Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Γιορτάσαμε & εφέτος τον Αϊ-Λιά μας…

       Η δημοσίευση αυτή αφιερώνεται στον ψάλτη του ιερού μας ναού αγαπητό συγχωριανό μας & φίλο, Γιάννη Κυρίτση που αυτές τις ημέρες διέρχεται μια δύσκολη περιπέτεια με την υγεία του & του ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ταχεία ανάρρωση & σύντομη επάνοδο στο ιερό αναλόγιο του ναού μας.

 Εις το βουνό ψηλά εκεί/ είν’ εκκλησιά ερημική. /  το σήμαντρό της δεν κτυπά…/ δεν έχει ψάλτη ουδέ παπά…

    Όπως κάθε χρόνο έτσι & εφέτος οι Σουβαλιώτες, οι λιγοστοί πια πανωχωρίσοι & αρκετοί κατωχωριανοί, ανηφόρησαν στο λόφο του Προφήτη Ηλία στην Επάνω Σουβάλα όπου είναι κτισμένο το ομώνυμο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που δεσπόζει της εκπάγλου κάλλους περιοχής της Επάνω Σουβάλας & πρεσβεύει υπέρ των πιστών προσκυνητών του ο κορφίτης Προφήτης Ηλίας.

    Πριν τη δημοσίευση των φωτογραφιών από τον εφετινό εορτασμό που θα δείτε παρακάτω, θέλουμε να αναφερθούμε στη χρησιμοποίηση αλλά & την ιστορία της κεντρικής εικόνας της ανάρτησής μας εν ήδη μνημοσύνου στον δημιουργό της.

    Η εικόνα, όπως γράφουμε & στη λεζάντα της, είναι ένας εκπληκτικός ζωγραφικός πίνακας με θέμα του το λόφο & το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία & δημιουργός του είναι ο Σεραφείμ Παπαδημητρίου που τον ζωγράφησε κάπου εκεί στο τέλος της δεκαετίας του’40 με αρχές της δεκαετίας του ’50 & προφανώς ατενίζοντάς τον από την κατοικία του Σουφλαίϊκου σπιτιού στην Επάνω Σουβάλα .

    Ο Σεραφείμ Παπαδημητρίου κατήγετο από το Δίκαστρο Φθιώτιδος, ήταν δάσκαλος & μετέπειτα διετέλεσε Καθηγητής Τεχνικών, αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας & στη συνέχεια στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαρίσης.

   Ήταν ο γαμβρός του μακαρίτη μπάρμπα Θανάση Σουφλή στην κόρη του Αθανασία με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά στη δεκαετία του 1930-40: το Γρηγόρη που ζούσε στη Λαμία & για πολλά χρόνια ήταν ανώτερος υπάλληλος στον ΟΤΕ & έφυγε από τη ζωή, δυστυχώς, νέος, τον Θανάση οδοντίατρο, τον Αλέκο & την Αλέκα καθηγητές που ζουν σήμερα με τα παιδιά τους & τα εγγόνια τους στη Λάρισα.    Τις περισσότερες φωτογραφίες από τον εφετινό εορτασμό μας έστειλε το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας & νεωκόρος του ιερού μας ναού κ. Βιολέτα Ρίζου & κάποιες πήραμε από το fb & το λογαριασμό του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πολυδρόσου που διαχειρίζεται ο προϊστάμενος του ι.ν. αιδεσιμότατος π. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου .

 Ευχαριστίες

   Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα αδέλφια Θανάση, Αλέκο & Αλέκα Παπαδημητρίου τόσο για τη διάθεση της Κεντρικής Φωτογραφίας (Πίνακα Ζωγραφικής του πατέρα τους Σεραφείμ), της φωτογραφίας των παππούδων & γονέων των αλλά & για τα πληροφοριακά στοιχεία που μου παρήχαν.

  Ευχαριστώ επίσης & το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας κ. Βιολέτα Ρίζου για την αποστολή των φωτογραφιών από τον εφετινό εορτασμό.

                                                                                       Αλέκος Ι. Βαλάσκας                             

 Ακολουθούν φωτογραφίες.

      




                  







                             “Χρόνια Πολλά”

                                              &

                              του χρόνου εν υγεία                         




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."