Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Ημέρες πετιμεζιού στη Σουβάλα


     Ολοκληρώθηκε η διαδικασία παρασκευής του πετιμεζιού που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου από τον Σύλλογο Γυναικών Πολυδρόσου “Η ΕΣΤΙΑ” & όλα είναι έτοιμα πλέον για τη Γιορτή Πετιμεζιού που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 από τις 10:00 στο Πάρκο των Αγίων Ταξιαρχών…

     Η παρασκευή – παραγωγή του πετιμεζιού πραγματοποιήθηκε σε διάφορα στάδια αφού είναι μια διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη επεξεργασία του μούστου (γλεύκους*) που προκύπτει από το πάτημα – στύψιμο των σταφυλιών.

    Τα στάδια επεξεργασίας του μούστου & τις διαδικασίες της παραγωγής του πετιμεζιού όπως τα περιέγραψε ο κ. Δημ. Κατοίκος & μας τα έστειλε για δημοσίευση περιλάμβαναν.

Στάδιο 1ο : Συγκέντρωση των απαραίτητων χαλκωματένιων καζανιών (κακαβιών) που παραχωρήθηκαν από νοικοκυρόσπιτα της Σουβάλας και προμήθεια τα ελάτινων καυσόξυλων για το βράσιμο.

Στάδιο 2ο Το «Κόψιμο» του μούστου. Είναι το πρώτο βράσιμο του μούστου  με την προσθήκη ανάλογης ποσότητας στάχτης.                                                                                                               Δεκατρία καζάνια μπήκαν στη σειρά και υποδέχτηκαν 700 κιλά μονοποικιλιακού μούστου «Μαλβάζια» από τους αμπελώνες Αργυρίου στο Ανάμερο.

Στάδιο 3ο   Είναι το στράγγισμα του μούστου & ο δεύτερος & καθοριστικός βρασμός του που θα φέρει το πετιμέζι. 

    Η φάση αυτή είναι η πιο πολύωρη & απαιτεί ιδιαίτερη επιμέλεια από τα μέλη της ομάδος των γυναικών που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία παρασκευής του πετιμεζιού. 

    Με το στράγγισμα επιτυγχάνεται η απομάκρυνση του ιζήματος από το μείγμα και ο πολύωρος τελικός βρασμός συντελεί μετά στην αφαίρεση (εξάτμιση) όλου του νερού που εμπεριέχει ο μούστος και στην καθαρότητα του σακχάρου. Η όλη επεξεργασία δίνει στο προϊόν τη σκούρα κόκκινη χροιά, την ολόγλυκη γεύση του καθώς και την παχύρευστη ιδιότητά του.

     Αυτή σε γενικές γραμμές ήταν & εφέτος η διαδικασία παρασκευής του πετιμεζιού που οι γυναίκες μέλη του Συλλόγου Γυναικών του χωριού μας με μεράκι & αγάπη παρασκεύασαν.

    Ένα μέρος του αρίστης ποιότητας παραχθέντος φετινού πετιμεζιού ήδη έχει παραληφθεί από τις γυναίκες του Συλλόγου & θα αποτελέσει το βασικό συστατικό παρασκευής των εξαιρετικών παραγώγων του (Μουστοκούλουρα, μουσταλευριά, σουτζούκια, δίπλες κ.α. ) που θα διατεθούν για κέρασμα αλλά & για πώληση σε όσους προσέλθουν στη Γιορτή Πετιμεζιού την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 στο πάρκο των Αγίων Ταξιαρχών.

     Επίσης ένα μέρος του πετιμεζιού έχει εμφιαλωθεί & θα μπορούν όσοι από τους επισκέπτες επιθυμούν να προμηθευθούν πετιμέζι για τα σπίτια τους. 


     Τέλος θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφέρουμε εδώ ότι κατά την ημέρα του στραγγίσματος & του τελικού βρασμού του πετιμεζιού το χώρο που εξελισσόταν η όλη διαδικασία επισκέφθηκαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πολυδρόσου συνοδευόμενοι από την Δ/ντρια του κ. Βασ. Παπαστάμου & τους δασκάλους τους.              Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Ανδριαννή Λάζου αφού επεξήγησε στα παιδιά για τον τρόπο παρασκευής του πετιμεζιού αλλά & για τις ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητές του, κέρασε δασκάλους & μαθητάς από ένα ποτηράκι(σφηνάκι) πετιμέζι ευχόμενη “Καλή Σχολική χρονιά”.

     Ακολουθούν εικόνες από την επίσκεψη των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου στο χώρο παρασκευής του πετιμεζιού στο αγρόκτημα των κ.κ. Δ. Κατοίκου & Ανδριανής Λάζου.



  

         * γλεύκος : η επιστημονική ονομασία του μούστου


          Επιμέλεια Ανάρτησης: Αλέκος Ι. Βαλάσκας 






 

                                                               


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."