Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ..... είν' του Ρίτσου η σονάτα , αλλά μπορεί κι ένα χωνάκι σοκολάτα, του σεληνόφωτος αυτή η πανδαισία , να ξεγελιέσαι πως υπάρχει αθανασία...




                        
                                            ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!!!!!         

"Γ"
 
Σήμερα καλωσορίζουμε  ....τον Αυτοκράτορα  του καλοκαιριού ! Τον μήνα  που... θρέφει τους άλλους έντεκα ,  αφού πλούσια τα ελέη του και όλα σε  αφθονία , σιτάρι, καλαμπόκι,  σταφίδα , σύκα,  καρύδια,  φρούτα,  λαχανικά,  σταφύλια .  Γι αυτό τον είπανε  και Συκολόγο , Πενταφά (επειδή τρώνε πέντε φορές την ημέρα) και  Τραπεζοφόρο. Ο φετινός Αύγουστος  όμως  δεν μοιάζει καθόλου με τους άλλους  που μέχρι τώρα έχουμε ζήσει,  αφού  ο ...."κανακάρης της κορόνας " μας κατσικώθηκε για τα καλά διαλύοντας τα "πάντα όλα" , οικογένειες , οικονομίες , θρησκείες , προσωπικές σχέσεις   και  δε μας αφήνει να  χαρούμε  το μήνα όπως πρέπει .

Πάντα ελπίζουμε όμως , γιατί  όπως  λέει κι ο Σαββόπουλος...
"Μέρες καλύτερες θα `ρθούν, το λέει το ένστικτό μου, αυτό το κάτι μέσα μου, το εντελώς δικό μου. Χαράζουνε τα πρόσωπα, τα βλέμματα γλυκαίνουν γιατί ταλαιπωρήθηκαν και τώρα το μαθαίνουν".

Ο Αύγουστος λοιπόν ήταν ο έκτος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου. Η λέξη παράγεται από τη λατινική Augeo, που σημαίνει Αύξω: αυξάνω.  Το 27 π.Χ. η ρωμαϊκή Σύγκλητος, για να τιμήσει τον Οκταβιανό που είχε απλώσει την αυτοκρατορία σε Ανατολή και Δύση, τον ονόμασε Αύγουστο. Έτσι Augustus άρχισε να σημαίνει ακόμα σεβαστός, σεπτός, ιερότατος.
Στην Αττική ο μήνας, πριν την υιοθέτηση του ρωμαϊκού ημερολογίου, ονομάζονταν Μεταγειτνιών, διότι στα τέλη του, μετά τις 15, γίνονταν οι μετακομίσεις απ' τη μια γειτονιά της πόλης στην άλλη.


                                           
                         

                                                        
                                                                    ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ........

.....ΓΙΟΡΤΕΣ. Τον Αύγουστο η Ορθοδοξη Εκκλησία γιορτάζει , την Μεταμόρφωση το Σωτήρος, τον Άγιο Φανούριο(εξού και το  έθιμο της  φανουρόπιτας) , τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη το Προδρόμου ( ημέρα απόλυτης νηστείας για τους πιστούς)  και....

την  Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου). Το δεύτερο Πάσχα των Ελλήνων. Η Παναγία, αυτή την ημέρα εκτός από την Τήνο γιορτάζεται   σ' όλη την Ελλάδα ως Ελεούσα, Βρεφοκρατούσα, Χιλιάρμενη, Πορταΐτισσα, Στρατηλάτισσα, Θαλασσινή, Γρηγορούσα  και με άλλες 403 ονομασίες !




... ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ  ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  .  Όλα ή μάλλον  τα  περισσότερα  γίνονται τον  Αύγουστο , που ο λαός μας το γλεντάει στα ...γεμάτα . Φέτος  όμως  τα  κεφάλια μέσα  ή  μάλλον  μέσα  και  έξω ... για  να  δούμε.....

.....ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ .Οι αγρότες , μαζεύουν τα καλαμπόκια,  τα σκόρδα και τα κρεμύδια , σπέρνουν καρότα και σπανάκι, καθαρίζουν τα βαρέλια για το κρασί , αλλά και συνεχίζουν  το αλώνισμα (ανάλογα την περιοχή),  αρχίζουν τον τρύγο (ανάλογα την περιοχή)  .

..... "ΤΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ" ,  που είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο και παρά το ότι αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία μερικοί επιστήμονες δείχνουν ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα που βγάζουν τα "ημερομήνια" . Η διαδικασία είναι απλή.  Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες ( οι του νέου ημερολογίου 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου και  άλλοι  του παλιού ημερολογίου, από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου) , εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.
Δηλαδή, η πρώτη ημέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου, η τρίτη για του Οκτωβρίου κ.ο.κ.
.....ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ. Ο μήνας γέννησης  του καθένα αντιστοιχεί σε κάποιο πτηνό . Ο  Αύγουστος  στο θαλασσοπούλι  Αλκυόνη,  που είναι σύμβολο ευημερίας και μακροημέρευσης. .Έτσι όποιος γεννήθηκε αυτό τον μήνα θεωρείται αρκετά κοινωνικός και εξωστρεφής άνθρωπος, που του αρέσει να κάνει καινούργιες φιλίες και παρέες. Είναι μεγαλόκαρδος και πάντα έτοιμος να προσφέρει βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται. Η επινοητικότητα και η ευφυΐα του  είναι τα κλειδιά της επιτυχίας του και  έχοντας καλή  μόρφωση θα φτάσει πολύ μακριά.

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΙΟΛΑΡΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΓΙΑ ΝΑ   ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ...

Η Παναγιά τα πέλαγα
κρατούσε στην ποδιά της.
Την Σίκινο, την Αμοργο
και τ’ άλλα τα παιδιά της.

Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι
γεια σας κι η ώρα η καλή.
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλ’ αποκρίνονται μαζί.

Ζει και ζει και ζει .....
ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.

Απο την άκρη του καιρού
και πίσω απ’ τους χειμώνες
άκουγα σφύριζε η μπουρού
κι έβγαιναν οι Γοργόνες.

Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι
γεια σας κι η ώρα η καλή.
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλ’ αποκρίνονται μαζί.

Ζει και ζει και ζει .....
ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.

Κι εγώ μέσα στους αχινούς
στις γούβες στ’ αρμυρίκια
σαν τους παλιούς θαλασσινούς
ρωτούσα τα τζιτζίκια:

Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι
γεια σας κι η ώρα η καλή.
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλ’ αποκρίνονται μαζί.

Ζει και ζει και ζει .....
ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.


                                                 

                                          ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΑΥΓΟΥΣΤΟ

-Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να 'σουν δυο φορές το χρόνο!.
-Επάτησεν ο Αύγουστος η άκρη του χειμώνα, παύει ο φτωχός το δειλινό κι ο άρχοντας τον ύπνο.
-Αυγουστοκοδέσποινα‚ καλαντογυρεύτρα (δηλ. Η σπάταλη νοικοκυρά τον Αύγουστο, τα Χριστούγεννα ζητιανεύει).
-Αύγουστος άβρεχτος, μούστος άμετρος.
- Ο Θεός να φυλάει τα λιόδεντρα απ ' το νερό τα Αυγούστου.
-Δουλεύει ο  μέρμηγκας  , γλεντάει ο τζίτζικας.
-Μακάρι σαν τον Αύγουστο να 'ταν οι μήνες όλοι.
-Να 'σαι καλά τον Αύγουστο που 'ναι παχιές οι μύγες.

                                           

                                                    ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ  ΓΕΓΟΝΟΤΑ  ΤΟΥ ΜΗΝΑ.

479 π.Χ. – Η μάχη των Πλαταιών: 100.000 Έλληνες υπό τον Σπαρτιάτη Παυσανία συντρίβουν 300.000 Πέρσες υπό τον Μαρδόνιο.  480 π.Χ.- Σκοτώνεται ο Λεωνίδας στη μάχη των Θερμοπυλών, μαζί με τους 300 του και τους 700 Θεσπιείς . 1789- Γαλλική Επανάσταση και η  η Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη.  21/8/1821 . 1864 -Γεννιέται  ο  Ελευθέριος Βενιζέλος.  1865 - ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν  που γράφηκε από το Διονύσιο Σολωμό και μελοποιήθηκε από το Νικόλαο Μάντζαρο  καθιερώνεται ως  εθνικός ύμνος της  Ελλάδας. 1895 - Αρχίζουν οι μεγάλες σφαγές των Αρμενίων στη Κωνσταντινούπολη και γενικότερα στη Τουρκία. 1905 -Γεννιέται  ο  Πρωτοκαπετάνιος  του  ΕΛΑΣ  Άρης Βελουχιώτης.  1936 - Αρχίζει η περίοδος της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά.  1944 - Μπλόκο της Κοκκινιάς . Το Μπλόκο της Κοκκινιάς όπου έγιναν ομαδικές εκτελέσεις στην περιοχή από τα κατοχικά στρατεύματα των Γερμανών και Ελλήνων ταγματασφαλιτών. 1945 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η  Ατομική βόμβα ρίχνεται από αμερικανικό αεροσκάφος στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας στις 8:16 π.μ. και στις   9/8/1945 -Η δεύτερη  ατομική  βόμβα  πέφτει  στο  Ναγκασάκι.
1949 - Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει πλήρως το ορεινό συγκρότημα του Βίτσι, απωθώντας τα τελευταία υπολείμματα του Δημοκρατικού Στρατού προς την Αλβανία. Τερματίζεται ουσιαστικά ο από του 1946 μαινόμενος Εμφύλιος Πόλεμος.
1968 - Ο Αλέκος Παναγούλης αποπειράται να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο. 
1991 - Πεθαίνει ο Νικηφόρος Βρεττάκος , επιστήθιος φίλος του αείμνηστου Σουβαλιώτη Λογοτέχνη Γιάννη Μαρρέ αλλά  και αθεράπευτος λάτρης του χωριού μας  της Σουβάλας Παρνασσού (Πολύδροσος).  
2003 - Πεθαίνει  ο διεθνώς αναγνωρισμένος πεζογράφος Αντώνης Σαμαράκης. 2004 - Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα έως τότε στον κόσμο.


ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ  ΑΛΛΑ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΗΛΙΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ  ΠΟΥ  ΜΕ  ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΕΙΠΑΝ .......
                                                                 
Νίκος Καζαντζάκης ..."Ο Αύγουστος ήταν για μένα, όταν ήμουν παιδί, κι είναι ακόμα, ο πιο αγαπημένος μου μήνας· αυτός φέρνει ,μαθές , τα σταφύλια και τα σύκα, τα πεπόνια, τα καρπούζια· τον ονομάτισα Άγιον Αύγουστο· αυτός ο προστάτης μου, έλεγα, σε αυτόν θα κάνω την προσευκή μου· όταν θέλω τίποτα, από αυτόν θα το ζητώ, κι αυτός θα το ζητήσει από το Θεό, κι ο Θεός θα μου το δώσει. Και μια φορά πήρα νερομπογιές και τον ζωγράφισα: Έμοιαζε πολύ του παππού μου του χωριάτη . τα ίδια κόκκινα μάγουλα, το ίδιο φαρδύ χαμόγελο, μα ήταν ξυπόλυτος μέσα σ' ένα πατητήρι και πατούσε σταφύλια, και τα πόδια του ως τα γόνατα κι ως πάνω στα μεριά τα 'χα ζωγραφίσει κόκκινα από το μούστο· κι είχα στεφανώσει το κεφάλι του με κληματόφυλλα....…) "

Ηλίας Κατσούλης -Παντελής Θαλασσινός.....

Αύγουστος είναι το τραγούδι του Νικόλα
και κάποια νύχτα στη ζωή που τα'χεις όλα
μια αγκαλιά και φορητό ραδιοφωνάκι
να παίζει Μάλαμα, Περίδη και Λιδάκη

Αύγουστος είναι και του Ρίτσου η σονάτα
αλλά μπορεί κι ένα χωνάκι σοκολάτα
του σεληνόφωτος αυτή η πανδαισία
να ξεγελιέσαι πως υπάρχει αθανασία...

Αύγουστος είναι ο ρεμβασμός του Σκιαθίτη
κι οι αναμνήσεις απ' το φως του Πανορμίτη
φλόγα κεριού σε ταπεινό προσκυνητάρι
με το σπαθί του Αρχαγγέλου στο θηκάρι.

Αύγουστος είναι και το δεύτερο φεγγάρι
προτού προλάβει ο Σεπτέμβρης να το πάρει
πέντε-έξι στίχοι που αγαπάς και τους θυμάσαι
είσαι κι εσύ που ξαγρυπνάς κι όταν κοιμάσαι

Αύγουστος είναι και του Ρίτσου η σονάτα
αλλά μπορεί κι ένα χωνάκι σοκολάτα
του σεληνόφωτος αυτή η πανδαισία
να ξεγελιέσαι πως υπάρχει αθανασία...

                                                         

                                                                                        "Γ"
                  


 

 

 

                



                                          




                                             

       

                                     

                                       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."