Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδος στη Σουβάλα στην τοποθεσία “Ζέλη”


Του Αλέκου Ι. Βαλάσκα

Στην τοποθεσία“Ζέλη” στο δρόμο από την Πολύδροσο (Σουβάλα) με νότια κατεύθυνση προς την κορυφή του Παρνασσού & σε υψομ.1300μ. ανάμεσα σε αιωνόβια έλατα & κοντά στην ομώνιμη πηγή της Ζέλης, είναι κτισμένο το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδος ...

 Εκ παραδόσεως γνωρίζουμε ότι στην περιοχή υπήρχε παλιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που σήμερα δε σώζονται ούτε τα θεμέλιά της και εκεί έχει κτιστεί η σημερινή εκκλησία. 

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι κτήτωρ αυτού του λιτού πλην περικαλούς ναϊσκου πρέπει να θεωρείται αλλά & να τιμάται η μνήμη του, ο εκ Δεσφίνας καταγώμενος μακαρίτης μπάρμπα-Κώστας Αντωνίου, αφού το κόστος της ανέγερσής του ναού καλύφθηκε εξ ολοκλήρου με δικά του χρήματα. 

Ο Κ.Αντωνίου ήταν ο εμβληματικός τύπος, που θυμόμαστε οι παλαιότεροι Σουβαλιώτες, με τη χαρακτηριστική μουστάκα του, ο &“έλατος” αποκαλούμενος εκ της φούντας (τεμαχίου) ελάτης που μονύμως έφερε επι του πέτου του σακακιού του ή στο τσεπάκι του υποκαμίσου του. Ήταν ο σύζυγος της Αθανασίας (μακαρίτισσας τώρα & εκείνης) θυγατέρας του γερο-Γιώργη Κολοκύθα.

Θα μπορούσε κάλιστα δε ο ναός αυτός να χαρακτηριστεί κατά κάποιο τρόπο & ως οικογενειακός ναός αφού κτίστηκε εντος σχεδόν του χώρου όπου από παλαιοτάτων χρόνων (προ του 1900) εκεί, από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο, εγκαθιστούσαν τα ποιμνιοστάσιά τους, τα κονάκια τους (έριχναν στρούγκα) οι Κολοκυθαίοι.

Στην εκκλησία αυτή τελείται κάθε χρόνο τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος Θ.Λειτουργία όπου πολλοί Σουβαλιώτες προσέρχονται ευλαβείς προσκυνηταί προσδωκώντας τη Θεία Χάρη Του.

Παραθέτουμε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος τα προηγούμενα χρόνια.



Ακολουθούν Φωτογραφίες από τον εορτασμό Αγίου Πνεύματος στη Ζέλη πέρυσι (2021) με το φακό του συγχωριανού μας Αξιωματικού της Αστυνομίας και Προέδρου της Π.Ο.ΑΞΙ.Α Ανδρέα Βέλλιου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."