Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ...

                         


 Tό  1933  δημιουργήθηκε η ανώνυμη εταιρεία Μεταλλείων Βωξίτη Παρνασσού και το 1934 δημιουργήθηκε η ανώνυμη εταιρεία εκμετάλλευσης Αργυρομεταλευμάτων και βαρυτίνης.

Οι Ιδρυτές της εταιρείας του Παρνασσού ήταν ο Ευριπίδης Μαυρομάτης και τα αδέλφια Γεώργιος και Αθανάσιος Ηλιόπουλος. Το 1927 ο Μαυρομάτης είχε Ανακαλύψει στην περιοχή Παρνασσού –οίτης-Γκιόνας κοίτασμα βωξίτη. Τα Τελευταία σχεδόν 75 χρόνια ,δραστηριοποιείται στην περιοχή της Φωκίδας και στην εξόρυξη βωξίτη η εταιρεία < S & B  Βιομηχανικά ορυκτά ΑΕ.>>, η οποία προήλθε από τη συγγχώνευση των μεταλευτικών εταιρειών Α.Ε.Μ Βωξίται Παρνασσού και Α.Ε.Ε Αργυρομεταλευμάτων και Βαρυτίνης , το 1996.Για πολλά χρόνια η εξορυκτική δραστηριότητα της εταιρείας επικεντρώθηκε στον Παρνασσό, σήμερα όμως εντοπίζετε κυρίως στο όρος Γκιώνα .Η Εταιρεία Λειτουργεί Επίσης , εγκαταστάσεις επεξεργασίας και φόρτωσης βωξίτη στην Ιτέα,τροφοδοτώντας την εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου και την ευρωπαική αγορά.Με πρωτοβουλία της S&B και του Δήμου Άμφισσας Δημιουργήθηκε το 2003 η << Πρωτοβουλία Φωκίδα >>,μία συνεργασία μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα , με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."