Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της «Ομάδας Εργασίας για την Διαχείριση-Αξιοποίηση και Ανάδειξη κληρονομιάς Ιωάννη και Αναστασίας Μαρρέ»

Η οικία Γιάννη Μαρρέ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 19 Μαΐου 2015 μετά από αίτημα της «Ομάδας Εργασίας για την Διαχείριση-Αξιοποίηση και Ανάδειξη κληρονομιάς Ιωάννη και Αναστασίας Μαρρέ» προς τον Δήμο Δελφών, ο Χ.Ι. Κεφαλούδης ως εκπρόσωπός της, έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο Κο Α.Η. Παναγιωτόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Κο Ν. Μολιώτη.
Στην συνάντηση αυτή, που έγινε στις 12.25΄ και διήρκεσε 18 λεπτά ενημερώσαμε τον Δήμαρχο για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικία Ι. Μαρρέ, λόγω της πολυετούς εγκατάλειψης της καθώς και για τον άμεσο κίνδυνο καταστροφής της από τις παρούσες συνθήκες, όπως και για την προοπτική επιδείνωσης της κατάστασης της κατά τον επόμενο χειμώνα!
Τον ενημερώσαμε για τις εθελοντικές δράσεις της Ομάδας. Γνωστοποιήσαμε, ότι για την αποτροπή πρόσθετων φθορών, εκτελούνται καθαρισμοί στο εσωτερικό και τον προαύλιο χώρο, αποψιλώσεις, κλαδέματα και συντήρηση δικτύου του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος, με δικά μας εργαλεία, μηχανήματα και προσωπική ενασχόληση. Και επ΄ αυτού του θέματος, για την αρτιότερη εκτέλεση των εργασιών αυτών, ζητήσαμε την συνδρομή του Δήμου, με την διάθεση στην Ομάδα μας τις υπηρεσίες ειδικευμένου Προσωπικού του.
Ο Δήμαρχος κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, υποσχέθηκε ότι θα εντάξει με ταχείες διαδικασίες το θέμα «Διαχείριση - αξιοποίηση και ανάδειξη της κληρονομιάς Ιωάννη και Αναστασίας Μαρρέ» στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα Σ.Ε.Σ. ,Π.Ε.Π. Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, LEADER, ΟΠΑΑΧ, ΕΣΠΑ. Στην παρατήρηση μας δε, ότι αυτά αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη, μας διαβεβαίωσε ότι στα προγράμματα αυτά εμπεριέχονται και χρηματοδοτήσεις για πολιτισμικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις.

Μετά την ρητή διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι, μέσα σε είκοσι ημέρες, θα εντάξει τα της οικίας «Ι.ΜΑΡΡΕ» σε ένα από τα προγράμματα αυτά, τονίσαμε ότι και η προοπτική αυτή διαγράφεται μακρινή, χωρίς να παρέχει δυνατότητα άμεσης και καίριας επέμβασης για την διάσωση της οικίας.

Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε, εφ’οσον αυτό είναι εφικτό, να δοθεί ένα μικρό τμήμα του κονδυλίου για την Αρχιτεκτονική Μελέτη, που υπάρχει στον Προϋπολογισμό του Δήμου. (Με την διαβεβαίωση του Αντιδημάρχου το κονδύλι αυτό είναι όντως προϋπολογισμένο γιατο 2015). Η μικρή αυτή χρηματοδότηση θα βοηθήσει στο να εκτελεστούν ταχύτατες εργασίες επιδιόρθωσης οροφών, των θυρών, των παραθύρων, ως και της στέγης, η οποία έχει καταστεί διάτρητη και με κάθε βροχή τα όμβρια περνάνε στο εσωτερικό επιταχύνοντας τις φθορές!

Ο Δήμαρχος επιφυλάχθηκε να δώσει σαφή απάντηση , καθώς θα ήθελε να ενημερωθεί κατά πόσο είναι δυνατόν να διασπαστεί το σχετικό κονδύλι. Και υποσχέθηκε μετά από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημαρχιακού Συμβουλίου θα μπορέσει, να μας απαντήσει. Ωστόσο μετά από αίτημα μας , ο Αντιδήμαρχος υποσχέθηκε να διαθέσει τεχνίτες του Δήμου για άμεσες εργασίες προστασίας. Για το σκοπό αυτό μας ζητήθηκε να υποβάλλουμε στον Δήμο έγγραφες αιτήσεις παροχής βοήθειας ή και υλικών. Επίσης υποσχέθηκε την συνδρομή της Ειδικής Συνεργάτιδας του Δήμου Κας Αραβαντινού Παγώνας για μια αυτοψία, καταγραφή και αναφορά των άμεσων απαιτούμενων εργασιών για την συντήρηση της οικίας! Παρ΄ότι μας ακούγονται διαδικαστικά δαιδαλώδεις και χρονοβόρες οι έγγραφες αιτήσεις για παροχή αρωγής στο έργο μας, θεωρούμε ότι είναι οπωσδήποτε ένα πρώτο θετικό βήμα για την συνέχιση της προσπάθειας μας. Ελπίζουμε στην συναίσθηση των ευθυνών, που όλοι, ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και η Ομάδα μας, έχουμε αναλάβει, έτσι ώστε να επιταχύνουμε τις απαιτούμενες ενέργειες!

Κατά πόσο οι υποσχέσεις του Κου Δήμαρχου θα υλοποιηθούν, μέλει να αποδειχθεί σύντομα, καθώς το χρονικό περιθώριο, που ο ίδιος έθεσε, περιορίζεται ήδη σημαντικά .


Οι καιροί ου μενετοί !!!!!
Η Ομάδα
Χρήστος Κεφαλούδης
Αργύριος Μουλαράς
Ευστάθιος Θάνος
Γεώργιος Θάνος
Βαρβάρα Βελέντζα-Θάνου
Νικόλαος Στύλιας
Ευθυμία Τοπάλη

1 σχόλιο:

  1. Προφητική η σημερινή ανακοίνωση. Τα σημάδια της εγκατάλειψης άρχισαν και γίνονται ορατά. Το τμήμα της αποθήκης που εφάπτεται στο τοίχο του σπιτιού κατέρρευσε, απόρροια μάλλον του ισχυρού σεισμού που έγινε αισθητός σήμερα το πρωί και στο χωριό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή