Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

23 Οκτωβρϊου 1942 Η μάχη στο Ελ Αλαμέιν & ο Σουβαλιώτης Μαχητής (2ο ΜΕΡΟΣ)

Η ελληνική παρουσία στη μάχη του Ελ Αλαμέιν…

Στη μάχη του Ελ Αλαμέιν φυσικά συμμετείχαν και Έλληνες μαχητές. Ήταν όλοι εκείνοι οι στρατιώτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί του ελληνικού στρατού που διέφυγαν τη φρικτή Κατοχή στην Ελλάδα. Όλοι αυτοί, μετά την κατάρρευση του μετώπου και τη σάρωση της Ελλάδος από τον Άξονα, έμειναν πιστοί στο πνεύμα του μετώπου συνεχίζοντας τον πόλεμο στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή παρά τω πλευρώ των Συμμάχων.

Στο Ελ Αλαμέιν, συμμετείχε η 1η Ελληνική Ταξιαρχία Μέσης Ανατολής υπό τον συνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα. Η ταξιαρχία ανήκε στη βρετανική 50η μεραρχία. Οι Έλληνες μαχητές εκτέλεσαν εικονικές επιθέσεις παραπλάνησης, περιπολίες, νυχτερινές επιχειρήσεις και επιδρομές κατά των εχθρικών στρατευμάτων. Οι ελληνικές απώλειες ήταν 6 νεκροί αξιωματικοί, 83 νεκροί στρατιώτες, 26 τραυματίες αξιωματικοί, 202 τραυματίες στρατιώτες. Σύμφωνα με την ελληνική ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση, η νίκη των Ελλήνων στο Ελ Αλαμέιν αποδόθηκε σε θαύμα του Αγίου Μηνά. Οι Σύμμαχοι παραχώρησαν την περιοχή όπου βρισκόταν ο αρχαίος γκρεμισμένος ναός του Αγίου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Το Πατριαρχείο ανοικοδόμησε το ναό του Αγίου Μηνά.


Ο Σουβαλιώτης μαχητής στο Ελ Αλαμέιν & στο Ρίμινι

ΛΟΥΚΑΣ Ν. ΚΟΤΣΙΑΣ (1918 - 2001)

                           

     Μεταξύ των ηρώων της Σουβάλας που προσέφεραν τις υπηρεσίες στους στην πατρίδα ήταν και ο Κότσιας Λουκάς (ο γερο-Ρίμινι).

     Μετά την κατάρρευση του μετώπου συνέχισε τον αγώνα ενάντια στον Άξονα, στην Αφρική, στις τάξεις της θρυλικής ΙΙΙ Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας (ΙΙΙ ΕΟΤ). Η ταξιαρχία έλαβε μέρος σε μια σύντομη μετεκπαίδευση σε συμμαχικό στρατόπεδο στην Παλαιστίνη, όπου μεταξύ άλλων ο Λουκάς Κότσιας βαπτίστηκε στον Ιορδάνη, συμμετείχε στην μεγάλη μάχη του Ελ Αλαμέϊν και εν συνεχεία στην απόβαση και την μάχη του Ρίμινι, στην Ιταλία.        

    Μέχρι την επιστροφή του, μετά την νίκη των συμμαχικών στρατευμάτων, η οικογένεια του τον θεωρούσε νεκρό. Πολλοί παλαιοί τον θυμούνται στις επετείους να παρελαύνει περήφανος με τα παράσημα του επάνω στο άλογο.

 Μετάλλια που απονεμήθηκαν στον δεκανέα Κότσια Λουκά (ΙΙΙ ΕΟΤ).

ΑΡΓΥΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ 1940 - 1941 (Πολεμικές επιχειρήσεις Αλβανικού μετώπου)

ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ 1941 - 1945 (Πολεμικές επιχειρήσεις Β. Αφρικής και Ιταλίας)

ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 1941 - 1945

ΧΡΥΣΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΡΚΟΥ (Απενεμήθη από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Χριστόφορο)

          Το Αργυρό Αριστείο Ανδρείας, είναι η ανώτερη διάκριση που απονέμεται σε κατώτερους αξιωματικούς.

        Το μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων, απονέμεται για εξαιρετικές πράξεις στο πεδίο της μάχης.

    Απόσπασμα από το βιβλίο του Στάθη Πιπέρα "Ιστορία της Πολυδρόσου Παρνασσού", με την ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Ηλία  Κυρίτση.

Τα μετάλλια. Στην φωτογραφία υπάρχει και το διακριτικό της ΙΙΙ Ε.Ο.Τ.


   Μπαγιονέτα (λόγχη) της WEHRMACHT κατασκευασμένη από την εταιρεία COPPEL GMBH, με σειριακό αριθμό 1268 b, την οποία κατείχε ως πολεμικό ενθύμημα ο Λ. Κότσιας.



Σημείωση 

           Τα παραπάνω στοιχεία για τον συγχωριανό μας Λουκά Ν. Κότσια αποτελούν αναδημοσίευση αφού το πρώτον δημοσιεύθηκαν από το ιστολόγιο μας στις 27 Οκτ.2015 



 




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."