Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Ιχνηλατώντας την ιστορία & τα μνημεία του τόπου μας …

 …Η υστεροβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στον Έρωχο            Τα ερείπια της υστεροβυζαντινής εκκλησίας του Ιωάννη Προδρόμου στον Έρωχο. 


Του Δημήτρη Κατοίκου *  

 «Το μέγεθος και ο πληθυσμός της μεσαιωνικής Σουβάλας πρέπει να ήταν εξαιρετικά μικρός, τουλάχιστον κατά τους πρώτους αιώνες του βίου της. Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από το μέγεθος της εκκλησίας του χωριού, ερείπια της οποίας είναι ακόμη ορθά μέχρι τις μέρες μας. Πρόκειται για το υστεροβυζαντινό μονόχωρο ναϊδριο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, (διαστ. 7μ. Χ 3,5μ.),που στη ντόπια ονοματολογία είναι γνωστό με το προσωνύμιο «Παλιαηγιάννης». Σώζεται πεσμένο το μονόλιθο υπέρθυρο, καθώς και κυλινδρικός λίθινος κίονας που πιθανώς υποστύλωνε τη στέγη. Η κτίση του εκεί και η αφιέρωσή του δεν είναι συμπτωματική. Δεσπόζει στο «καραούλι» που αγνάντευε το παλιό έλος και είχε ως αποστολή του να προστατεύει τους κατοίκους από τους ελογενείς πυρετούς, (ελονοσίες). Παρόμοια εκκλησάκια αφιερωμένα στον κατ’ εξοχήν Άγιο Ιατρό των ελονοσιών, απαντώνται  σε όλα σχεδόν τα βαλτοτόπια της Ελληνικής υπαίθρου. Όπως λ.χ. στην είσοδο της Κωπαΐδας, (σκαλιά τ’ Αη-Γιάννη),στον Ορχομενό και  στις όχθες του παλιού βάλτου της Αγόριανης,  ( ο Αη-Γιάννης στον Πετρίλα) κ.α.»


ΣΗΜ. Το παραπάνω κείμενο αποτελεί Απόσπασμα από το έργο του συγγραφέα: “ΛΙΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ” .


*Ο Δημήτρης Κατοίκος είναι Υπστρ/γος της ΕΛ.ΑΣ. ε.α., Ιστορικός ερευνητής & Συγγραφέας

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."