Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων

  Του Νίκου Τάχατου

Ήδη σε κάθε γωνιά της χώρας μας έχει αρχίσει η προετοιμασία για τη γιορτή των Χριστουγέννων...

Τα δέντρα στις πλατείες των πόλεων άναψαν με κάθε επισημότητα, τα σπίτια στολίζουν τα μπαλκόνια τους με χιλιάδες πολύχρωμα φωτάκια και οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει τις πρώτες αγορές δώρων για τις ημέρες που έρχονται. Όμως, τι τελικά είναι τα Χριστούγεννα; Μια γιορτή κοσμική; Μια γιορτή κατανάλωσης; Ή μια γιορτή πνευματική, που σήμερα έχουμε ξεχάσει-αλλοιώσει το νόημά της;
Τα Χριστούγεννα είναι μια καθαρά πνευματική γιορτή και γιορτάζεται η γέννηση του Υιού του Θεού από την Υπεραγία Θεοτόκο στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, επί εποχής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Οκταβιανός Αύγουστος (63 π.Χ.-14 μ.Χ.). Συνεπώς γιορτάζουμε τα γενέθλια του Χριστού και κατ’ επέκταση τα γενέθλια της χριστιανικής πίστης και εκκλησίας. Ο ερχομός στη γη του Υιού του Θεού με σάρκα και οστά είναι μια πράξη έμπρακτης αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο. Προσέφερε τον μονάκριβο Υιό του στην ανθρωπότητα για να διδάξει την Αλήθεια και με τη μετέπειτα Σταύρωση και Ανάστασή του να συγχωρέσει τις αμαρτίες των ανθρώπων και να χαρίσει Αιώνια Ζωή.
Συνεπώς, τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή Αγάπης και Προσφοράς. Καλούμαστε να γιορτάσουμε όχι ένα ιστορικό γεγονός, αλλά να βιώσουμε την αγάπη και την προσφορά στην καθημερινή μας ζωή. Καλούμαστε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας συναισθηματικά, αλλά και υλικά αγαθά, να τους ανακουφίσουμε από τις δυσκολίες, να βελτιωθούμε και οι ίδιοι ως προσωπικότητες, χωρίς να περιμένουμε κάποιο αντάλλαγμα.
Εξάλλου, και οι φτωχοί βοσκοί το βράδυ της γέννησης προσέφεραν τη φροντίδα τους στο νεογέννητο Θείο Βρέφος, χωρίς να περιμένουν ανταμοιβή.
Στην ερώτηση που κάνουν κάποιοι: Γιατί ο Θεός χρειάστηκε να στείλει τον Υιό του, για να σώσει τον άνθρωπο, αφού θα μπορούσε, ως Παντοδύναμος, με μια κίνησή του να λυτρώσει τους ανθρώπους, η απάντηση είναι: Ο Θεός εκτός από Παντοδύναμος είναι και απόλυτα Δίκαιος. Το μεγαλύτερο δώρο που έδωσε στον άνθρωπο είναι η προσωπική ελευθερία. Ο άνθρωπος έπρεπε να διδαχτεί την Αλήθεια, να του δείξει κάποιος τον ορθό τρόπο ζωής και μετά με ελεύθερη βούληση να αποφασίσει ο ίδιος τι θα πράξει. Με τον ερχομό του Υιού του Θεού και τη μετέπειτα διδασκαλία του, ο Θεός απέδειξε την αγάπη του προς τον άνθρωπο, καθώς δεν του στέρησε την ελευθερία σκέψης και βούλησης.
Τα Χριστούγεννα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα δώρα, ως ανάμνηση των δώρων που έδωσαν οι τρεις Μάγοι (Μελχιόρ, Γκασπάρ και Βαλτάσαρ) στο Θείο Βρέφος. Και εδώ είναι που επιβάλλεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ειδικά ως γονείς. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι λαμβάνουν δώρα όχι ως ανταμοιβή για μια καλή πράξη ή έναν καλό βαθμό στο σχολείο, αλλά επειδή είναι μια ένδειξη της αγάπης των γονιών τους προς αυτά. Οι γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι δίνοντας πολλά και ακριβά δώρα στα παιδιά τους, δεν καλύπτουν ταυτόχρονα και τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Καθώς δεν υπάρχουν καλά και κακά παιδιά, αλλά μόνο καλές και κακές συμπεριφορές, οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τις όποιες συμπεριφορές αναπτύσσουν αυτά. Δυστυχώς, σήμερα έχουμε ξεχάσει το πραγματικό νόημα των δώρων και έχουμε οδηγηθεί στην υπερκατανάλωση, διδάσκοντας στα παιδιά μας παρόμοια νοοτροπία.
Τα Χριστούγεννα, επίσης, είναι γιορτή αφιερωμένη στην οικογένεια. Τις ημέρες αυτές είναι μια πολύ καλή αφορμή να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί και να ζήσουμε όμορφες στιγμές, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε στη διάρκεια της χρονιάς λόγω των πολλών υποχρεώσεων που έχουμε όλοι. Να νιώσουν τα παιδιά την αγάπη και την προστασία των γονιών τους, καθώς και ότι παραμένουν ενωμένοι. Εξάλλου, και το βράδυ της Γέννησης, η οικογένεια έμεινε ενωμένη παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να βρει καταφύγιο.
Στις μέρες μας, τα Χριστούγεννα έχουν δυστυχώς υπερβολικά εμπορευματοποιηθεί και κάποια στιγμή πρέπει να προβληματιστούμε γι’ αυτό. Τελειώνοντας, ας κάνουμε κάποιες προτάσεις για ξεχωριστά δώρα αυτές τις ημέρες: προς τους ανθρώπους που μας στεναχώρησαν όλη τη χρονιά και μας πλήγωσαν, το δώρο ας είναι η συγχώρεση. Προς τους συνανθρώπους μας το δώρο ας είναι μια ανιδιοτελής πράξη προσφοράς. Προς τα παιδιά μας το δώρο ας είναι ένα καλό παράδειγμα συμπεριφοράς. Και επειδή κάθε άνθρωπος δικαιούται και ένα δώρο για τον εαυτό του, αυτό ας είναι περισσότερη αυτοκριτική και αυτογνωσία.


Πηγή: eleftheria.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."