Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Το γελοίον γένος...

                                     …ένα χρονογράφημα Του Φοίβου Ιωσήφ

     Πολλά πράγματα στη ζωή τα θεωρούμε σοβαρά ενώ συνάδουν μόνον με την γελοιότητα...

Ένα εξ αυτών μάλιστα είναι το περιώνυμο γένος των ανθρώπων. Φοβερό γένος που ο Δημιουργός το κατασκεύασε κατόπιν ωρίμου σκέψεως. Το έκανε ασυναγώνιστο. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του. Κατ’ αρχήν του έδωσε το μυαλό και του  ενέπνευσε την αγάπη για τον πλησίον του, όχι γι’ αυτόν που είναι μέσα στο βεληνεκές του πυραύλου ή του πυροβόλου των 108 χιλιοστών, έξω από αυτή την ακτίνα υπάρχει έρωτας παράφορος και φιλιά σβουριχτά στο στόμα, σε σημείο να μην παίρνουν οι ερωτευμένοι ανάσα. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να φιληθούν ούτε τα καγκουρώ ούτε οι κατσαρίδες, ολοφάνερο πως τα ζώα δεν έχουν τα ίδια αισθήματα με το ανεπανάληπτο γένος των κατασκευαστών των αεροσκαφών F35 ούτε των ελικοπτέρων Apatsi.

Προηγούμαστε παρασάγγας, για να θυμηθούμε λίγο και τις μονάδες μέτρησης των προγόνων μας. Τις ίντζες επινόησαν πολύ αργότερα οι εγγλέζοι για να υπολογίζουν  τα διαμετρήματα των βλημάτων και των πυροσωλήνων. Να ξέρουν ακριβώς  ποιος θα την φάει στο κεφάλι, να μην βαράμε στα τυφλά αλλά να έχουμε ωφέλιμον βεληνεκές, όπως και ωφέλιμους νεκρούς. Η έννοια της ωφέλιας αναφέρεται σε ζώντες και τεθνεότες. Μπερδέψαμε σε στρατιωτικό επίπεδο το ωφέλιμο με το ανωφελές. Από πού και ως πού είναι το κουνούπι ανωφελές ενώ το πολυβόλο έχει ωφέλιμο  βεληνεκές. Άμα φας μία κατακούτελα θα αντιληφθείς το ωφέλιμον του νεκροθάφτη. Τα πάντα εν σοφία εποίησεν. Σκέψου δηλαδή να έκανε και λάθη, δεν θα έμενε κολυμπυθρόξυλο. Έχω παρατηρήσει πως τα εκατομμύρια ποντίκια στους υπονόμους του Παρισιού, ακριβώς όπως τα περιγράφει ο Βίκτωρ Ουγκώ στο αριστούργημά του οι Άθλιοι ουδέποτε εκτόξευσαν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς εναντίον των συναδέλφων ομοϊδεατών στους υπονόμους του Λονδίνου και του Βερολίνου. Κι το σπουδαίο πως ποτέ δεν ισχυρίστηκαν πως τα προστατεύει κάποιος Άγιος επιτετραμένος για το είδος τους. Ιστορικά δεν αναφέρονται εχθροπραξίες μεταξύ ποντικών αλλά ούτε και μεταξύ τίγρεων και ιπποποτάμων. Συνεννοούνται άριστα μεταξύ τους αν και χωρίς την ύπαρξη εκατέρωθεν πρέσβεων και προξένων. Ακούω κάποιον να λέει: πρόσεξε βρε ζώο! Και αναφέρεται σε άνθρωπο. Υποτίμηση του ζωικού βασιλείου. Βάρβαρη έκφραση, γιατί δηλαδή, επειδή δεν σκοτώνει τα πουλιά και τους λαγούς κατόπιν εντολής του θεράποντος ιατρού να ασκείται τα Κυριακάτικα πρωινά για να του πέσει η πίεση και το ζάχαρο παράλληλα με την θανάτωση εκατοντάδων δημιουργημάτων του θεού που κατά την προσωπική θεωρία του κυνηγού θα πρέπει να εκτεθούν στο καπώ του αυτοκινήτου για να τα θαυμάσουν οι φίλοι και οι γείτονες κατά την επιστροφή από την θαρραλέα ομοβροντία του δίκανου αμέσως μετά την αφύπνιση των ανύποπτων πουλιών πάνω στο δροσερό κλαρί του δέντρου. Τι να τα κάνεις τα πουλιά, ας είχαν την ευφυΐα να έχουν κι αυτά έναν προστάτη άγιο, όπως έχουν οι κυνηγοί τον άγιο Ευστάθιο.

Οι πόλεμοι έχουν δείξει πόσο τραγικά  αστείο είναι το ανθρώπινο γένος.

Όταν τελείωσε ο Β΄Π.Π. όλοι έλεγαν: Ποτέ πια πόλεμος και δεν θυμούνταν πως ο Ηράκλειτος έλεγε «αρχή πάντων πόλεμος». Το ίδιο θα λένε και μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας. Ας σεβαστούμε του μεγάλους δάσκαλους του ευγενούς  Ζωικού βασιλείου!

 

ΠΗΓΗ:fthiotikos-tymfristos.blogspot.com  Επιμέλεια Ανάρτησης Τάκης Ευθυμίου

                                                          

   Επιμέλεια-Ανάρτηση    Αλέξανδρος Ι. Βαλάσκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."