Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

ΚΥΤΤΑΖΕΤΕ ΚΑΤΩ !


 

Ένα κείμενο του μεγάλου λογοτέχνη μας, πεζογράφου & ποιητή Παύλου Νιρβάνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ” ακριβώς έναν αιώνα πριν (14-5-1921) μεταφέρουμε στο ιστολόγιό μας...

προκειμένου οι φιλομαθείς επισκέπτες μας, οι παλαιότεροι μεν, στην ηλικία, να θυμηθούν τα παρόμοια εξαιρετικά λογοτεχνικά τέτοια κείμενα που, προφανώς κοσμούσαν τόσο τα σχολικά βιβλία των παλαιών Ελληνικών Σχολαρχείων και Γυμνασίων προ του 1950 όσο και τον έντυπο και περιοδικό Τύπο της εποχής, οι δε νεότεροι, ηλικιακά, που δεν διδάχθηκαν παρόμοια γλώσσα & γραφή, να θαυμάσουν το κάλλος της πραγματικής Ελληνικής Γλώσσας αλλά και να κατανοήσουν το λόγο της σημερινής μας λεξιπενίας με τη σημερινή Βαβελοποίηση, θα λέγαμε, της τόσο πλούσιας, κάποτε, σε λέξεις και νοήματα Ελληνικής μας Γλώσσας.

Και βέβαια αναφερόμενοι στον πλούτο της  Ελληνικής Γλώσσας αυτονόητο είναι ότι αναφερόμαστε γενικά και διαχρονικά σε κάθε μορφή της, από την αρχαϊζουσα μέχρι την καθαρεύουσα και τη δημοτική ή ακόμη και με την κάθε τοπική της διάλεκτο και κάθε ιδιωματισμό της.

Το κείμενο που παραθέτουμε παρακάτω την εποχή που γράφτηκε σίγουρα δεν γράφτηκε για να αναδειχθεί η ικανότητα του συγγραφέα στην χρήση της γλώσσας, αφού άλλωστε αυτή ήταν τότε η μορφή της δεσπόζουσας γραφής των κειμένων, αλλά γράφτηκε για να καταδειχθεί, πιστεύουμε, η σπουδαιότητα της ταπεινοφροσύνης και μετριοφροσύνης που πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο (εξ ου και ο τίτλος του κειμένου), σε αντίθεση με τα παθήματα που μπορεί να υποστεί ένας άλλος άνθρωπος, επηρμένος και αλαζών (καλαμοκαβαλημένος).

Αυτό λοιπόν το κείμενο παρ' όλο που έχει παρέλθει ένας αιώνας από τη γραφή του αλλά παραμένει, ως προς τα νοήματά του, διαχρονικό και επίκαιρο, το δανειστήκαμε από αντίστοιχη δημοσίευση στο ιστολόγιο http://www.arxeion-politismou.gr/ και το μεταφέρουμε εδώ σε εικόνα προκειμένου διατηρήσουμε ακριβώς τη γραφή του με τα “στολίδια” της (τόνους, πνεύματα, σημεία στίξεως) .

Καλή Ανάγνωση!!





 

Επιμέλεια - Ανάρτηση:  Αλέκος Ι. Βαλάσκας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."