Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Οι Φωτογραφίες της Κυριακής

                 

Ο Νικόλαος Μανέτας γεννήθηκε στο χωριό μας, την Πολύδροσο το έτος 1877...

     Γονείς του ο Ευστάθιος Μανέτας & η Μαρία το γένος Νικολοπούλου. Σύζυγός του η Βασιλική το γένος Βέλλιου.

     Απέκτησε δύο παιδιά, τον Ευστάθιο (1910) & τον Λουκά(1913)

     Άσκησε το επάγγελμα του οικοδόμου λιθοξόου (πελεκιτή πέτρας) & ήταν ο πρωτομάστορας κατά την ανέγερση τόσο της κεντρικής εκκλησίας του χωριού μας όσο & των εξωκκλησίων Αγίου Λουκά & Προφήτη Ηλία στην Άνω Σουβάλα.

    Υπηρέτησε στο 8ο Ευζωνικό Τάγμα στην Καλαμπάκα από Οκτ. 1898 μέχρι Οκτ.1900.

     Έλαβε μέρος στους  Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13.

    Σημ. Τα 8ο & 9ο Ευζωνικά Τάγματα υπήρξαν η αιχμή του δόρατος στο Βαλκανικό Πόλεμο καθ’ ότι με τη συμβολή τους συνετέλεσαν τόσο στην παράδοση της Θεσσαλονίκης όσο & των Ιωαννίνων.  

                   


                             

3 Μαίου 1920   Ο Νικόλαος Ευστ. Μανέτας φορώντας την επίσημη τότε παραδοσιακή φορεσιά, με τα παιδιά του Ευστάθιο & Λουκά στην πρώτη, από ανεγέρσεως, Θ. Λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγίου Λουκά 


Σημείωση Διαχειριστού Ιστολογίου:

     Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον αγαπητό συγχωριανό μας, φίλο & μέλος του Συλλόγου μας κ. Νικόλαο Λ. Μανέτα για την παραχώρηση αυτών των Φωτογραφιών & των λοιπών στοιχείων του παππού του. 



         Επιμέλεια - Ανάρτηση: Αλέκος Ι. Βαλάσκας 




















1 σχόλιο:

  1. Ο γιός του Στάθης Μανέτας ήταν καθηγητής Γυμναστικής ( Τώρα τους λένε Σωματικής Αγωγής ) στο Πρώτο Γυμνάσιο Αρρένων Λάρισας ,Είχα την τύχη να τον έχω καθηγητή όταν ήμουν μαθητής ,και τον θυμάμαι με πολλή αγάπη, όπως και όλοι οι μαθητές της μεταπολεμικής εποχής .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."