Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η Γιορτή πετιμεζιού στην Πολύδροσο (ΦΩΤΟ)

   

     Ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες  η παρασκευή -παραγωγή του πετιμεζιού από το Σύλλογο Γυναικών Πολυδρόσου “Η ΕΣΤΙΑ” για τη γιορτή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου…

     Η διαδικασία παρασκευής του πετιμεζιού είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία, μια μυσταγωγία θα λέγαμε, αφού απαιτεί χρόνο, κόπο & κυρίως χέρια ανδρικά & γυναικεία, εθελοντικά προσφερόμενα, μα πάνω απ’ όλα θέληση & μεράκι για δημιουργία & προσφορά.

     Στοιχεία που ομολογουμένως περισσεύουν τόσο στα μέλη του σημερινού Δ.Σ. υπό την προεδρία της κ. Ανδριανής Λάζου – Κατοίκου όσο & στα απλά μέλη του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών του χωριού μας αφού από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς του & με μέριμνα του πρώτου Δ.Σ. υπό την προεδρία της πρώτης προέδρου του κ. Αλέκας Παπαθανασίου καθιέρωσαν την όμορφη αυτή, παραδοσιακού & λαογραφικού χαρακτήρα, γιορτή καταφέρνοντας να την καταστήσουν σε θεσμό πλέον που προσελκύει επισκέπτες πέραν των ορίων του χωριού μας αλλά & του Δήμου & του Νομού μας.

    Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι & εφέτος άρχισαν την εβδομάδα που μας πέρασε οι εργασίες της παρασκευής του πετιμεζιού & οι οποίες έλαβαν χώρα σε χώρο του αγροκτήματος Δημητρίου Κατοίκου στη θέση “Μπουρνιά” Πολυδρόσου.

     Η πρώτη φάση της όλης διαδικασίας περιλάμβανε την προμήθεια της πρώτης ύλης που ήταν 700 Kgr μυρωδάτου γλεύκους (μούστου) από τους Αμπελώνες Αργυρίου.        Ακολούθησε η δεύτερη φάση που περιλάμβανε το βράσιμο & το “κόψιμο” του γλεύκους κατά τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, όπως το έκαναν οι μανάδες μας & οι γιαγιάδες μας .

       Δέκα (10) τεράστια χαλκωματένια καζάνια μπήκαν επάνω στις τεράστιες σιδεροστιές & με φωτιά από ελάτινα καυσόξυλα έβραζαν για αρκετές ώρες τον βυσινέρυθρο θεϊκό ζωμό στον οποίο είχε προστεθεί η απαραίτητη ποσότητα άθου (στάχτης) για το λεγόμενο “κόψιμο” του μούστου.

     Αφού έβρασε & ξαφρίσθηκε ο μούστος & απομακρύνθηκε η φωτιά, έμεινε για ένα βράδυ στα καζάνια ώστε να κατακαθίσουν τα στερεά στοιχεία του & η στάχτη & την επόμενη ημέρα ακολούθησε το στράγγισμα.

      Και μετά το στράγγισμα άρχισε η τελευταία φάση της παρασκευής του πετιμεζιού που περιλάμβανε το βρασμό επί πολλές ώρες του στραγγισμένου & “κομμένου” πια ζωμού μέχρι να πάρει την τελική του παχύρευστη μορφή, σκούρο κόκκινο χρώμα, ιδιαίτερα γλυκιά γεύση & μεθυστικό άρωμα.

      Έτσι ολοκληρώθηκε & εφέτος η παρασκευή – παραγωγή του πετιμεζιού & από αυτή την εβδομάδα & μέχρι την ημέρα της γιορτής την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου οι γυναίκες του Συλλόγου θα επιδοθούν στην παρασκευή των ιδιαιτέρως εξαιρέτων & εύγευστων  εδεσμάτων & γλυκισμάτων παραγώγων του πετιμεζιού όπως είναι η παραδοσιακή μουσταλευριά, οι δίπλες, τα σουτζούκια, τα μουστοκούλουρα κ.α. .

       Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στις πετιμεζοδημιουργίες των γυναικών του Συλλόγου & με το καλό να συναντηθούμε όλοι στη γιορτή στις 29 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο του Αϊ- Ταξιάρχη μας.

                                                                                                       Αλέκος Ι. Βαλάσκας


Ακολουθούν & άλλες φωτογραφίες από την παρασκευή του πετιμεζιού.








                                   
                   



      Ευχαριστίες

     Ευχαριστώ την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Πολυδρόσου κ. Ανριανή Λάζου – Κατοίκου για την αποστολή των φωτογραφιών.

                                                                                                     Α.Ι.Β.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."