Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Γεωργική Μελέτη Κοινότητος Σουβάλας εν έτει 1937 ΜΕΡΟΣ 1ο

 Διά της παρούσης  σκοπούμεν την εξέτασιν της εν γένει γεωργικής καταστάσεως της Κοινότητος Σουβάλας Παρνασσίδος ως &  την υπόδειξιν των ενδεδειγμένων βελτιωτικών μέτρων δι’ ‘ων κατά την γνώμην μας θα καταστή δυνατή η αύξησις της γεωργικής παραγωγής & τόνωσης διά ταύτης της ιδιωτικής οικονομίας των κατοίκων της ως άνω κοινότητος... (Εκ της ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ της Μελέτης)

     Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δημοσιεύσουμε από την ιστοσελίδα μας ένα ακόμη παλαιό έγγραφο ντοκουμέντο που μας παραχώρησε σε ακριβές αντίγραφο, εκ του προτοτύπου, που κατέχει στο οικογενειακό του Αρχείο ένας εξαίρετος συγχωριανός μας, νέο μέλος του Συλλόγου μας, νέος στην ηλικία, λάτρης της ιστορίας, της λαογραφίας & της παράδοσης του τόπου μας ο Θοδωρής Χρ. Τζιβάρας.

     Πρόκειται για ένα σύγγραμμα με τον τίτλο “ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΣΟΥΒΑΛΑΣ” συνταχθείσα το έτος 1937 από το συγχωριανό μας Γεωπόνο Θωμά Χαρ. Σβίγγο* & η οποία περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία τοπογραφικά, δημογραφικά & κυρίως στοιχεία για την εν γένει γεωργική & κτηνοτροφική κατάσταση του χωριού μας , την εποχή εκείνη, όπως καλλιεργήσιμες εκτάσεις, είδη καλλιεργειών, παραγωγή προϊόντων, ζωικό κεφάλαιο, μέσα καλλιέργειας κ.α.)

     Η Μελέτη, λόγω του μεγέθους της (40 σελίδες) θα δημοσιευθεί από την ιστοσελίδα μας τμηματικά & σε τρείς ή τέσσερις συνέχειες – μέρη μία κάθε Σάββατο, αρχής γενομένης από σήμερα .

     Η μορφή δημοσίευσης των σελίδων θα είναι φωτογραφική προκειμένου να διατηρηθεί τόσο η γλώσσα όσο & η αυθεντικότητα του κειμένου.

                                                                                            Α. Ι. Β.






*Θωμάς Χαρ. Σβίγγος  Εκ του Γενεαλογίου Χαραλάμπους Αθ. Σβίγγου (1867) επαγγέλματος γεωργού & συζύγου του Γεωργίας το γένος Δήμου Ρίζου διαβάζουμε ότι ο Θωμάς ήταν ένα από τα πέντε τέκνα τους & το μόνο άρρεν που γεννήθηκε το 1891. Αδελφές του ήταν η Γιαννίτσα γεν. 1890, η Ασήμω γεν. 1893, η Μαρία γεν.1906 & η Αργυρή γεν.1911.

        Στη φωτογραφία που ακολουθεί εμφανίζονται καθήμενοι ο γερό- Δήμος Ρίζος & δίπλα του η κόρη του Γεωργία σύζυγος Χαράλαμπου Σβίγγου.                             

 Όρθιοι οι θυγατέρες Μαρία, Ασήμω, Αργυρή & ο γιός Θωμάς του Χαράλαμπου & της Γεωργίας Σβίγγου 






   Επιμέλεια Ανάρτησης: Αλέκος Ι. Βαλάσκας 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."