Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

3 Μαϊου, ο εορτασμός του Αϊ-Λουκά στην Πολύδροσο Β΄ ΜΕΡΟΣ

      3 Μαΐου 1920 Η πρώτη λειτουργία στον Αϊ -Λουκά   Φωτ. Αρχείο Νικ. Μανέτα                                               
 Διακρίνονται από αριστερά οι μικροί: Ευστάθιος και Λουκάς Ν. Μανέτας, οι επίτροποι: Νικόλαος Μανέτας, Λουκάς Αδαμόπουλος και Νικόλαος Χρίστου με τις φουστανέλες και την πουκαμίσα (ντουλαμά) και πίσω τους η Βασιλική σύζυγος Νικολάου Μανέτα και η Γεωργία σύζυγος Λουκά Αδαμόπουλου. Πάνω στην πέτρα με το καπέλο ο μικρός Παναγιώτης Δρίβας (μετέπειτα ιατρός), μετά ο Γεώργιος Δρίβας ιατρός και δήμαρχος Δωριέων, η σύζυγος του δημάρχου (με το καπέλο) και οι μικρές κόρες τους Μαρίκα και Σταμουλία. Δεξιά και πίσω από τη γυναίκα του δημάρχου η Γεωργία σύζυγος Ιωάννη Μανέτα (με το μαντήλι στο κεφάλι)...

   Παρουσιάζουμε σήμερα, αναδημοσιεύοντας κάποιες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από το Αρχείο του Συλλόγου μας, τον εορτασμό , διαχρονικά, της ανεύρεσης της ιεράς εικόνος του Ευαγγελιστού Λουκά τα παλαιότερα χρόνια όταν ο εορτασμός αυτός είχε πραγματικό πανηγυρικό χαρακτήρα αλλά και πολλές φωτογραφίες εορτασμού πρίν λίγα χρόνια (προ COVID) όταν & ο Σύλλογός μας συμμετείχε με τα χορευτικά του τμήματα.

                                                       Η  παλαιά εκκλησία 


Δεκαετία του 1950



3 Μαίου 1953 Αγιος Λουκάς. Πρώτος στο χορό ο Δάσκαλος Θεόδωρος Μαράζας και ακολουθούν οι:  Θάνος Δήμος (Γούλας), Παυλίδης Ντίνος και η γυναίκα του Λίτσα το γένος  Αθανασίου Βλάχου.




           Στο χορό Βέλλιου Παρασκευή, Άγνωστη, Λιάμτσια Λουκία, Κολοκύθα Δήμητρα, Λιάμτσιας Αθανάσιος, Ανάγνος Στάθης, Θάνος Παν.(Κιπινής), Μόρφω  Θάνου, Δεληγιάννης Παν.(Χλιάρας) 
Κάθιστοί : Ανάγνου Ασήμω, Λιάμτσια Μαρία και οι οργανοπαίκτες. Τα μικρά παιδιά στη φωτογραφία είναι μπροστά από τον Στάθη Ανάγμο ο Χρήστος Γ. Πάντος & μπροστά από τη Μόρφω Μπαρδαμπούλια η κόρη της Αθανασία & ο γιός της Γιάννης 

3 ΜΑΪΟΥ 1958. Οι οικογένειες Παναγιώτη Τοπάλη με προκαθήμενο τον γερο-Λούκα με την παραδοσιακή του φορεσιά (καμσόλα), Γιάννη Λιάπη, Γιώργου Βλάχου, τα αδέρφια Γιάννη και Λίτσα Βλάχου, και κάποιοι οικογενειακοί φίλοι.

Ευσταθία Σοφιανού, Αντώνης Μάνθος και Βιολέτα Μάνθου  


Δεκαετία του 1960

Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά Χρ. Παπαστάμος, τα αδέλφια Μήτσα & Νικ. Αθ. Παπαστάμου, Στάθης Παπαστάμος, Χαράλ. Τσαρμακλής, άγνωστη, Νικ. Χρ. Παπαστάμος με τη γυναίκα του δεξιά του, Γεωργία Κ. Γεωργούση, Η αδελφή του Χαραλ. Τσαρμακλή, η Ευσταθία Ευστ. Παπαστάμου & η γιαγιά Βασιλ. Χρ.Παπαστάμου η μία από τις μικρές είναι η Βασιλική Παπαστάμου μετέειτα Καλλιμάνη.


1969, Στο τρέξιμο των 1000μ. Χρήστος Αθ. Μουτσιανάς και πίσω Αθανάσιος Στρωτός,  παρακολουθούν  βέβαια με ενδιαφέρον τους δρομείς οι μικροί τότε Στάθης Φούρλας & Πανγιώτα Τζιβάρα


Τα πρόσφατα χρόνια μετά το 2010














































































































ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ” ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ο Ευαγγελιστής &  ιατρός  Λουκάς  να  μας προστατεύει όλους

                          & να μας χαρίζει Υγεία & Δύναμη                                                                    


 Επιμέλεια- Ανάρτηση: Αλέκος Ι. Βαλάσκας








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."