Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Ανοιχτή Επιστολή του τ. Αντιδημάρχου Δ.Ε. Παρνασσού κ. Νικ. Μολιώτη με θέμα την Μετεγκατάσταση της Λαογραφικής στέγης Πολυδρόσου

         Δημοσιεύουμε παρακάτω την Ανοιχτή Επιστολή που λάβαμε από τον τ. Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Παρνασσού κ. Νικόλαο Μολιώτη με θέμα την Μετεγκατάσταση της Λαογραφικής Στέγης...
                                                                                  

   Κύριε Πρόεδρε,

      σας διαβιβάζω μια επιστολή μου σχετική με το προκύψαν θέμα της Λαογραφικής Στέγης Πολυδρόσου και παρακαλώ για την ανάρτησή της στο Blog του ΛΙΣ προς ενημέρωση των μελών του Συλλόγου και όλων των Σουβαλιωτών.

                                                                                                                Με εκτίμηση, 

                                                                                                           Νικόλαος Μολιώτης

                                Ανοιχτή Επιστολή

Θέμα: Μεταστέγαση Λαογραφικής Στέγης Πολυδρόσου

  Αγαπητοί Σουβαλιώτες,

Προ ημερών ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο του «Λαογραφικού - Ιστορικού Συλλόγου Πολυδρόσου» κ. Αλέκο Βαλάσκα σχετικά με το θέμα της στέγασης της «Λαογραφικής Στέγης Πολυδρόσου» και της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας της λόγω έλλειψης στέγης.

Ως Σουβαλιώτης και  μέλος του Συλλόγου ντρέπομαι  και θλίβομαι βαθύτατα για το γεγονός αυτό.

Όμως θεωρώ χρέος μου να υπενθυμίσω στους συγχωριανούς μου κάποια θέματα από τα χρόνια της ενασχόλησής μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να μην ξεχνιόμαστε.

Ως Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυδρόσου και στη συνέχεια ως Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Παρνασσού του Δήμου Δελφών είχα σχεδιάσει και είχα ασχοληθεί πολύ και επισταμένα, ώστε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για την αξιοποίηση των πρώην κτιρίων του Δημαρχείου και του Γυμνασίου.

Έτσι, μετά από απαίτηση Λαϊκών Συνελεύσεων των συγχωριανών μας και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Φορέων και Συλλόγων του χωριού (7 Σύλλογοι με την υπογραφή και τη σφραγίδα τους), εισηγήθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο την παρακάτω αξιοποίηση των ανωτέρω κτιρίων, την οποία και ενέκρινε:

Συγκεκριμένα:

α) τη μετατροπή του κτιρίου του πρώην Γυμνασίου Πολυδρόσου (στεγασμένος χώρος 480 τ.μ.) σε «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ» για να στεγάσει στις 3 αίθουσες του πρώτου ορόφου (60 τ.μ. η κάθε μία) την Αντιδημαρχία, την Κοινότητα και τις Υπηρεσίες τους. Στο ισόγειο να στεγαστούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εργάτες καθαριότητας) και η Υπηρεσία του ΚΕΠ. Επιπλέον δημιουργία αίθουσας εκδηλώσεων 100 θέσεων 

β) τη μετατροπή του κτιρίου του πρώην Δημαρχείου σε «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ» όπου να στεγαστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη (που είναι ο φυσικός της χώρος) και ο  Λαογραφικός Σύλλογος με το «Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Πολυδρόσου». Με τον τρόπο αυτό και οι παραπάνω Φορείς θα αποκτούσαν μόνιμη και αξιοπρεπή στέγη και θα αποφεύγαμε να πληρώναμε αχρείαστα ενοίκια σε κτίρια ιδιωτών.

 Για τις παραπάνω μετατροπές  εκπονήθηκαν πλήρεις Τεχνικές Εκθέσεις και Μελέτες, συντάχθηκαν Αρχιτεκτονικά Σχέδια και δαπανήθηκαν 30.000 ευρώ για την εκτέλεση των σχετικών εργασιών (όλοι οι σχετικοί φάκελοι βρίσκονται στα γραφεία της Κοινότητας).

Ενώ λοιπόν όλα ήταν έτοιμα, ως εκ θαύματος και παρά τη θέληση των κατοίκων της Πολυδρόσου, άρχισαν οι υπαναχωρήσεις. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ματαίωσε το σχέδιο, ακούοντας κακούς συμβουλάτορες και για να μη δυσαρεστήσει κάποιους τοπικούς δήθεν παράγοντες, που ήταν αντίθετοι με το σχέδιο, με την ελπίδα ότι αυτούς θα τους προσεταιριστεί στις επόμενες εκλογές. Η παρούσα Δημοτική Αρχή για λόγους τακτικής ήταν εξ αρχής αντίθετη, για να μη δυσαρεστήσει κι αυτή με τη σειρά της τους δικούς της πολύφερνους παράγοντες. Όσο  για τους τοπικούς Φορείς και Συλλόγους, οι περισσότεροι απέσυραν την υπογραφή τους, προφανώς από πιέσεις και ψεύτικες υποσχέσεις που πήραν.

΄Ετσι τα δύο κτίρια (Δημαρχείο και Γυμνάσιο) παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητα και ασυντήρητα παραδομένα στη φθορά του χρόνου. Όσο για το Λαογραφικό Σύλλογο και τη Λαογραφική του Στέγη τους στέλνουν να στεγαστούν στο ανήλιο και σκοτεινό ισόγειο του κτιρίου του Νηπιαγωγείου. Σ΄ ένα χώρο δηλαδή εντελώς ακατάλληλο για να στεγάσει την Ιστορία και Λαογραφία του χωριού μας. Φοβάμαι μήπως σύντομα την ίδια τύχη θα έχει και η Δημοτική Βιβλιοθήκη (μία από τις αρχαιότερες Δημοτικές Βιβλιοθήκες στη χώρα μας).

Τώρα ήρθε η ώρα να ρωτήσω: προς τι τα κλάματα, η αγανάκτηση και η οργή για το ξεσπίτωμα της Στέγης; Πού ήταν  τότε αυτοί που σήμερα αγανακτούν; Πού ήταν τότε που έπρεπε να αντιταχθούμε και να αποτρέψουμε τη ματαίωση αυτού του σχεδίου;

Στον Πρόεδρο και τα μέλη του Λαογραφικού – Ιστορικού Συλλόγου εύχομαι κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουν τον αγώνα και να σώσουν ό,τι σώζεται.

Ζητώ συγγνώμη από όλους γι αυτήν την παρέμβασή μου, καθώς  όπως γνωρίζετε απέχω από  καιρό συνειδητά από τα δημοτικά δρώμενα, για να μην ενοχλώ.

Πρέπει όμως  να θυμόμαστε και να αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλαν κάποιοι άνθρωποι για την πρόοδο αυτού του χωριού. Προσπάθειες που δεν ευδοκίμησαν λόγω της αντιπαλότητας με κομματικά μικροσυμφέροντα και με κοντόφθαλμες τοπικιστικές μικροπολιτικές.

Προς γνώση και συμμόρφωση ας γευτούμε τώρα τα απόνερα όλων αυτών των πρακτικών.

     Ευχές σε όλους σας,

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΛΙΩΤΗΣ

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."