Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Μάντις ή Θρήσκος



Του Τάκη Ευθυμίου

Η Μάντις είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο φαντασμαγορικά έντομα της φύσης και οι άνθρωποι πάντοτε της έδειχναν φόβο και σεβασμό...

 Φόβο, επειδή κοιτώντας την από κοντά ξαφνιάζεται κανείς από την τερατώδη όψη του κεφαλιού της. Σύμφωνα με μια δημώδη πρόληψη, η Μάντις κουβαλά το κακό μάτι.

Η άλλη του ονομασία είναι Θρήσκος, προφανώς επειδή παίρνει στάση σαν να προσεύχεται. Προσευχόμενος Μάντης θα του ταίριαζε καλύτερα. Οι νεοέλληνες ονομάζουν αυτό το έντομα και Αλογάκι της Παναγίας, προφανώς κατ’ ευφημισμό, επειδή είναι αιμοδιψές και αιμοβόρο έντομο και  καμιά σχέση δεν έχει με τη θρησκεία.

Το όνομα Μάντις-Προφήτης που έδωσαν οι αρχαίοι στο πλάσμα αυτό σημαίνει κάτι. Η εμφάνισή της θεωρείται αναγγελία λιμού και η σκιά της μια γρουσουζιά για τα ζώα που συναντά.

Ο Αρίσταρχος αναφέρει πως η Μάντις είναι υπεύθυνη για την κακοτυχία. Είναι το βλέμμα της που φέρνει δυστυχία σ’ όποιον αγγίζει. Ήταν ονομαστή η μαγική της δύναμη. Όταν κάποιος αρρώσταινε του έλεγαν πως τον κοίταξε η Μάντις.

Η στάση της μοιάζει με αυτή της προσευχής και τα υπερυψωμένα πόδια της φέρνουν στο νου ενωμένα χέρια, γι’ αυτό της δείχνουν απόλυτο σεβασμό. Κάποιοι θρύλοι που κυκλοφορούν από γενιά σε γενιά εξηγούν αυτή την ειδική στάση, λέγοντα πως πρόκειται για μετανοημένη αμαρτωλή που κρύβει το πρόσωπο με τα χέρια.

Είναι μια μάντις στην κυριολεξία διαισθητική και δείχνει το δρόμο στα χαμένα παιδάκια, επειδή αντιλαμβάνεται από ένστικτο που βρίσκεται ο λύκος. Έτσι ισχυρίζονται τουλάχιστον πολλές παιδικές ιστορίες.

Μεταξύ των εντόμων είναι το μοναδικό που καθοδηγεί το βλέμμα του. Πάντως το πιο ειδικό χαρακτηριστικό της Μάντιδας είναι που καταβροχθίζει το αρσενικό κατά ή μετά το ζευγάρωμα. Συμβαίνει ακόμη και να τον αποκεφαλίζει στην αρχή του ζευγαρώματος ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη νευρική σεξουαλική του δύναμη. Αμέσως μετά το καταβροχθίζει ολόκληρο, τόσο με το στόμα όσο και με το σεξουαλικό όργανο. Αυτή η βάναυση σεξουαλικότητα έχει εξηγηθεί με ποικίλους τρόπους.


Οι φυσιοδίφες παρατήρησαν πως μετά τον αποκεφαλισμό οι σπασμωδικές κινήσεις που απαιτούνται για το ζευγάρωμα εκτελούνται αποτελεσματικότερα και για περισσότερο χρόνο.

Τρώγοντας το θηλυκό το σώμα του αρσενικού παίρνει αρκετές πρωτεΐνες τις οποίες αργότερα χρειάζεται για να θρέψει τους κοινούς απογόνους τους που θα έρθουν στον κόσμο μετά την επιτυχημένη συνουσία. Τα αρσενικά κατά κάποιον τρόπο γνωρίζουν τι τα περιμένει γι’ αυτό κατά την εκσπερμάτωση κάποιες φορές κάνουν μια απότομη κίνηση και αποκολλιούνται από το θηλυκό για να γλιτώσουν την επίθεση που τα περιμένει. Το πιο παράξενο από όλα είναι ότι μετά τον αποκεφαλισμό του αρσενικού κατά την επίθεση του θηλυκού η συνουσία συνεχίζεται για μερικά δευτερόλεπτα και η γονιμοποίηση του θηλυκού είναι πάντα επιτυχής μετά το θάνατο του αρσενικού.


Πηγή: fthiotikos-tymfristos.blogspot.com


                             Επιμέλεια Ανάρτησης: Αλέκος Ι. Βαλάσκας 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."