Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΙ ΦΙΛΟΙ..


ΚΟΤΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΜΑΣΟΥΡΑΣ) - ΘΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΚΑΡΑΠΑΣ)

Αρχείο Λαογραφικού

 

O Μαρρές θυμάται Μια ιστορία γιά το Μπάρμπα Γιάννη(Καράπα) 

Πολλοί άνθρωποι στο χωριό είχαν μάθει πια ποιος είναι ο Νικηφορος Βρετάκος  και του μιλούσαν με θαυμασμό  κι αγάπη.Ένας απ’ τους ανθρώπους αυτούς ήταν κι ένας θαυμάσιος << τύπος>> της Σουβάλας , ο μπάρμπα- Γιάννης ο Καράπας. Ο μπάρμπα –Γιάννης όταν τα έπινε χτύπαγε τα στήθια του δυνατά και φώναζε πως αυτός δα είναι <<ο μεγαλύτερος αισθηματίας του παγκοσμίου κόσμου>>.

Ο άνθρωπος αυτός είχε κάνει μεγάλη εντύπωση στον ποιητή . Τον γνώρισε μια μέρα, κουβέντιασε μαζί του κι έγραψε κάτι γι’ αυτόν σ’ ένα περιοδικό, με τον τίτλο << Ο αισθηματίας>>.

Ο Μαρρές παρέλαβε το περιοδικό και το χάρισε στο μπάρμπα –Γιάννη, αφού του μίλησε  πρώτα για τον άνθρωπο που το ΄γραψε.Κι ήταν σα να ΄ριχνε λάδι στη φωτιά.

Ο μπάρμπα-Γιάννης από τότε κουβαλούσε το περιοδικό μαζί του.

Όταν ήταν < στα μεράκια του > και του έμπαινε κανένας στο ρουθούνι, λέγοντας του δηλαδή ποιος  είναι τάχα αυτός και ουρλιάζει έτσι,έβγαζε από τη τσέπη του το περιοδικό και δειχνοντάς το σαν ταυτότητα φώναζε δυνατά:  <Αυτός είμαι γειά>

Κάποτε μάλιστα συνέβηκε και τούτο με το Μπάρμπα Γιάννη .Κείνο το καλοκαίρι καθόντανε πάλι έξω απ’ το καφενείο του Στάθη  Κούσουλα  ο  Νικηφόρος Βρετάκος ,ο Μαρρές κι ο Λουκάς Κούσουλας. Είδανε  το μπάρμπα –Γιάννη που ερχόταν από κάτω , ξεμέθυστος βέβαια αυτή τη φορά. Για να δούμε είπε ο Λουκάς , θα γνωρίσει τον ποιητή ;  O  Μπάρμπα –Γιάννης όμως πέρασε από κοντά τους σιωπηλός κι αδιάφορος.Παραξενευτήκανε! Μπήκε στο καφενείο και σε λίγο ο Στάθης έφτασε κοντά τους με το δίσκο στα χέρια :  Tρία λουκούμια για τον ξένο και τη παρέα του ,από το μπάρμπα –Γιάννη έκαμε σοβαρός . Το έβαλαν όλοι στα γέλια Ο μπάρμπα –Γιάννης έκανε το χωρατό του.Στη γειά σου, μπάρμπα –Γιάννη!

Γειά απάντησε εκείνος.

Πηγή: Βιβλίο  του Δημήτρη Φαφούτη -Ο Γ ιάννης Μαρρές και η φιλία του με το Νικηφόρο Βρετάκο(  απόσπασμα  ο Μαρρές Θυμάται…}

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."