Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Ο εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων από τη “Μάχη της Σουβάλας το 1824” (Φωτογραφίες)


         Με την πρέπουσα επισημότητα εορτάσθηκαν την περασμένη Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στο χωριό μας, τα 200 χρόνια από τη “Μάχη της Σουβάλας το 1824”…

   Η εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών & οργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Δ.Ε. Παρνασσού & την Τ.Κ. Πολυδρόσου πραγματοποιήθηκε στον ι.ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου & περιλάμβανε:

-          Δοξολογία που τελέσθηκε από τον ιερέα του χωριού μας αιδεσιμότατο π. Κωνσταντίνο Παπαθανασίου

-         Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των πεσόντων και των θυμάτων των εθνικών αγώνων

-         Ομιλίες που εκφωνήθηκαν από την Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Πολυδρόσου κ. Βασιλική Παπαστάμου & την Πρόεδρο της Τ.Κ. Πολυδρόσου κ. Ευθυμία Τοπάλη .

-         Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του χωριού

-         Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου

-         Δημοτικοί – παραδοσιακοί χοροί από μαθητάς & μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Πολυδρόσου

  Παρέστησαν & τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση :

Ο Βουλευτής Φωκίδος & Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας, Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδος κ. Γεώργιος Δελμούζος , Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής , Ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Παρνασσού κ. Αθαν. Αδαμάκος, Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δελφών και δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Μανανάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Χριστίνα Κορομπίλη και κ. Ανδρέας Ζαχαρόπουλος, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Πολυδρόσου, Επταλόφου & Λιλαίας κ.κ. Ευθυμία Τοπάλη, Αλέκος Λιάπης και Χρήστος Ασημακόπουλος, οι σύμβουλοι της Τ.Κ. Πολυδρόσου κ. Θεοδώρα Μαστροκώστα και κ. Ηλίας Θάνος, ο συντοπίτης μας, Ξυλικιώτης, Προϊστάμενος του Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Αμφικλείας & Αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Φθιώτιδος αιδεσιμότατος π. Διομήδης Παναγιωτόπουλος , εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, Αντιπροσωπία μαθητών & μαθητριών του Δημοτικού μας Σχολείου συνοδευόμενοι από δασκάλους τους, εκπρόσωποι Συλλόγων του χωριού μας & πλήθος συγχωριανών μας ενώ ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσαν Τμήμα ανδρών & Γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Ευθυμίας ενδεδυμένων με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές. 

      Η Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου κ. Βασιλική Παπαστάμου μέσα από τον εμπνευσμένο, μεστό, εξαιρετικά δομημένο & συνοπτικό λόγο της δεν περιορίστηκε μόνο στην εξιστόρηση των πολεμικών γεγονότων στην περιοχή μας κατά την περίοδο της Επανάστασης αλλά πέρασε & τα ανάλογα μηνύματα αφού αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τόσο ο εορτασμός τέτοιων επετείων όσο & η μνημόνευση των Ηρώων για τη συνέχεια του Έθνους μας. 

    Ενώ η Πρόεδρος της Τ.Κ. Πολυδρόσου κ. Ευθυμία Τοπάλη που εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας αναφέρθηκε αρχικά συνοπτικά στο ποια ήταν η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας στη Στερεά Ελλάδα, κατά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνος των Ελλήνων & στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικότερα σε πολεμικά γεγονότα & μάχες που διεξήχθησαν στην εγγύτερη περιοχή μας κατά το έτος 1824 όπου περιλαμβάνονταν & η Μάχη της Σουβάλας.

     Παραθέτουμε εδώ το λόγο της Δ/ντριας του Δημοτικού Σχολείου Πολυδρόσου κ. Βασιλικής Παπαστάμου.

      Σεβαστοί πατέρες, αξιότιμοι άρχοντες, κυρίες και κύριοι,  αγαπητοί μαθητές

    Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όλοι, στον ίδιο χώρο για να γιορτάσουμε την επέτειο της “Mάχης της Σουβάλας” που αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός της τοπικής μας ιστορίας.

Τι είναι όμως  η τοπική ιστορία;

Είναι η ιστορία ενός  τόπου , είναι η μελέτη των γεγονότωντων ανθρώπων και των αλλαγών που έχουν διαμορφώσει μια συγκεκριμένη περιοχή, πόλη ή χωριό.

   Είναι σαν ένα προσωπικό ημερολόγιο μιας κοινότητας, που καταγράφει την πορεία της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Γιατί η τοπική ιστορία είναι σημαντική ;;;

Είναι σημαντική γιατί μας βοηθά να αποκτήσουμε:

Ταυτότητα, Να κατανοήσουμε δλδ τις ρίζες μας, τις παραδόσεις και την κουλτούρα μας.

-  Συνδεσιμότητα, Που δημιουργεί ένα αίσθημα κοινότητας και ενότητας μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε μια περιοχή.

-  Εκπαίδευση, Αφού μας μαθαίνει για το παρελθόν, μας βοηθά να κατανοήσουμε το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Αγάπη για τον τόπο, Αφού η γνώση της ιστορίας του τόπου μας μάς κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο τον τόπο μας και να εκτιμήσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό του.

Μας βοηθά ακόμη :

-Στη Διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάςΑφού μας βοηθά να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τα ιστορικά μνημεία και τα πολιτιστικά αγαθά μιας περιοχής.

-Στην απόκτηση Συνειδητότητας, δλδ μας κάνει πιο συνειδητοποιημένους πολίτες και μας ενθαρρύνει να συμμετέχουμε ενεργά στην κοινότητα. Και οι κοινότητες που γνωρίζουν και τιμούν την ιστορία τους είναι  ενωμένες και πιο ισχυρές.

     Η τοπική Ιστορία, είναι η γνώση του τόπου που ζούμε, του τόπου που έζησαν οι πρόγονοί μας, του τόπου που θα θέλαμε οι περισσότεροι να ζήσουν τα παιδιά μας.

  Είναι σημαντικό, επομένως  να  γιορτάζουμε τις ιστορικές  επετείους, να συμμετέχουμε σ΄ αυτές καθώς έτσι αναβιώνουμε και τιμάμε κάποιο παλαιό, σημαντικό συμβάν , γνωρίζουμε την ιστορία του,  τη μεταβιβάζουμε από γενιά σε γενιά και έτσι διαφυλάττουμε την πολιτισμική ταυτότητα του τόπου μας. Οι ιστορικές επέτειοι μας προσφέρουν μνήμη, γιατί όπως λένε: “Λαός που δεν θυμάται την ιστορία του, δεν έχει μέλλον”.

«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον»,   λέει ο Γιώργος Σεφέρης

    Η γνώση του ιστορικού μας παλελθόντος είναι, ταυτόχρονα και μια αφορμή για αναστοχασμό. Ό,τι καλό έχει συμβεί στο παρελθόν να το επαναλαμβάνουμε και ό,τι κακό ή άστοχο έχει συμβεί να το αποφεύγουμε.

    Εμείς σήμερα δίνουμε το “παρών” σε μια σπουδαία  επέτειο της τοπικής μας ιστορίας. Τη Mάχη της Σουβάλας το 1824”,  κομμάτι της ελληνικής επανάστασης του 1821.                                  

   Δύο αιώνες συμπληρώθηκαν από την Ελληνική Επανάσταση ,ένα γεγονός που αποτέλεσε σταθμό όχι μόνο για την Ιστορία του Έθνους μας, αλλά και για άλλους λαούς εκείνη την εποχή. Ήταν ένας εθνικοαπελευθερωτικός, αλλά και λαϊκός κοινωνικός αγώνας, απέναντι στον τουρκικό ζυγό και το κατεστημένο της εποχής. Η Ελληνική Επανάσταση εμπνεύστηκε από άλλες επαναστάσεις της εποχής όπως τη Γαλλική Επανάσταση, την Αμερικανική κ.α.. και ενέπνευσε μια σειρά κοινωνικών αγώνων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που στόχευαν στην απελευθέρωση των λαών και στην κατάκτηση των θεμελιωδών αρχών της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

   Υπήρξε από μόνη της ένα συνταρακτικό γεγονός της εποχής, ταυτίστηκε με τον αγώνα όχι μόνο για Εθνική Ανεξαρτησία, αλλά με τον αγώνα ενάντια σε κάθε αδικία. Για τον λόγο αυτό ενέπνευσε καλλιτέχνες, ζωγράφους, ποιητές αλλά και ριζοσπάστες της εποχής, πολλοί από τους οποίους άφησαν την πατρίδα τους και ήρθαν και αγωνίστηκαν, ως εθελοντές στα ελληνικά στρατεύματα και αρκετοί από αυτούς έχασαν την ζωή τους στα πεδία των μαχών.

   Η επανάσταση του 1821 αποτελεί μια πολύτιμη και διαχρονική παρακαταθήκη για τον Ελληνικό Λαό.  Ήταν η ανύψωση της ελευθερίας, του πείσματος, της επιμονής και της πίστης ότι υπάρχει κάτι πιο όμορφο στην απέναντι πλευρά της δουλείας, του φόβου και του βολέματος.  Γιατί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Καζαντζάκης «Στους Έλληνες δόθηκε η αποστολή να μετατρέπουν τη δουλεία σε ελευθερία».

  Και με αυτή την ορμή και το πάθος οι Έλληνες κατόρθωσαν  το ακατόρθωτο. Στα δύο πρώτα χρόνια της επανάστασης σημειώθηκαν νικηφόρες μάχες που το όραμα της απελευθέρωσης  φαινόταν να γίνεται πραγματικότητα. Η Στερεά Ελλάδα και οι ήρωές της, γνωστοί και άγνωστοι, πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα αυτά. Λαμπρές σελίδες της ιστορίας γράφτηκαν στην ευρύτερη περιοχή όπως όλοι γνωρίζουμε. Και σπουδαίους αγωνιστές, παραδείγματα φιλοπατρίας, ανιδιοτέλειας και αυτοθυσίας γέννησε ο τόπος μας.

   Όμως οι Έλληνες μαζί με τις τόσες αρετές, έχουν και τον κακό τους εαυτό. Τη διχόνοια που προέρχεται το στενό προσωπικό συμφέρον και η οποία δυστυχώς έδωσε το “παρών” και στην επανάσταση.

   Το 1824 λοιπόν, συνταράχτηκε από δυο εμφύλιες διαμάχες μεταξύ των πολιτικών και των στρατιωτικών παραγόντων. Μέσα σε αυτό το κλίμα της εμφύλιας αλληλοεξόντωσης, η Ελληνική Επανάσταση φάνηκε σιγά-σιγά να σβήνει.

    Τότε ήταν που  η Στερεά Ελλάδα πρωταγωνίστησε και σήκωσε  όλο το βάρος της συνέχισης του αγώνα. Στην περιοχή μας συνέβησαν τρία εκ των μεγαλύτερων γεγονότων της σύγχρονης τοπικής μας αλλά και εθνικής Ιστορίας.

  Το ένα είναι η μάχη της Άμπλιανης, Αμέσως μετά έρχεται η μάχη της Πανάσσαρης και το τελευταίο στρατιωτικό γεγονός της περιοχής μας που αξίζει να είμαστε περήφανοι είναι η μάχη της Σουβάλας.  Νικηφόρες όλες οι μάχες για τους Έλληνες και παταγώδης η αποτυχία για τους Τούρκους, με πρωταγωνιστές γνωστούς   και  άγνωστους  ήρωες της περιοχής μας.

Νιώθουμε περήφανοι που αξιωθήκαμε να καταγόμαστε από τέτοιους προγόνους και υπέρτατο χρέος μας είναι να τους θυμόμαστε και να τους τιμούμε!

 Επίσης είμαστε ευτυχείς γιατί στο χωριό μας υπάρχουν & σήμερα αρκετοί συγχωριανοί μας, που ασχολούνται με την ιστορική έρευνα  και αναδεικνύουν τα γεγονότα της τοπική μας ιστορίας και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό!

   Κι εμείς από την πλευρά του σχολείου προσπαθούμε να κάνουμε μέρος της εκπ/κής διαδικασίας την τοπική μας ιστορία για να κάνουμε τα Σουβαλιωτόπουλα να είναι περήφανα για τον τόπο τους.

 

 Ακολουθούν Φωτογραφίες από την εκδήλωση όπως τις πήραμε από το polydrososparnassou.blogspot

 






































 

                    Επιμέλεια  - Ανάρτηση:  Αλέκος Ι. Βαλάσκας 







 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."