Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Εικόνες της Σουβάλας που πάντα φέρνουν μια νοσταλγία…

 “Οι γνωστές δύσκολες καταστάσεις έχουν κάνει αφόρητη την νοσταλγία της Σουβάλας” γράφει εύστοχα το «polydrososparnassou.blogspot»  προλογίζοντας τη δημοσίευση του ίδιου θέματος στο ιστολόγιό του πριν λίγες ημέρες…

και θα συμφωνήσουμε μαζί του αφού μάλιστα γνωρίζουμε προσωπικά, λόγω της πολύχρονης φιλίας που μας συνδέει, την αγάπη που τρέφει για τη Σουβάλα αλλά και τη νοσταλγία του γι’ αυτή, του αγαπητού, εκ μητρός Σουβαλιώτη, Θανάση Παπαδημητρίου που δημοσίοποίησε αυτές τις εξαιρετικές παλιές εικόνες του χωριού μας συνοδεύοντάς τες και με το αντίστοιχο γλαφυρό του κείμενο όπως θα τα δείτε παρακάτω.

   Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε με τη σειρά μας να παρακαλέσουμε τον φίλο Θανάση Παπαδημητρίου να παραχωρήσει ό,τι εκείνος επιθυμεί από το πλούσιο οικογενειακό & προσωπικό του αρχείο (φωτογραφίες, έγγραφα, έντυπα, κ.α.) προκειμένου αυτά αφού προστεθούν στο πλούσιο αρχειακό υλικό του Συλλόγου μας να διασωθούν αλλά και να αποτελέσουν πηγές γνώσης της ιστορίας & λαογραφίας του χωριού μας για τις μελλοντικές γενιές.   

                                                                  Για τον Λ.Ι.Σ. Πολυδρόσου

                                                       ο Γραμματέας & Δ/στής του blog

                                                                       Αλέκος Ι. Βαλάσκaς

  Ακολουθούν το κείμενο και οι Φωτογραφίες  του Θανάση Παπαδημητρίου που γράφει με νοσταλγία και αγάπη για το χωριό....

Ανατρέχω συχνά σε παλιές φωτογραφίες που με γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω.

Είναι μια παρηγοριά και μια ελπίδα ότι γρήγορα θα  μπορέσω να ξαναδώ τον αγαπημένο τόπο των παιδικών μου και όχι μόνο χρόνων. 

Σίγουρα πολλά έχουν αλλάξει, το χειρότερο είναι ότι πολλά αγαπημένα πρόσωπα απουσιάζουν για πάντα.

Θα γράψω λίγα λόγια για τέσσερες φωτογραφίες που θα δημοσιεύσω όπου κάποιοι από το χωριό μας ίσως αναγνωρίσουν πρόσωπα και παλιές εικόνες.

 Η πρώτη φωτογραφία είναι  από την διασταύρωση δύο ΙΧ οχημάτων της εποχής χωρίς πινακίδες με αριθμό  κυκλοφορίας στον δρόμο λίγο πριν δούμε την Απάνω Σουβάλα.

 Τον έναν οδηγό ελπίζω κάποιος να τον γνωρίσει, για τον άλλον που δεν φαίνεται το πρόσωπό του ίσως κάποιος γνωρίσει το όχημα.

 Στη δεύτερη φωτογραφία είναι η Κοτρόνα της Κυργιάς.

H τρίτη φωτογραφία είναι το σπίτι μας στην Απάνω Σουβάλα, φαίνεται λίγο και το Παπασταμέϊκο καθώς και ο Σταυρός όπου έφτιαχναν καλύβες οι φυματικοί που έρχονταν να θεραπευθούν, (Οι μπακανιάρηδες όπως τους έλεγε η γιαγιά μου Παγώνα- που επασχαν από ελονοσία-  -και ήταν από την Σκριμπού-Πετρομαγούλα προτιμούσαν για να θεραπευθούν   την περιοχή του Αη Θανάση όπου έκαναν τα καλύβια τους) Διακρίνεται  το σπίτι του τού Ψευτάκη στον δρόμο και πιο πάνω του Πιταούλη (Διορθώνω του Πλατιά μου λέει ο Θανάσης Σβίγκος), και η τέταρτη η Κάτω Σουβάλα από τον δρόμο πάνω από την δεξαμενή.

Οι  φωτογραφίες είναι του 1963 νομίζω, εκτός από την τρίτη που  είναι πολύ νεότερη.

ΦΩΤΟ 2




ΦΩΤΟ 3


ΦΩΤΟ 4


ΠΗΓΗ : «polydrososparnassou.blogspot» 





  



 

1 σχόλιο:

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."