Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Το νέο ιστορικό πόνημα του Ηλία Χρ. Θάνου


     Με ιδιαίτερη χαρά & ικανοποίηση, τόσο ως Σουβαλιώτης όσο & ως Πρόεδρος του Λαογραφικού – Ιστορικού Συλλόγου του χωριού μας, χαιρετίζω την έκδοση & κυκλοφορία του νέου βιβλίου του συγχωριανού μας & μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας ερευνητή & συγγραφέα Ηλία Χρ. Θάνου...

   Είναι το δεύτερο ιστορικό σύγγραμμα, μέσα σε ένα χρόνο, που μας παραδίδει ο αγαπητός μας Ηλίας, το πρώτο ήταν το με τίτλο “Ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαίας”.

   Ο τίτλος του βιβλίου είναι “Η αποτυχημένη εκστρατεία του Δερβίς-πασά στην Ανατολική Ρούμελη” με αναφορά & παρουσίαση ενδιαφερόντων στοιχείων σχετικών με μάχες, γεγονότα & πρόσωπα που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης , στην περιοχή της Ρούμελης & κυρίως στην εγγύτερη περιοχή μας , όπως ήταν οι Μάχες της Άμπλιανης , της Πανάσαρης & η Μάχη της Σουβάλας.

  Διαβάζοντας ο ίδιος το βιβλίο πραγματικά το βρήκα πολύ ενδιαφέρον κυρίως ως προς την προσπάθεια που έκανε ο συγγραφέας να τεκμηριώσει τα παρατιθέμενα στοιχεία ανατρέχοντας σε πλήθος αξιόλογων πηγών πράγμα που, κατά τη γνώμη μου, το καθιστά ένα ενδιαφέρον, αξιόλογο & μη αμφισβητούμενο, ως προς τα στοιχεία του, σύγγραμμά .

   Άλλωστε μικρή σημασία έχει η δική μας γνώμη, ως μη επαϊόντων, όταν το βιβλίο Προλογίζει καταθέτοντας την επιστημονική του άποψη ένας επαϊων όπως είναι ο Δρ. Μελέτης Μελετόπουλος (Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής στην Ιόνιο Σχολή, Καθηγητής στη Σχολή Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας και απόγονος Πελοποννησίων αγωνιστών του 1821).

Και ο οποίος αναφέρει στον Πρόλογό του:

   “Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο συγγραφέας του εξαιρετικού πονήματος για τις μάχες της Άμπλιανης, Πανάσσαρης και Σουβάλας έχει να επιδείξει αξιοσημείωτα επιστημονικά και ερευνητικά προσόντα. Διαχειρίζεται το υλικό του με απόλυτη αντικειμενικότητα, χωρίς ίχνος ιδεολογικών επιδράσεων, από αυτές που ταλαιπώρησαν την ιστοριογραφία της περιόδου της Μεταπολίτευσης και την μετακίνησαν από την επιστήμη στην ιδεοληψία. Παραθέτει τις διαφορετικές πληροφορίες που δίνουν οι ποικίλες πηγές, χωρίς να λαμβάνει ο ίδιος αυθαίρετη θέση, υπέρ ή κατά, χωρίς επαρκή τεκμήρια. Εξονυχίζει τα γεγονότα, εξαντλεί τις λεπτομέρειες, κατονομάζει ένα προς ένα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, δεν αποσιωπά τις αμφιβολίες και τις αβεβαιότητες. Έχει εντυπωσιακή εποπτεία των πηγών και της βιβλιογραφίας, έχει μελετήσει όλα τα διαθέσιμα, σύγχρονα της εποχής και μεταγενέστερα κείμενα, επιστολές, προφορικές μαρτυρίες, απομνημονεύματα. Επίσης αξιοποιεί τα πορίσματα των σοβαρών σύγχρονων ιστορικών, όπως ο επίσης Ρουμελιώτης, σημαντικός ερευνητής των κρατικών αρχείων και συγγραφέας Γιώργος Πύργαρης. Ο Ηλίας Θάνος τοποθετεί τα γεγονότα στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά. Επίσης έχει πλήρη εποπτεία του χώρου, στοιχείο στο οποίο τον έχει βοηθήσει η καταγωγή του και η μόνιμη διαμονή του στο Πολύδροσο, δηλαδή την ιστορική Σουβάλα. Παρά την άκρα αξιολογική του ουδετερότητα, εμφανώς το κίνητρό του είναι η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του και την πατρίδα γενικώτερα. Χωρίς άλλωστε την αγάπη για το γνωστικό αντικείμενο, η επιστήμη εκφυλίζεται σε καρριέρα και ρουτίνα. Είναι βέβαιο ότι η νέα γενιά των Ελλήνων ιστορικών θα είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη και θα αποσαφηνίσει με την σοβαρότητα”, αντικειμενικότητα και φιλοπονία της τις μεγάλες εκκρεμότητες που αφήνει πίσω της η ελληνική ιστοριογραφία του Εικοστού Αιώνα, ξαναπιάνοντας το νήμα των μεγάλων Ελλήνων ιστορικών του Δεκάτου Ενάτου.

  Κλείνοντας αυτή μου την τοποθέτηση – χαιρετισμό θέλω τόσο προσωπικά όσο & εκ μέρους των λοιπών μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου μας να ΣΥΓΧΑΡΩ τον αγαπητό μας Ηλία για την άοκνη & αξιέπαινη προσπάθειά του να καταγράφει & να παρουσιάζει την ιστορία του τόπου μας μέσα από τα συγγράμματά του & να του ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ να είναι καλοτάξιδο το νέο του αυτό βιβλίο.

   Προτρέπουμε δε τόσο τα μέλη & τους φίλους του Συλλόγου μας όσο & κάθε συγχωριανό μας να προμηθευθούν το νέο αυτό πόνημα του Ηλία όχι μόνο γιατί θα βρουν σε αυτό ενδιαφέροντα στοιχεία για τις μάχες που έγιναν στην περιοχή μας κατά την Ελληνική Επανάσταση αλλά & γιατί πρέπει να ενθαρρύνουμε ένα νέο άνθρωπο, νέο παιδί του χωριού μας να συνεχίσει τη συγγραφική του προσπάθεια .

                                                                                           Αλέκος Ι. Βαλάσκας

 

            Ακολουθεί το μήνυμα που μας έστειλε ο Συγγραφέας για να μας γνωστοποιήσει την κυκλοφορία του βιβλίου του.

       Σαν συγγραφέας, ύστερα από παρότρυνση, αναλώθηκα στο να παρουσιάσω την αποτυχημένη εκστρατεία του Δερβίς Πασά στην Ανατολική Ρούμελη.

    Ένα βιβλίο που μου κόστισε χρόνο και χρήμα, αλλά η ικανοποίηση του να γράψεις το πρώτο βιβλίο, σε παγκόσμια βάση, που να αφορά αποκλειστικά τον Δερβίς Πασά και την εκστρατεία του, είναι τεράστια.

    Το παραδίδω στον Έλληνα αναγνώστη με την ελπίδα να γνωρίσει τους ανθρώπους της πατρίδας του που έδωσαν το αίμα τους για να είναι ελεύθερος σήμερα.

    Στο βιβλίο θα βρείτε ό,τι έχει μέχρι σήμερα γραφτεί για τις μάχες Άμπλιανης, Πανάσσαρης και Σουβάλας.

   Επίσης, στο βιβλίο υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα με πιο σημαντικά τον πλήρη κατάλογο των τραυματισμένων στη μάχη της Άμπλιανης, την πραγματική ημερομηνία και τοποθεσία της μάχης της Σουβάλας και – το πιο αξιόλογο, κατά τη γνώμη μου, τους τραυματισμένους της μάχης της Σουβάλας.

   Όλα αυτά τεκμηριώνονται μέσα από δημοσιεύσεις σε εφημερίδες της εποχής καθώς και πρωτότυπα έγγραφα που γράφτηκαν από τους ανθρώπους που είδαν τα γεγονότα από κοντά αλλά και κείμενα μεγάλων ιστορικών.

   Δεν έχω σκοπό να προσβάλω κανέναν. Δεν παρουσιάζω την άποψή μου, αλλά τις απόψεις εγκυρότερων ιστοριογράφων από μένα.

   Πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο πρέπει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη κάθε ανθρώπου που κατάγεται από την Φωκίδα ή έχει σχέσεις μαζί της.

   Έτσι, εν κατακλείδι, αφορά κάθε Ρουμελιώτη (Φωκίδα-Παρνασσίδα και Δωρίδα, Βοιωτία και Φθιώτιδα, Καρπενήσι και Αιτωλοακαρνανία), Σουλιώτη και απανταχού Έλληνα.

    Το γιατί, γίνεται ξεκάθαρο στο βιβλίο. Καλή ανάγνωση-μελέτη!

  Το βιβλίο προλογίζει ο Δρ. Μελέτης Μελετόπουλος (Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής στην Ιόνιο Σχολή, Καθηγητής στη Σχολή Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας και απόγονος Πελοποννησίων αγωνιστών του 1821).

    Για να προμηθευτείτε το αντίτυπο επικοινωνήστε στο Τηλ. 6989847775 ή στο email hliasthanos2001@gmail.com ή με μήνυμα στο προφίλ μου στο Facebook Ηλίας Χρ. Θάνος. 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."