Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

ΑΛΩΝΙΣΜΑ...


Οι άνθρωποι πού τραβάγανε τά πάθη τους φορτώνοντας τα τσουβάλια από τήν "κομπίνα" καί μεταφέροντάς τα στό σπίτι τού νοικοκύρη. Η σκόνη καί τό αγάνι ήταν η συντροφιά τους. Η φωτογραφία είναι από τό αρχείο τών αδελφών Στιβαχτή στήν δεκαετία τού 1960, ενώ οι τσουβαλάδες είναι Σουβαλιώτες


 Με ένα πολυδαίδαλο και πολυσύνθετο μηχανισμό, κινείται το ίδιο πάνω σε δύο άξονες και αυτοτροφοδοτεί με ενέργεια όλα τα επί μέρους στοιχεία του. Αναβατόριο, κόσκινα, τρόμπα,μπουρί εξαγωγής άχυρου.
  Έκανε την εμφάνισή του στη ΔΗΜΗΤΡΑ την δεκαετία του 50, αντικαθιστώντας την μέχρι τότε πανάρχαια μέθοδο του αλωνισμού, διά αλογοπατήματος και λιχνίσματος, σφραγίζοντας οριστικά τα αυτοσχέδια ιδιόκτητα Σουβαλιώτικα αλώνια, όπως του Παπαθόδωρου, του Σβίγκου, του Νηστικούλη, του Βελέντζα, του Παπαγιώργη .


Αρχείο Λαογραφικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Επιτρέπεται η υποβολή σχολίων σχετικών, βέβαια, με το θέμα της κάθε ανάρτησης. Η ελεύθερη έκφραση γνώμης και καλόπιστης κριτικής για τα θέματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, κάθε σχόλιο υβριστικού, προσβλητικού & κακόβουλου περιεχομένου και μάλιστα ανώνυμο θα διαγράφεται."