Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Η παρουσίαση, στην Πολύδροσο, του βιβλίου του Ηλία Χρ. Θάνου για τον Σαλώνων Ησαΐα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 19/03/2023 στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυδρόσου...

 η παρουσίαση του πρώτου συγγραφικού πονήματος του συγχωριανού μας Φοιτητή Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας κ. Ηλία Χρ. Θάνου που αναφέρεται στη ζωή το έργο & τους αγώνες του ηρωϊκού Επισκόπου Σαλώνων Ησαϊα, του πρώτου Δεσπότη που έπεσε μαχόμενος στην κορυφαία στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας, την Επανάσταση του 1821.

     Στην εκδήλωση  αυτή παρέστησαν θεσμικοί παράγοντες της πολιτείας & της αυτοδιοίκησης όπως: ο Βουλευτής του νομού μας κ. Ιωάννης Μπούγας, ο Δήμαρχος μας κ. Παναγιώτης Ταγκαλής η πολιτευτής κ. Ασπασία Μανδρέκα, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Παρνασσού κ. Αθ. Αδαμάκος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ευαγ. Κούσουλας η Πρόεδρος της Τ.Κ. Πολυδρόσου κ. Εφη Τοπάλη, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δεσφίνας κ. Χαράλαμπος Καλιακούδας, τέως αυτοδιοικητικοί αλλά & πλήθος συγχωριανών μας.

    Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Φιλόλογος & Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας κ. Νάγια Πάντου η οποία αφού διάβασε ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέως κάλεσε στη συνέχεια πρώτον τον εφημέριο του χωριού μας π. Κωνσταντίνο Παπαθανασίου ο οποίος εκπροσωπούσε & τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, τον Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστο & ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του μετέφερε & τις ευχές και ευλογίες του Μητροπολίτου  στον συγγραφέα.

    Στη συνέχεια, στο βήμα ανήλθε ο Βουλευτής Φωκίδος κ. Ιωάννης Μπούγας, ο οποίος αφού αναφέρθηκε για την σημασία της ελληνικής Επανάστασης στην ζωή των νέο-Ελλήνων, συνεχάρη τον συγγραφέα προτρέποντάς τον να συνεχίσει να αναδεικνύει τις ιστορικές προσωπικότητες & τους ήρωες του τόπου μας.

    Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής στο χαιρετισμό του, αφού τόνισε για την σημασία της προσωπικότητας του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα για την περιοχή συγχαίροντας τον συγγραφέα τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί περισσότερο με την Ιστορία του τόπου μας & την ανάδειξη των ηρώων του.

   Μετά τους παραπάνω χαιρετισμούς ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Θάνου από τους:

     α. κ. Δημήτριο Κατοίκο, ιστορικό ερευνητή – συγγραφέα & μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ο οποίος μετά από αναλυτική του αναφορά στο χρονικό από την υποδούλωση μέχρι την παλιγγενεσία & την επανάσταση έδωσε μια αναλυτική πλην σύντομη περιγραφή των αναφερομένων στο βιβλίο του κ. Θάνου.

   β. Πρωτοπρεσβύτερο π. Διομήδη Παναγιωτόπουλο Αρχιερατικό επίτροπο της περιφέρειας Αμφίκλειας Φθιώτιδας και συγγραφέα που μίλησε για την προσφορά στο έθνος και τον τοπικό λαό του Επισκόπου Ησαΐα δίνοντας την παρότρυνση στον νέο συγγραφέα Ηλία να ασχολείται εις βάθος με την Ιστορία και όχι επιφανειακά.

    Ακολούθησε στη συνέχεια σύντομη αναφορά του ιδίου του συγγραφέα σχετικά με τα κίνητρα & το ενδιαφέρον του που τον ώθησαν να φτάσει στην έκδοση του πρώτου του συγγραφικού πονήματος τις δυσκολίες που αντιμετώπισε & ευχαρίστησε την οικογένεια του , τους φίλους & όλους όσους στάθηκαν δίπλα του για την έκδοση αυτού του βιβλίου.

    Τέλος η όμορφη αυτή εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό του Προέδρου  της Τ.Κ. Δεσφίνας κ. Χαράλαμπου Καλλιακούδα ο οποίος αφού συνεχάρη τον συγγραφέα που έγραψε αυτό το βιβλίο για τον καταγόμενο από το χωριό του Μητροπολίτη Ησαΐα, τον προσκάλεσε στην Κοινότητα Δεσφίνας με σκοπό να παρουσιάσει και εκεί το βιβλίο του ώστε μέσα από την ιστόρισή του να  γνωρίσουν & οι συγχωριανοί του άγνωστα στοιχεία για τον ηρωικό Δεσπότη.

 

      Ακολουθεί φωτογραφικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση.

























  

                                Επιμέλεια Ανάρτησης: Αλέκος Ι. Βαλάσκας 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."