Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Η Φωτογραφία της Κυριακής…

               

     Γράφει ο Αλέκος Ι. Βαλάσκας  

     Με τη δημοσίευση, από την ιστοσελίδα μας σήμερα, αυτής της παλιάς φωτογραφίας των συχωρεμένων συγχωριανών μας μπαρμπα-Θανάση & θειάς Μαρίας Λιάμτσια, μας δίδεται η ευκαιρία να παραθέσουμε και κάποια οικογενειακά τους στοιχεία & λίγα λόγια για εκείνους σαν μνημόσυνο στη μνήμη τους…

     Ο Αθανάσιος Λ. Λιάμτσιας  γεννήθηκε στο χωριό μας, την Πολύδροσο, το έτος 1907, πατέρας του ήταν ο Λουκάς Κ. Λιάμτσιας & μάννα του η Γεωργία το γένος Κότσια. Αδέρφια του ο Λουκάς, ο Γιώργος, ο Κώστας, η Θεόνη & ο Ηλίας που εκτελέστηκε το 1942 από τους Ιταλούς στη Φαρκαδόνα Τρικάλων.

       Η γυναίκα του Μαρία γεννήθηκε & εκείνη στο χωριό μας το έτος 1908, γονείς της οι Γιάννης & Γεωργία Θάνου (Μπαρδαμπούλιας).  Αδέρφια της η Κωστάντω, η Παναγιού, η Γιαννού, η Δήμητρα, η Αθανασία, ο Παναγιώτης (Κιπενής), ο Στάθης (Διάκος).

       Οι Αθανάσιος & Μαρία Λιάμτσια απέκτησαν τρία(3) κορίτσια, την Γεωργία μετέπειτα σύζυγο Ευσταθίου Ανάγνου, την Λουκία μετέπειτα σύζυγο Ευθυμίου Βελέντζα & την Γιαννίτσα μετέπειτα σύζυγο Γεωργίου Δαούτη.

   Αξιώθηκαν να δούνε & έξη εγγόνια, τους Γιώργο & Θανάση Ανάγνο, τους Βαρβάρα & Κώστα Βελέντζα & τους Γιάννη & Φρόσω Δαούτη.

     Δισέγγονά τους σήμερα, οι Στάθης & Γεωργία τέκνα του Γεωργ. Ανάγνου & Ελένης Σερ. Τζιβάρα, Ευθυμία & Λουκία θυγατέρες Ευστ. Θάνου (Κοντογιάννη) & Βαρβάρας Ευθ. Βελέντζα, Γιώργος & Ιωάννα τέκνα Γιάννη & Βιολέτας Δαούτη, Γεωργία & Αθανάσιος τέκνα Αναστ. Αδαμάκου & Φρόσως Δαούτη. 

     Ο Αθανάσιος Λιάμτσιας έλαβε μέρος στον ελληνοιταλικό πόλεμο το 1940-41.

     Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ως κεραμοποιός αναπτύσσοντας μάλιστα για κάποια χρόνια και δική του βιοτεχνία κεραμοποιίας στην περιοχή Νησί (λίγο μετά το γεφύρι) με συνέταιρο μάλιστα τον αείμνηστο Θεμιστοκλή Τσατήρα. Αργότερα & για πολλά χρόνια άσκησε & το επάγγελμα του κτηνοτρόφου μαζί με τον γαμπρό του Στάθη Ανάγνο..

      Ο μπαρμπα- Θανάσης, απ’ όσο ο ίδιος τον θυμάμαι κυρίως τα καλοκαίρια στα Καρκαβέλια όπου με τα ποιμνιοστάσιά τους (έριχναν στρούγγα) με τον γαμπρό του & συντροφιά με τους συμπεθέρους τους, μπαρπάδες μου, Κουγιοταίους, ήταν ένας εργατικός, σοβαρός, σεμνός, ολιγομίλιτος, σώφρων, σεβαστός & αξιαγάπητος άνθρωπος η δε γυναίκα του, η θειά Μαρία (η Λιάμτσενα, για μεγάλους & μικρούς) ήταν μια άξια γυναίκα, εργατική, έξυπνη & με πολύ χιούμορ.

    Ως Λαογραφικός Σύλλογος, κρατώντας στα χέρια μας ή στο Αρχείο μας παλιές φωτογραφίες που εικονίζονται οι πρόγονοί μας (παπούδες & γονείς μας) ξέρουμε ότι αυτές δεν αποτελούν απλά ένα άψυχο χαρτί (πολλές φορές φθαρμένο από το χρόνο) που επάνω του έχουν αποτυπωθεί κάποιες ανθρώπινες φιγούρες.

     Οι παλιές φωτογραφίες που απεικονίζουν τους προγόνους μας αποτελούν κειμήλια & ως τέτοια, τα κρατάμε με σεβασμό στα χέρια μας & στο Αρχείο μας γιατί μέσα από αυτά τα κειμήλια, πέραν του ότι ενίοτε αναδύεται η ιστορία του τόπου μας επιπλέον μαθαίνουμε & ποιες είναι οι ρίζες μας.

     Τέλος, αφού διευκρινίσω ότι μέρος από τα στοιχεία που παρέθεσα παραπάνω κυρίως τα γενεαλογικά τα άντλησα από το "Γενεαλόγιον Κατοίκων Πολυδρόσου" (εξαιρετικό σύγγραμμα του μακαρίτη συγχωριανού μας Ηλία Θ. Γεωργούση) αντίτυπο του οποίου διατηρούμε στο Αρχείο του Συλλόγου μας, άλλα δε άντλησα από το Αρχείο του μακαρίτη πατέρα μου & από ίδια γνώση, θα ήθελα δε αφού ζητήσω συγγνώμη από τους επιγόνους των εικονιζόμενων εάν έχω παραλείψει να αναφέρω κάποιον, να τους παρακαλέσω να μου αποστείλουν τυχόν διορθώσεις.


           Στους παρακάτω Πίνακες φαίνονται τα Γενεαλόγια των Αθανασίου Λιάμτσια & Μαρίας  Θάνου-Λιάμτσια 

                       

                                Γενεαλόγιον οικ. Λιάμτσια


                   Γενεαλόγιον οικ. Θάνου (Μπαρδαμπούλια)





 

 

 

 

 

           

 

 

 

4 σχόλια:

  1. Δισέγγονα είναι και τα παιδιά του Γιάννη Γ. Δαούτη .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, ήταν παράλειψή μου, ήδη διορθώθηκε μετά & από διορθωτικό τηλ. μήνυμα της καλής μου φίλης Β.Στ.
      Α.Ι.Β.

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ τον ΛΙΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ για την ανάρτηση που αφορά το γενεαλογικό δέντρο των αείμνηστων παππούδων μου του Αθανασίου Λιάμτσια και της Μαρίας Θάνου –Λιάμτσια.
    2 Διορθώσεις: ο Παππούς μου είχε αδέλφια τον Ηλία που τον εκτέλεσαν οι Ιταλοί όπως σωστά αναφέρετε και τη Θεόνη. Η Γιαγιά μου δεν είχε αδελφή με το όνομα Κωνστάντω.
    Και τέλος είμαι πολύ υπερήφανη που κουβαλάω το DNA αυτών των ανθρώπων και που όλα τα αδέρφια, ξαδέλφια και τα δευτεροξάδερφα είμαστε αγαπημένοι και ο ένας τρέχει για τον άλλον ,η μοναδική μας πίκρα και στεναχώρια ήταν όταν αποχωριστήκαμε το Γιάννη αλλά αυτό μας ένωσε ακόμα περισσότερο ευχαριστώ και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυρία Βελέντζα, Ευχαριστούμε για τις ευχαριστίες σας για τη δημοσίευση των στοιχείων του γενεαλογίου σας, από πλευράς της μητέρας σας, όπως σας ευχαριστούμε & για τις πληροφορίες περί των ονομάτων & αριθμού των αδελφών τόσο του πάππου σας όσο & της γιαγιάς σας αντίστοιχα.
    Τα ονόματα τους, όπως αναφέρουμε & στη δημοσίευση, αντλήσαμε από το σύγγραμμα του μακαρίτη συγχωριανού μας Ηλία Θ. Γεωργούση με τον τίτλο "Γενεαλόγιον Κατοίκων Πολυδρόσου" αντίτυπο του οποίου διατηρούμε στο Αρχείο του Συλλόγου μας & του οποίου η συγγραφή, απ' όσο γνωρίζουμε, στηρίχθηκε πάνω σε τεκμηριωμένα στοιχεία είτε του Δημοτολογίου του χωριού μας είτε μαρτυριών ανθρώπων που γνώριζαν πρόσωπα & γεγονότα αφορώντα τις παλιές οικογένειες του χωριού.
    Δεν αμφισβητούμε βέβαια ότι μπορεί η δική σας μαρτυρία να είναι η αληθέστερη, από τη στιγμή μάλιστα που η μητέρα σας & η θεία σας Γιαννίτσα μπορούν να το επιβεβαιώσουν με πειστικότητα αυτό.
    Όμως δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι & ο μακαρίτης Ηλίας Γεωργούσης αβασάνιστα & ατεκμηρίωτα κατέγραψε όσα στοιχεία έχει καταγράψει στο "Γενεαλόγιο του".
    Από την πλευρά μας & για λόγους καλυτέρας γνώσεως των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι αφενός να προσθέσουμε στην παραπάνω δημοσίευσή μας συμπληρωματικά τις σελίδες του εν λόγω Γενεαλογίου που αφορούν στο από μητρός σας οικογενειακό Γενεαλόγιο αλλά & σε δεύτερο χρόνο να ερευνήσουμε, τουλάχιστον από τα τηρούμενα στο Δημοτολόγιο του χωριού μας, στοιχεία του αριθμού & των ονομάτων των αδελφών του παππού σας Αθανασίου Λιάμτσια & της γιαγιάς σας Μαρίας Θάνου-Λιάμτσια.
    Τέλος & με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να σας παρακαλέσουμε, αφού ενημερωθείτε & ελέγξετε τα στοιχεία που θα δείτε στους παραπάνω δημοσιευθέντες Πίνακες των από μητρός σας Γενεαλογίων, να μας αποστείλετε τυχόν άλλες διορθώσεις & συμπληρωματικά στοιχεία & ονόματα των παιδιών ή εγγονών σας ώστε όταν μελλοντικά θα προβούμε σε επεξεργασία για συμπλήρωση - επικαιροποίηση του Γενεαλογίου του χωριού μας να προσθέσουμε τις νεότερες γενιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."