Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Παναγιώτης Καρασαλής: Δύο πιστοποιητικά του αγώνα του ’21 που έρχονται πρώτη φορά στη δημοσιότητα

 

Γράφει ο Ηλίας Χρ. Θάνος      Ερευνητής-Συγγραφέας-Αρθρογράφος

    Τα τελευταία χρόνια, ασχολούμενος με την ιστορία του τόπου μας, έχω αποκομίσει πολλές ενδιαφέρουσες γνώσεις ιδίως δε για την Επανάσταση του 1821...

    Ως απόρροια της παραπάνω ενασχόλησής μου σχετικά με τον τόπο μας επέλεξα να φέρω στη δημοσιότητα σήμερα, ίσως για πρώτη φορά, δύο πιστοποιητικά του αγωνιστή Παναγιώτη Καρασαλή από την Άμφισσα.

    Μέσα από αυτά τα πιστοποιητικά μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικότατα στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του αγωνιστή αυτού.

    Ο Παναγιώτης Καρασαλής συμμετείχε από την αρχή του αγώνα υπό τις οδηγίες του Νάκου Πανουργιά.

    Δεν πρέπει επειδή αναφέρεται ότι συμμετείχε στη μάχη της Γραβιάς να συγχιστούμε και να τον κατατάξουμε στους εκλεισθέντες εντός του χανιού καθότι σε άλλα πιστοποιητικά υπογραφόμενα υπό του Νάκου Πανουργιά γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτός ο αγωνιστής δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς.

    Σε εκείνα τα πιστοποιητικά των άλλων αγωνιστών υπάρχει η φράση «μέσα στο χάνι» η οποία στα σημερινά πιστοποιητικά μας του Καρασαλή απουσιάζει.

    Άρα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι βρισκόταν στη μάχη της Γραβιάς έξωθεν του χανιού.

   Στην περίφημη μάχη της Άμπλιανης ήταν ένας από τους τραυματισμένους (τα ονόματα των τραυματισμένων και των σκοτωμένων, τα οποία θα έρθουν και αυτά για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, θα τα βρείτε στην καινούργια μου μελέτη, που θα κυκλοφορήσει το προσεχές διάστημα και θα αναφέρεται στις μάχες Άμπλιανης, Πανάσσαρης και Σουβάλας.

  Τέλος, πολέμησε υπό τις διαταγές του Μακρυγιάννη και του Γιάννη του Γκούρα ήτοι του Ιωάννη Μαμούρη, εξαδέλφου του Γιάννη Γκούρα, ο οποίος μετά τον θάνατο του τελευταίου κράτησε το όνομά του όπως είχε αφήσει εντολή ο Γκούρας στη διαθήκη του.

     Ας απολαύσουμε τα πιστοποιητικά στα οποία διατηρείται η ορθογραφία της εποχής απλά μεταφέρονται στο μονοτονικό σύστημα γραφής. Εις το επανιδείν !

                                                                                                        Η.Χ.Θ.

 

1ο Πιστοποιητικό:

«Οι υποφαινόμενοι οπλαρχηγοί μαρτυρούμεν ενσυνειδότως ότι αφ’ ής άρχισεν ο υπέρ ελευθερίας ιερός αγών ο κύριος Παναγιώτης Καρασαλής έλαβε τα όπλα εις χείρας και ακολούθησεν τον μεν κ. Ν. Πανουργιάν από το 1821 μέχρι του 1825 και παρευρέθη εις τας μάχας της Χαλκωμάτας, της Γραβιάς, του Αετού, των Βασιλικών, της Άμπλιανης, εις των Πεντεορίων. Τον δε κ. Μακρυγιάννην από το 1825 μέχρι του 1827 και παρευρέθη εις τας μάχας του Νεοκάστρου, εν Ανάπλι Ναυπλίας, Χαϊδαρίου και Φαλήρου όπου και επληγώθη κατά τον δεξιόν πόδα. Και το κ. Ιωάν. του Γκούρα από το 1827 μέχρι της καταπάυσεως των πολεμικών δεινών.

Παρακαλούθει δε ως Μπουλουκτσής καθ’ όλον τούτο το διάστημα υπό την οδηγίαν μας έδειξε τον μεγαλύτερον ηρωϊσμόν και εφέρθει τιμιότατα.

Η ευσυνειδησία μας ταύτη χρέος δεν δυνάμεν ολιλογίαν ότι ο γενναίος και ευπειθείς ούτος της πατρίδος μαχητής επαξίως των εκδουλεύσεών του μένει εδώ την αναγκαίαν αμοιβήν αφού τοσάκις δια εγγράφου πιστοποιούμεν τους αγώνας και θυσίας του.

Κατ’ αίτησιν λοιπόν του ειριμένου κ. Καρασαλήν δίσομεν το παρόν μας υπογραφέν αποδεικτικόν εις χείρας του δια να του χρησιμεύσει όπου οιδεί.

Εν Αθήναις την 16 Φεβρουαρίου 1837.

[Υπογραφές]

Μακρυγιάννης

Ν. Πανουργιάς

Ιωάννης του Γκούρα»


                                                      ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ  1ο

 


2ο Πιστοποιητικό:

«Πιστοποιώ ο υποφαινόμενος ότι ο υπολοχαγός Παναγιώτης Καρασαλής αμφισσεύς, άμα ήρχισεν ο υπέρ ανεξαρτησίας της ελλάδος αγών, έλαβε τα όπλα και κατετάχθη υπό την οδηγίαν μου εχρημάτισε δε υπ’ εμέ από τα 1821 μέχρι του 1825 και ήτον εις των αξιωματικών μου ονομασθέντων τότε Μπουλουξίδων έχων μεταυτού ικανόν αριθμόν στρατιωτών.

Καθ’ όλον το διάστημα της υπ’ εμέ υπηρεσίας του παρευρέθη εις τας μάχας της χαλκομάτας, της Γραβιάς, του αετού, των βασιλικών, της άμπλιανης (όπου και επληγώθη εις τον αριστερόν βραχίονα), των πέντε ορίων και εις πολλάς άλλας συγκροτηθήσας κατά την ανατ. ελλάδα.

Εις όλας τα μάχας έδειξε την μεγαλυτέραν γενναιότητα και πάντοτε εφέροντο τιμίως, πιστώς εις τα χρέη του και μετά προθυμίας εις τας ανάγκας της πατρίδος.

Όθεν κατ’ αίτισίν του και του προς την πατρίδα εκδουλεύσεων και άκρας τιμιότητος και πειθαρχίας του δίδω το παρόν ιδικόν μου πιστοποιητικόν διά να του χρησιμεύσει όπου δει.

Εν αμφίσση την 23 Ιανουαρίου 1841

[Υπογραφές] Ν. Πανουργιάς

Εθεωρήθη το γνήσιον της υπογραφής του συνταγματάρχου Νάκου Πανόριαν

Εν αμφίσση την 15 Φεβρουαρίου 1841

ο Δήμαρχος Αφμίσσης

Παναγιώτης [δυσανάγνωστος]»


                                                                ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ 2ο


Πηγή: [GRGSA-CSA_PAO007.00.01.F000069] Φάκελος #069 - Αιτήσεις αγωνιστών(gak.gr)(http://arxeiomnimon.gak.gr/search/resource.html?tab=01&id=566369)

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."