Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Ο Λαογραφικός –Ιστορικός Σύλλογος Πολυδρόσου για τις Ανεμογεννήτριες στη Μεγάλη Ράχη …


         Ο Λαογραφικός –Ιστορικός Σύλλογος Πολυδρόσου  παρακολουθώντας τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα στα τοπικά ενημερωτικά sites (iParnassos & polydrososparnassou.blogspot) αλλά και έχοντας πληρέστερη ενημέρωση .....από την Πρόεδρο της Κοινότητας του χωριού μας & μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας κ. Έφη Τοπάλη σχετικά με τη φημολογούμενη εκδήλωση ενδιαφέροντος (Κατάθεση Αίτησης στη ΡΑΕ) Βιομηχ. Εταιρίας για έγκριση εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου Ανεμογεννητριών στην εγγύς του χωριού κορυφογραμμή και στις θέσεις “Μεγάλη Ράχη” & “Κορομηλιά”,  με πρωτοβουλία του Προέδρου του κ. Παν. Ρούμελη συγκάλεσε (εξ αποστάσεως & τηλεφωνικά λόγω covid) Συνεδρίαση του Δ.Σ. προκειμένου τα μέλη τοποθετηθούν επί του μείζονος αυτού ζητήματος που ανακύπτει για το χωριό μας.    

        Ο Πρόεδρος αφού ενημέρωσε το κάθε μέλος για τα μέχρι στιγμής δεδομένα, γνωστοποιώντας τους και την Απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητάς μας η οποία είναι αρνητική στην εγκατάσταση Α.Π. στη συγκεκριμένη περιοχή των διοικητικών της ορίων, αλλά και υπενθυμίζοντάς τους την εκ του Καταστατικού του Συλλόγου (ΑΡΘΡΟ 3ο Σκοποί του Συλλόγου, Εδάφιο 5) δέσμευση - υποχρέωση για την “προστασία του φυσικού, ιστορικού & αρχαιολογικού περιβάλλοντος της Πολυδρόσου και της ευρύτερης περιοχής του τότε Δήμου Παρνασσού”, ζήτησε και έλαβε την γνώμη των μελών επί του θέματος.

           Όλα τα μέλη διευκρίνισαν και ομολόγησαν την αδυναμία τους, ως ήταν φυσικό, να εκφράσουν επιστημονικά τεκμηριωμένα θετική ή αρνητική άποψη επί του θέματος, αφού κανένα εξ αυτών δεν διαθέτει τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές & ειδικές επιστημονικές γνώσεις και πρότειναν, επί του παρόντος, να συνταχθούμε με την Απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητάς μας, και ως εκ τούτου τοποθετήθηκαν αρνητικά σε μια τέτοιας μορφής επένδυση στο χωριό μας και μάλιστα στις συγκεκριμένες και τόσο κοντά στον οικισμό τοποθεσίες (σχεδόν δίπλα από τα σπίτια μας εάν όχι πάνω από τα κεφάλια μας), θεωρώντας αυτή καταστροφική & επιβλαβή για το φυσικό περιβάλλον (αλλοίωση μορφολογίας εδάφους & αισθητικής περιβάλλοντος), καταστροφή χλωρίδας & πανίδας της περιοχής, επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων του χωριού μας από τις πιθανές εκπομπές ρύπων & ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

       Κατόπιν των παραπάνω το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα:

 1ον  Να συνταχθεί με την Απόφαση της Τοπικής Κοινότητας για το θέμα & να καταστεί αρωγός σε κάθε ενέργεια και κάθε είδους κινητοποίηση που προφανώς θα αποφασισθεί από Θεσμικούς Φορείς (Περιφέρεια, Δήμο, Κοινότητα) για τη μη αδειοδότηση εγκατάστασης Ανεμογεννητριών στις παραπάνω αναφερόμενες τοποθεσίες “Μεγάλη Ράχη” & “Κορομηλιά” της Κοινότητάς μας.

 2ον  Να αποστείλει το παρόν, υπό μορφή εγγράφου, στην Κοινότητα Πολυδρόσου & στο Δήμο Δελφών προς ενημέρωσή τους. 

3ον  Να σταλεί το παρόν στα τοπικά ιστολόγια για δημοσίευση. 

     Ακολουθεί Φ/Α 1ης σελίδας του Καταστατικού του Συλλόγου με σημασμένο τον  5ο εκ των Σκοπών του από ιδρύσεώς του.





1 σχόλιο:

  1. Διαμαρτυρομαστε εντονα για την προσπαθεια υποβαθμισεως της Πολυσροσοσου απο μεριδα επιχειρηματιων που θελουν να εγκαταστηρουν ανεμογεννητριες στο χωριο μας με στοχο το δικο τους κερδος και αδιαφορια για ενα ευαισθητο περιβαλλον που ζει απο τον τουρισμο υποβθμιζοντας ενα υπεροχο χωριο μαγνητη σε χιλαδες επισκεπτες

    ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ . ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."