Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ο ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΗΣ ΤΩΝ 47 ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ


Λουκάς Χ. Γεωργούσης

Τραυματίστηκε τον Απρίλιο του 1941 κατά την εισβολή των Γερμανών στη Μακεδονία. Ο Λουκάς  Χ. Γεωργούσης υπηρετούσε εκείνη την εποχή στη Χωροφυλακή ως  Αστυνόμος στο Βελβενδό  Μακεδονίας.
Έλαβε διαταγή να αναχωρήσει με μια ομάδα αντρών,  προ της Γερμανικής μηχανοκινήτου εισβολής, μέσω της γέφυρας του ποταμού Αλιάκμονα, χωρίς να γνωρίζουν ότι στη γέφυρα είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικές νάρκες, από αντιστασιακές ομάδες οι οποίες προορίζονταν για τους Γερμανούς.
Αποτέλεσμα ήταν τα εκρηκτικά να εκραγούν με θλιβερές συνέπειες για την ομάδα. Οι περισσότεροι φονεύθηκαν, πέφτοντας μέσα στο ποτάμι. Ο επικεφαλής της ομάδας Λουκάς Γεωργούσης μολονότι άναψε σα λαμπάδα, σώθηκε ως εκ θαύματος.
Διακομίσθηκε στο Βελβενδό, όπου παρέμεινε για έξι μήνες , και μετά δια μέσω της Σουβάλας στην Αθήνα στο νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Το Σεπτέμβριο του 1945, εστάλη στην Αμερική για χειρουργικές επεμβάσεις πλαστικού χαρακτήρα, που δεν ήταν δυνατόν να γίνουν στην Ελλάδα.
Καταρχήν  αποτάθηκε σε  Αμερικανικά Νοσοκομεία, τα οποία αδυνατούσαν να δεχτούν ξένους τραυματίες, και στη συνέχεια προσέφυγε στον ιατρό WEMPSTER ο οποίος εργαζόταν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης  “HOSPITAL MEDICAL”  .
Ο Αμερικανός ιατρός μόλις άκουσε ότι πρόκειται για Έλληνα τραυματία πολέμου, συγκινημένος είπε ότι δέχεται πρόθυμα να τον θεραπεύσει , πλην όμως δε θα δεχθεί χρήματα.

Έτσι ο καθηγητής WEMPSTER ανέλαβε την θεραπευτική αισθητική αποκατάσταση του Λουκά Γεωργούση, η οποία ήταν πολύ σπάνια και δύσκολη λόγω των εκτάσεων των εγκαυμάτων, πραγματοποιώντας από το Νοέμβριο του 1945 μέχρι το Φεβρουάριο του 1950 47 πλαστικές χειρουργικές, μεταμοσχεύσεις. 




Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πολυδρόσου, το Νοέμβριο του 1950,  θέλοντας να τιμήσει την προσφορά του ιατρού WEMPSTER, σε έναν χωριανό μας ,έπραξε όπως αρμόζει σε ανθρώπους με πολιτισμό. Κάποιοι μεταγενέστεροι "τοπικοί άρχοντες"  ίσως θεώρησαν τα ιστορικά αυτά γεγονότα ξεπερασμένα και άνευ σημασίας και παραπέταξαν αυτή τη φωτογραφία όπως και κάποιες άλλες που ήταν αναρτημένες στο Κοινοτικό Γραφείο Πολυδρόσου.
ΓΙΑΤΙ;  





Ο τύπος της εποχής εκείνης για το συγκεκριμένο γεγονός



Το κείμενο,  και οι φωτογραφίες ( εκτός αυτή του ιατρού WEMPSTER ) είναι από το προσωπικό αρχείο του Ηλία Θ. Γεωργούση τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."