Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Νίκος Αθ. Παπαστάμος (1933-2023)...

  Μακαρα δς, πορεει σήμερον, τι τοιμσθη σο τπος ναπασεως.


Η Σουβάλα αποχαιρετά σήμερα ένα ακόμη άξιο τέκνο της…

 Έναν ευπατρίδη, ακούραστο εργάτη της ζωής, έναν άνθρωπο της προσφοράς, επιτυχημένο επαγγελματία, άριστο οικογενειάρχη, καλό συγγενή, φίλο & συγχωριανό.

    Ο Νίκος Παπαστάμος που έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή πλήρης ημερών & κηδεύεται σήμερα στο χωριό μας, την Πολύδροσο, γεννήθηκε το έτος 1933 & ήταν ο πρωτότοκος γιός του Αθανασίου Παπαστάμου & της Βασιλικής το γένος Γεωργίου Ι. Αδαμάκου (Μοιριγιώργη).

    Αδελφές του η Ευθυμία μετέπειτα σύζυγος του δάσκαλου Αθανασίου Κ. Σβίγγου & η Γεωργία μετέπειτα σύζυγος Γεωργίου Κασσαβέτη.

     Ο Νίκος αφού αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αμφικλείας δεν συνέχισε σε Πανεπιστημιακές σπουδές, παρ’ όλου που & τις μαθησιακές ικανότητες διέθετε αλλά αντίστοιχα & τους οικονομικούς πόρους αφού η οικογένειά του κατατάσσετο μεταξύ των εύπορων για την εποχή οικογενειών του χωριού.

Ο Νίκος Παπαστάμος δεύτερος από δεξιά στο Γυμνάσιο Αμφικλείας με τους Σουβαλιώτες συμμαθητάς του από αριστερά Θανάση Αρ. Χαλβατζή, Θανάση Κ. Σβίγγο & πρωτο δεξιά τον Χρήστο Γ. Βελέντζα

       Γόνος λοιπόν μεσοαστικής οικογενείας του χωριού, αφού ο πατέρας του διατηρούσε εμπορικό κατάστημα ποικίλων εμπορευμάτων αλλά & σχετικό καλό γεωργικό κλήρο, αποφάσισε να παραμείνει στο χωριό & να ασχοληθεί επαγγελματικά με την οικογενειακή επιχείρηση & το εμπόριο.

     Εν τω μεταξύ αφού αποφάσισε να μη σπουδάσει πήγε & υπηρέτησε τη θητεία του στο στρατό , στα τεθωρακισμένα

       Μετά την απόλυσή του από το στρατό μαζί με τον πατέρα του & μέχρι του θανάτου εκείνου, εργαζόμενοι σκληρά & μεθοδικά μετεξέλιξαν από το τέλος της δεκαετίας του ’50 το παραδοσιακό επαρχιακό εμπορικό τους κατάστημα σε ένα σύγχρονο εμπορικό πολυκατάστημα όπου δέσποζε & δεσπόζει ακόμη στη βόρεια πλευρά της πλατείας

    Εκεί όχι μόνο οι συγχωριανοί μας Σουβαλιώτες αλλά & οι κάτοικοι των γύρω χωριών μπορούσαν να βρούν από υφάσματα & είδη ρουχισμού μέχρι οικιακό εξοπλισμό κάθε είδους.  

     Πόσα & πόσα σπίτια του χωριού μας επί δεκαετίες τώρα δεν επιπλώθηκαν & δεν εξοπλίσθηκαν με σύγχρονες οικιακές συσκευές, πόσες κοπέλες δεν έφτιαξαν τα προικιά τους & πόσες οικογένειες δεν στολίσθηκαν οι ίδιες με ρούχα & δεν στόλισαν τα νοικοκυριά τους.

Εμβληματική & πρωτοποριακή η επιγραφή του νέου εμπορικού με τον ευρηματικό τίτλο : ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΣ  ΝΤΙΝΕΙ-ΣΤΟΛΙΖΕΙ-ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΥΕΙ

                                  Ο Νίκος με τη Νίτσα στο εμπορικό τους

    Και επόμενο ήταν μετά από την επιτυχημένη επαγγελματική του δραστηριότητα ο Νίκος να δημιουργήσει & τη δική του οικογένεια.

      Έτσι ο δρόμος για το “ζευγάρωμα” τον έβγαλε στον Αη-Γιώργη Βοιωτίας για να νυμφευτεί εκεί την γυναίκα της ζωής του, την εξαίρετη Φεβρωνία Ι. Μάνθου. Τη Νίτσα, για τους Σουβαλιώτες.

      Γιός ενάρετων, σεμνών, εργατικών, αγαπημένων & αγαπητών στο χωριό γονιών ο ίδιος, ευτύχισε να συζευχθεί με μια γυναίκα θυγατέρα γονιών επίσης αντιστοίχων προσόντων.

      Εργαζόμενοι τώρα στην εμπορική τους επιχείρηση τόσο με τον πατέρα του, όσο εκείνος ζούσε, όσο & με τη γυναίκα του πλάτη- πλάτη αξιώθηκαν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια αποκτώντας δύο αξιόλογα παιδιά τη Βασιλική & το Θανάση από τα οποία ευτύχισαν να δούνε & τρία εγγόνια το Γιάννη & τη Γεωργία από τη Βασιλική & τον Νίκο από τον Θανάση.

 

    
Υπερήφανος & ευτυχισμένος ο Νίκος με τα εγγόνια του

      Το ανήσυχο & δημιουργικό του πνεύμα και η αγάπη του για το χωριό & τους συγχωριανούς του τον ώθησαν να ασχοληθεί & με τα κοινά, αρχικά δημιουργώντας μια ομάδα νέων του χωριού, όπου ο ίδιος ήταν Πρόεδρος, ασχολούμενων με θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος. 

     Είναι ακόμη χαραγμένα στη μνήμη μου τα αρχικά γράμματα  Ο.Τ.Π. (Ομάδα Τουρισμού Πολυδρόσου) που ήταν γραμμένα επάνω σε μικρούς κρεμαστούς κάδους σκουπιδιών που τους είχαν τοποθετήσει στα πλατάνια & σε άλλα σημεία πέριξ της πλατείας εκεί στο τέλος της δεκαετίας του ’50 με αρχές του ’60. 

    Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1975 συμμετείχε ως υποψήφιος Κοινοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του υποψηφίου Προέδρου Ευθυμίου Καρούζου όπου & εξελέγη υπηρετήσας ως Σύμβουλος μέχρι το 1979. 

    Από τις εκλογές του 1979 & για τέσσερις τετραετίες (μέχρι το 1994 οπότε & αποχώρησε από την ενεργό πολιτική ) εκλέγετο Πρόεδρος Κοινότητος Πολυδρόσου.

    Η επί 20ετία συνεχής εκλογή του από τους συγχωριανούς μας & η θητεία του (4 έτη Κοιν. Σύμβουλος & 16 έτη Πρόεδρος) στον Κοινοτικό θώκο καταδεικνύουν αν μη τι άλλο την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των συγχωριανών μας στις ικανότητές του, το παραχθέν έργο & την προσφορά του στο χωριό μας.

      


     Ανεξάρτητα δε με το πόσο & πόσοι συμφωνούσαν από τους συγχωριανούς μας για τον τρόπο & την αποτελεσματικότητα της διοικήσεώς του ως Κοινοτάρχου ένα είναι σίγουρο, ότι ο Παπαστάμος έφτιαξε τη δική του “Σχολή” στα εκλογικά πράγματα του χωριού μας (κυρίως στην ψηφοσυλεκτική ικανότητα) την οποία πιστά ακολούθησαν επόμενοι αυτού εκλεγέντες & προφανώς ακολουθούν ακόμη & νεότεροι.

      Ως έναν άνθρωπο δημιουργικό με προσφορά στην κοινωνία μας, καλό οικογενειάρχη, καλό συγγενή, καλό συγχωριανό & με αναμφισβήτητη την αγάπη του για το χωριό μας θέλουμε να τον κατευοδώσουμε σήμερα στο τελευταίο του ταξίδι, αυτό προς την αιωνιότητα & να ευχηθούμε να είναι ελαφρύ το χώμα της αγαπημένης του Σουβάλας που σε λίγες ώρες θα τον κλείσει στην αγκαλιά της.

      Τέλος θα ήταν παράλειψή μας τόσο εμού προσωπικά ως Πρόεδρος του Δ.Σ. Λαογραφικού – Ιστορικού Συλλόγου Πολυδρόσου όσο & των λοιπών μελών του Δ.Σ. να μην εκφράσουμε τη θλίψη μας για το θανόντα αφού ήταν ένας εκ  των Ιδρυτικών Μελών του Συλλόγου μας & συμπαραστάτης στο έργο μας.

     
     

  

         Στη γυναίκα του τα παιδιά του & τα εγγόνια του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια ευχόμενοι την εξ ύψους παρηγορία.

                

                                            ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ  Η  ΜΝΗΜΗ  


Μερικές ακόμη φωτογραφίες από τη ζωή του Νίκου Παπαστάμου


1954 Αποκαλυπτήρια του Ηρώου του Άγνωστου Στρατιώτη στη Σουβάλα.

1954 19η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Από αριστερά: Χαράλαμπος Παπαστάμος, Μίτσα Παπαστάμου - Σβίγκου, Τούλα Κονταξή, Νίκος Παπαστάμος










  Επιμέλεια Ανάρτησης: Αλέκος Ι. Βαλάσκας 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."