Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2013

                   Ο  Λαογραφικός – Ιστορικός Σύλλογος Πολυδρόσου Φωκίδος
΄΄Η ΣΟΥΒΑΛΑ  ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ΄΄ συνεχίζοντας για έβδομη χρονιά ,από της ιδρύσεώς του, την επιτυχημένη παρουσία και προσφορά του στα πολιτιστικά , πολιτισμικά και κοινωνικά δρώμενα της Πολυδρόσου αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δελφών πραγματοποίησε και εφέτος τις παρακάτω εκδηλώσεις :
-        Στις 11 Ιουνίου : Μικτό χορευτικό τμήμα από τα χορευτικά τμήματα ανδρών και γυναικών του Συλλόγου  συμμετείχε σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού που πραγματοποιήθηκε στην Κίρρα Φωκίδος .
-        Στις 25 Ιουλίου : Το χορευτικό τμήμα γυναικών του Συλλόγου συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Επτάλοφο Φωκίδος κατά την πανήγυρη της  πολιούχου του χωριού Αγίας Παρασκευής .

  Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΄΄ΠΑΡΝΑΣΣΙΑ 2013΄΄  πού πραγματοποιήθηκαν εφέτος στο χωριό μας ,κατά τον μήνα Αύγουστο,  ο Σύλλογός μας πρωτοστάτησε για μία ακόμη χρονιά πραγματοποιώντας τις παρακάτω εκδηλώσεις – δραστηριότητες :
-         Το Σάββατο 10 Αυγούστου το βράδυ , πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Λαογραφικής – Φωτογραφικής Έκθεσης και του Γραφείου του Συλλόγου μας .  ( Βλέπετε παρακάτω αναλυτικό ρεπορτάζ ).
-        Στις 14 Αυγούστου το βράδυ τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας αλλά και τα προσκεκλημένα μας χορευτικά τμήματα από την Επτάλοφο και Ελαιώνα (Τοπόλια) , μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό και την λιτάνευση της εικόνος της εορταζούσης πολιούχου μας ΄΄Κοιμήσεως Υπεραγίας Θεοτόκου΄΄ , παρουσίασαν πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς της πατρίδος μας ενώ στη συνέχεια απήλαυσαν ένα πλούσιο εορταστικό δείπνο με Σουβαλιώτικους μεζέδες και πίτες που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του Συλλόγου μας και του Συλλόγου Γυναικών του χωριού μας,τις οποίες και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την προσφορά τους .

 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ & ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

       Ιδιαίτερα κορυφαίο γεγονός για το Σύλλογό μας αλλά και για τα πολιτισμικά , πολιτιστικά  και κοινωνικά δρώμενα του χωριού μας αποτέλεσε ,το εφετεινό καλοκαίρι , η δημιουργία της ΄΄Λαογραφικής Έκθεσης  ΄΄ που εγκαινιάσαμε το Σάββατο 11 Αυγούστου το βράδυ και στεγάζεται σε ένα χώρο διαμορφωμένο καλαίσθητα , με μεράκι και σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση του χωριού μας έτσι που να αποτελεί πλέον τη ΄΄Λαογραφική Στέγη της  Σουβάλας ΄΄ μέχρι τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου που είναι και ο πρώτος σκοπός και στόχος του Συλλόγου μας από της ιδρύσεώς του .
     Τά εγκαίνια της Έκθεσης ξεκίνησαν με ομιλία που έδωσε στην αίθουσα της  Βιβλιοθήκης του χωριού ο εξαίρετος ιατρός - λογοτέχνης και εκλεκτό τέκνο της Σουβάλας  κ.Γεώργιος Ε.Γεωργούσης με θέμα ΄΄ Η παράδοση στη σύγχρονη κοινωνία ΄΄  και ο οποίος με  τον γλαφυρό, τεκμηριωμένο και κατανοητό του λόγο ανέπτυξε το θέμα και ανέδειξε τη σημασία και τη χρησιμότητα της παράδοσης στις σύγχρονες κοινωνίες αλλά και την αναγκαιότητα του σεβασμού που αυτές πρέπει να  δείχνουν στις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμά τους προκειμένου , διατηρώντας την ταυτότητά τους ,να έχουν και τη συνέχειά τους στο χρόνο .
        Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Γεωργούσης συνεχάρη  τον Λαογραφικό Σύλλογο για το μέχρι σήμερα έργο του ,τόνισε τη σημασία που έχει η ύπαρξη και δραστηριοποίηση ενός τέτοιου Συλλόγου στην ανάδειξη και διατήρηση της παράδοσης και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ευχήθηκε να πλαισιωθεί και να στηριχθεί ο Λαογραφικός Σύλλογος και το έργο του από  όλους τους συγχωριανούς μας και ιδιαίτερα τους νέους για να υπάρχει συνέχεια .
      Στη συνέχεια στο βήμα ανήλθαν :
            Ο τ.Πρόεδρος και νύν μέλος του Δ.Σ.του Συλλόγου κ.Αλ.Ι.Βαλάσκας  που αφού έκανε ένα σύντομο ιστορικό από ιδρύσεως του Συλλόγου ,τόνισε στη συνέχεια το πόσο ο ίδιος , ως ο εμπνευστής της ιδρύσεως αλλά και ως πρώτος και επί έξη χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου, αισθάνεται αφενός δικαιωμένος  για την επιμονή του για  εδραίωση, δραστηριοποίηση και καθιέρωση αυτού του Συλλόγου στο χωριό μας  και αφετέρου αισθάνεται  και ευτυχής που πλέον πολλά νέα παιδιά του χωριού μας έχουν ευαισθητοποιηθεί και συμμετέχουν στις δραστηριότητες και τις δράσεις του Συλλόγου και είναι αυτοί οι νέοι που με πάθος , υπέρμετρο ζήλο και εθελοντική κοπιαστική εργασία κατάφεραν να δημιουργήσουν (στήσουν) σε πολύ λίγο χρόνο τη Λαογραφική Έκθεση που σήμερα εγκαινιάζουμε και η οποία αποτελεί στην ουσία το πρόπλασμα και το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου στο χωριό μας. 
          Ο Πρόεδρος της Κοινότητος κ.Νικ.Μολιώτης  αφού χαιρέτισε την εκδήλωση καλωσορίζοντας τους παριστάμενους σε αυτή συγχωριανούς μας και ανέφερε πως ο ίδιος ,από την θητεία του ακόμη ως Δημοτικός Σύμβουλος στον τ.Δήμο Παρνασσού αλλά και ως σημερινός Πρόεδρος της Κοινότητος συμπαραστάθηκε ,στήριξε και στηρίζει το έργο του Λαογραφικού Συλλόγου , αναφέρθηκε στη συνέχεια στην  αναγκαιότητα που υπάρχει για την αξιοποίηση και αναστήλωση του κληροδοτήματος της οικίας του μακαριστού συγχωριανού μας Γιάννη Μαρρέ ώστε εκεί να στεγασθεί το Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου και στις ενέργειες και προτάσεις που έχουν γίνει προς τούτο από πλευράς Κοινότητος προς το Δήμο .
Τελειώνοντας συνεχάρη και ευχαρίστησε ,εκ μέρους της Κοινότητος , τον Λαογραφικό-Ιστορικό Σύλλογο για το πολιτιστικό , πολιτισμικό και κοινωνικό έργο που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στο χωριό μας και του οποίου χειροπιαστό δείγμα αποτελεί η δημιουργία και λειτουργία της Λαογραφικής Έκθεσης συγχαίροντας και ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν  στη δημιουργία της .

     Τέλος τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Αθανάσιος Αδαμάκος που είπε :

       Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι ,
 αγαπητά μέλη και φίλοι του Λαογραφικού Συλλόγου , Καλησπέρα σας .
Ο Λαογραφικός – Ιστορικός Σύλλογος  Πολυδρόσου ΄΄Η ΣΟΥΒΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ΄΄    σας καλωσορίζει  και σας ευχαριστεί που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και τιμάτε απόψε την  εκδήλωση μας αυτή ,των εγκαινίων της Σουβαλιώτικης Λαογραφικής Στέγης .
Η Λαογραφική Έκθεση της Σουβάλας , με το πλήθος των παραδοσιακών εκθεμάτων από την ευγενή παραχώρηση των συμπατριωτών μας ,αλλά και τα γραφεία του Συλλόγου μας είναι πραγματικότητα .
Η Σουβαλιώτικη παράδοση έχει πλέον το δικό της σπίτι που είναι ακριβώς δίπλα μας, φτιαγμένο με μεράκι και καλαισθησία και σας περιμένει όλους  Σουβαλιώτες και φίλους της Σουβάλας να το επισκεφθείτε .
Οι κύριοι Κεφαλούδης Χρήστος , Στύλιας  Νίκος και Σάντας Σεραφείμ με την αμέριστη συμπαράστασή τους , την εθελοντική τους προσφορά και τις ιδέες τους το έντυσαν κατάλληλα και τους ευχαριστούμε θερμά . Όμως ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους από τους συγχωριανούς μας τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας , που παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, στήριξαν την προσπάθειά μας αυτή οικονομικά, καταβάλλοντας ,μάλιστα κάποιοι ,μέχρι και το κόστος ενός ενοικίου του χώρου της έκθεσης μέχρι να μας παραχωρηθεί μια μόνιμη στέγη από τον Δήμο και την Κοινότητα . Με τη συμπλήρωση του καταλόγου των δωρεών υποσχόμαστε να τους τιμήσουμε όλους σε μια ειδική εκδήλωση που θα κάνουμε γι’αυτούς.
Ειδική αναφορά όμως πρέπει να κάνουμε στον ιδρυτή-προτεργάτη ,πρώτο και για έξη (6) χρόνια ,από της ιδρύσεως του Συλλόγου,πρόεδρό μας και νύν μέλος του Δ.Σ.
κ. Αλέξανδρο  Βαλάσκα για την μέχρι σήμερα αξιόλογη και καθοριστική του προσφορά στο Σύλλογο.
Κλείνοντας σας ευχαριστούμε και πάλι όλους και σας καλούμε στην επόμενη εκδήλωσή μας στις 14 Αυγούστου το βράδυ στην πλατεία του χωριού μας όπου μετά τον μέγα εσπερινό και την  λιτάνευση  της εικόνας της εορτάζουσας Παναγίας μας  τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας αλλά και φιλοξενούμενά μας χορευτικά από άλλα χωριά του Δήμου μας θα παρουσιάσουν χορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς της πατρίδος μας .
Τέλος θέλουμε να σας ανακοινώσουμε και να σας καλέσουμε όλους στις 16 Αυγούστου το βράδυ στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου να τιμήσετε με την παρουσία σας  την εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών  ως ΄΄ Αφιέρωμα στη ζωή και την εργογραφία του συγχωριανού μας λογοτέχνη Γιάννη Μαρρέ ΄΄.
Σας ευχαριστώ και πάλι.

            Μετά τις ομιλίες και έμπροσθεν του χώρου όπου στεγάζεται η Λαογραφική Έκθεση παρουσία πλήθους Σουβαλιωτών και επισκεπτών του χωριού μας εψάλει αγιασμός και τελέσθηκαν τα εγκαίνια .

            Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της κοπής της κορδέλας των εγκαινίων αφού αυτή έκοψε μαζί με τους τέως και νύν προέδρους του Συλλόγου μας ο πρεσβύτερος και αειθαλής αιωνόβιος (103 ετών) Σουβαλιώτης  σιδηρουργός – μαχαιράς μπάρπα – Φώτης  Σταματίου.











































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."