άρχοντες να είναι "δοτοί", δηλαδή διορισμένοι από τις εκάστοτε αρχές. Οι εκλογές του 1951 ήταν ακόμη οι πρώτες στα χρονικά κατά τις οποίες δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στις Ελληνίδες γυναίκες. Οι εκλογές έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που σήμαινε ότι για την εκλογή κάποιου υποψηφίου δημάρχου από την πρώτη Κυριακή απαιτούνταν ποσοστό ψήφων της τάξης του 51%. (https://el.wikipedia.org)

Νόμος 1454/1950



Απορίας άξιο ότι στο ψηφοδέλτιο δεν αναγράφεται το όνομα του υποψηφίου Δημάρχου ή Προέδρου. Ο νόμος 1454/1950 (παρατείθεται παραπάνω) προέβλεπε ένα ειδικό καθεστώς ανάδειξης του Δημάρχου ή Προέδρου. Στο άρθρο 16 παρ.1 γίνεται αναφορά για την εκλογή του Δημάρχου – Προέδρου από ένα ειδικό σώμα, αποτελούμενο από όλους τους δημοτικούς συμβούλους και τους αναπληρωματικούς.


Σημείωση: Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυδρόσου για το διάστημα από 19/5/1951 έως 31/5/1959 διετέλεσε ο Ευθύμιος Α. Καρούζος                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."