Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Η Χριστουγεννιάτικη Παραδοσιακή κουλούρα μας στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου μας



   Την Παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη κουλούρα..

 ως συμβολικό δώρο Χριστουγέννων, προσέφερε ο Σύλλογός μας & εφέτος στους μαθητές & τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας.

   Η Παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη κουλούρα αποτελούσε, τα παλαιότερα χρόνια, το βασικό δώρο Χριστουγέννων που πρόσφεραν κυρίως οι νονές προς τα βαφτιστήρια τους & οι γιαγιές προς τα εγγόνια τους.

   Ζυμώνονταν & πλάθονταν με ιδιαίτερη επιμέλεια & ειδικό τρόπο (σε σχήμα & μέγεθος):

  - άλλες στρόγγυλες με ένα αυγό στο κέντρο & τέσσερα καρύδια στις τέσσερις άκρες του σταυρού που σχημάτιζαν τα δύο κομμάτια ζυμαριού που έμπαιναν σταυρωτά πάνω από το αυγό (όπως αυτές που δείχνουν οι φωτογραφίες)


        - άλλες σε σχήμα κοτσίδας, όπως τα σημερινά τσουρέκια, με ένα αυγό  στο στρόγγυλο τμήμα & πάλι με δύο κομμάτια ζυμάρι σταυρωτά πάνω από το αυγό & στις άκρες τους καρύδια 

       - άλλες όμως διπλές σε σχήμα κοτσίδας στη μέση αλλά με δύο στρόγγυλα μέρη στα άκρα τους & δύο αυγά πλασμένες κατά τον ίδιο τρόπο.

  Το ψήσιμό τους γινόταν όπως ήταν φυσικό στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο που δεν έλειπε από κανένα σπίτι του χωριού & που όταν φούρνιζαν οι νοικοκυρές το ψωμί, τα ταψιά με τις πίτες & τα Αγιοβασιλιάτικα γλυκά (μπακλαβάδες, σουσαμόπιτες & τις δίπλες) ευωδίαζαν οι γειτονιές & μοσχοβολούσε όλο το χωριό.

   Τις δικές μας κουλούρες, για τους μαθητές του Δημοτικού μας Σχολείου, παρασκεύασε ως προσφορά προς το Σύλλογό μας & πάλι εφέτος ο αγαπητός συγχωριανός μας αρτοποιός & μέλος του Συλλόγου μας Θοδωρής Καλλιμάννης βοηθούμενος & από το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας κ. Τούλα Ρίζου & τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

   Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες. 

                               














Ευχόμαστε στη Δ/ντρια του Δημοτικού μας Σχολείου κ. Βασιλική Παπαστάμου, στους Δασκάλους, στους μαθητές & τις μαθήτριες

                                               “ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ”

                          ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

                                                         2024




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."