Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΑΜΑΣΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ


Από εχθές Δεύτερα 23 Μαΐου 2016 βρίσκεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Πολυδρόσου η Εικόνα της Παναγιάς Δαμάστας. Θα παραμείνει έως την Τετάρτη (25/5/2016) το απόγευμα όπου και θα αναχωρήσει συνοδεία πιστών και ιερέων για την Λιλαία.

Πολλές είναι οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της Ιεράς Μονής της Παναγίας Δαμάστας, επικρατέστερη φαίνεται όμως η εκδοχή ότι προέρχεται από το "δαμάστρα", ότι δηλαδή η Παναγία δαμάζει τον πόνο και τα πάθη. Μια άλλη εκδοχή αναφέρεται στο γεγονός η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ήρθε στην Ελλάδα από την Δαμασκό της Συρίας και από το αρχικό «Δαμάσκα» έμεινε το όνομα «Δαμάστα». Η εικόνα της Παναγίας φέρει επάργυρη επένδυση του 19ου αιώνος (1892).

Το Μοναστήρι κάηκε πριν από τα χρόνια της Επαναστάσεως του 1821. Ο ναός σώζεται ακέραιος σχεδόν και έχει ιστορηθεί το 1818. Την αγιογράφηση του Καθολικού ανέλαβε με δικά του έξοδα, ο αγωνιστής της Επαναστάσεως Γ. Δυοβουνιώτης.

Στο κτιριακό συγκρότημα της μονής ξεχωρίζουν ο ξενώνας, το κωδωνοστάσιο, η εικόνα της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου, το ηγουμενείο, το αρχονταρίκι και ο προαύλιος χώρος με τις κρήνες και το παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο ναός είναι άγνωστο πότε κτίσθηκε. Έχει τη μορφή σταυρικής βασιλικής μετά τρούλου.

Το ιστορικό, ανδρικό τότε, μοναστήρι της Δαμάστας έλαβε μέρος στην Επανάσταση και πολλοί μοναχοί του έπεσαν στα πεδία των μαχών. Αποτέλεσε επαναστατικό κέντρο για τη Στερεά Ελλάδα και ορμητήριο για πολλούς ήρωες του Αγώνα, όπως ο Αθανάσιος Διάκος.

Το 1833 η μονή διαλύθηκε μετά το διάταγμα του Βασιλιά Όθωνα, χάνοντας και την περιουσία της. Τη δεκαετία του 1930 εγκαταστάθηκε μικρή ανδρική αδελφότητα μοναχών, που προσέφερε πολλά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Το 1953 μετατράπηκε σε γυναικεία μονή. Σήμερα αποτελεί ένα δραστήριο πνευματικό κέντρο, έχοντας 13 μοναχές.


πηγή:http://monastiria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου